Film

Skribent

Alexander Kardelo

21 juni 2021 | 13:30

"Everest" ska bli den ultimata äventyrsfilmen, enligt Doug Liman

Ewan McGregor och Sam Heughan tävlar mot toppen i "Chaos Walking"-regissörens kommande drama.
I år är det 100 år sedan det allra första försöket gjordes att bestiga Mount Everest, världens högsta berg. Den våghalsiga utmaningen antogs av britterna George Mallory och Andrew Irvine, men resulterade dessvärre i de elva första dödsfallen på Everest.

Förra veckan blev det känt att Ewan McGregor, Mark Strong och Sam Heughan (”Outlander”) vrider tillbaka klockan till år 1921 för att återskapa den dramatiska klättringen. Filmen ”Everest” ska skildra besattheten hos brittiske bergsklättraren Mallory (Ewan McGregor) och excentriske australiensaren George Finch (Sam Heughan), samt konkurrensen mellan de två i jakten mot bergstoppen.

Under en presentation i Cannes idag avslöjar regissören Doug Liman mer av sina storslagna planer för ”den ultimata äventyrsfilmen”, enligt Variety som var på plats.

- ”The Bourne Identity” förändrade hur vi filmar biljakter. Min förhoppning är att ge publiken samma upplevelse som Mallory och Finch går igenom, man ska få känna på hur det faktiskt är att bestiga Everest. Det kommer bli en hisnande resa för publiken.
 
 
Liman tillägger:

- Det är en karaktärsdriven film där varje karaktär har en stark historia. De är karismatiska stjärnor som låter mig som filmskapare visa den mörka sidan av besattheten kring detta berg, och vad de alla är villiga att ge upp och offra för att vara först.

Världens dödligaste berg ses som en av filmens karaktärer, och McGregor själv kallar Mount Everest för ”skurken i dramat”. Och än idag vet man inte exakt om den första expeditionen lyckades och om Mallory nådde toppen - han återvände aldrig. Det finns ”något poetiskt i det” säger Liman.

- Det gör filmen så annorlunda mot allt jag tidigare gjort. Vi firar det faktum att killarna försökte sig på det omöjliga.

Doug Liman är känd för filmer som ”Mr and Mrs Smith”, ”Edge of Tomorrow” och ”American Made”. I veckan släpps hans sci-fi-rulle ”Chaos Walking” på svenska biodukar. Inspelningen av ”Everest” börjar i januari 2022.
| 21 juni 2021 13:30 |