Skribent

Alexander Dunerfors

13 november 2013 | 15:01

Familjefilmer blir allt våldsammare

En PG13-rulle kan idag ha mer vapen och våld än filmer som blivit "rated R".

En gammal Hollywood-förbannelse säger att filmer som fått en R-rating får svårare att dra in pengar. Man stänger ute en stor del av tonårspubliken (filmerna är då tillåtna från 17 år, eller yngre med vuxet sällskap) och förlorar intäkter.

Naturligtvis siktar varenda storfilm på att få den snällare ratingen PG13 (det säger att filmen kan vara olämplig för barn under 13 år). Vi har bland annat sett det hända med actionfilmer som "The Avengers" och "Skyfall" på senare år.

Men en familjevänlig film kan till och med vara våldsammare än en R-rated. En professor vid Ohio State University har undersökt närmare tusen filmer och hittar nu fler vapen än någonsin i de PG13-stämplade titlarna.

Professor Brad Bushman ser dels att våldet på bioduken har mer än dubblats sedan 1950-talet, men också att filmerna som ska anses lämpliga för tonåringar ofta nu har mer vapenvåld än de vuxnare filmerna.

Studien visor bland annat att amerikanska MPAA har mer överseende med våld än med till exempel sexscener på film.

- Vi ser på sex som R. Vi borde behandla extremt vapenvåld som R, säger Dan Romer som var inbandad i studien, till New York Times.

| 13 november 2013 15:01 |