Film

Skribent

Alexander Dunerfors

17 oktober 2015 | 12:00

Fansens 23 år gamla teori om ”Aladdin” äntligen bekräftad!

Jo, det stämmer: anden är egentligen…
Det finns gott om teorier kring populära filmer. Hur slutade egentligen ”Inception” och blev Kevin i ”Ensam hemma” seriemördare? Man kan lätt konstatera att en del är mer rimliga än andra…

En teori som Disney-fansen hållt vid liv nu i 23 år handlar om anden Genie i ”Aladdin”. Är han egentligen köpmannen som syns i början av filmen? Deras yttre likheter, samt att bådas röster görs av Robin Williams, verkar antyda något som aldrig besvaras i filmen.Nu kan vi sluta undra. Filmers regissörer säger: De är samma person!

Ron Clements och John Musker talade med E! inför en nyrelease av filmen:

- Det går spekulationer om att gatuförsäljaren i början av ”Aladdin” är anden. Det stämmer! Det var alltid avsikten. Vi hade till och med ett slut, där han skulle avslöja sig, och Robin gjorde såklart bådas röster. Men berättelsen ändrades och med lite klipp så förlorade vi slutet. Så ja, det är en modern myt som faktiskt är sann.

Regissörernas original-vision finns att beskåda på Youtube:


En annan populär ”Aladdin”-teori kan nu avskrivas. Röstskådespelaren Scott Weinger fick frågan om hans Aladdin verkligen viskar ”Take of your clothes” i en scen:

- Tyvärr, men det stämmer inte. Det finns hela sajter som skriver om hur du kan spela upp filmen i slow-motion och höra hur han säger det. Men sanningen är, jag sa aldrig det! Jag vill inte krossa en populär myt, men den här kan vara bra att krossa. I studion med Robin Williams ville jag bara göra ett bra jobb och inte tabba mig. Jag skulle aldrig lägga in ett snuskigt skämt.


Och det där om att "Aladdin" skulle utspela sig i en framtida, post-apokalyptisk värld? Tyvärr, det ligger ingen sanning i det heller, säger filmskaparna.


I Sverige utkom ”Aladdin” på bio 19 november 1993. Dan Ekborg gjorde den svenska rösten till Anden, medan Per Eggers spelade köpmannen (missade man kanske kopplingen mellan de två?). Aladdin spelades av Peter Jöback.

Visste ni det här om "Aladdin" redan? Vilka Disney-teorier håller ni fast vid? Kommentera nedan.

Se också: 13 filmer där Disney har gömt Musse Pigg

| 17 oktober 2015 12:00 |