SPONSRAT

Skribent

MovieZine

26 september 2018 | 20:00

Tävling: EU ger unga chansen att göra en kortfilm

Skulle du vilja skriva ett manus och regissera en kortfilm med hjälp av en prisbelönt europeisk regissör? Sugen på att se din idé bli verklighet på vita duken? Då vill vi presentera tävlingen #EUandME Unga filmskapare!
EU har under de senaste åren drivit ett initiativ för att informera unga människor om de många möjligheter som finns inom unionen vad gäller arbete, studier, och fri rörlighet. Unga filmskapare ges också chansen att tävla om mentorstöd och ekonomiskt bidrag för att förverkliga en kortfilm som visas på vita duken under ett speciellt premiärevenemang. Premiären besöks av etablerade regissörer, producenter, och mediarepresentanter, och hela initiativet kan vara ett sätt att få in en fot i filmbranschen.
 
Informationen nedan vägleder dig genom processen och berättar allt om hur du gör för att ansöka. I och med den korta varseln finns det för närvarande stor chans för just Dig att vinna! 
 
Om du vill inspireras kring hur din kortfilm skulle kunna se ut kan du gå in på den här länken och kolla in hur några etablerade regissörer valt att tolka EU-temat. En av filmerna, "Oona" av Zaida Bergroth, prisades till och med på festivalen Deauville Green Awards.
 
Nog om detta, nu över till instruktionerna!
 

TÄVLING FÖR UNGA FILMSKAPARE

 
Vill du få hjälp att skapa en egen kortfilm och kanske göra dig ett namn i filmvärlden?
 
Då vill vi att du hör av dig. EU ger unga filmskapare chansen att göra en egen #EuandME-kortfilm. Fem vinnare får ett bidrag på 7 500 euro var och dessutom mentorstöd av en ledande europeisk regissör för att få hjälp att förverkliga sina idéer.
 

Så här går det till!

 
1. Vem kan delta?
Tävling står öppen för europeiska filmskapare bosatta i EU, som är mellan 18 och 35 år gamla när anmälningstiden för tävlingen går ut (31 oktober 2018). Endast enskilda personer kan delta. Gruppbidrag kommer inte att accepteras.
 
 2. Skicka in ditt bidrag
Skicka in din idé till en kortfilm genom att fylla i ansökningsformuläret online.
 
Du behöver tre saker:
 
- en skriftlig sammanfattning av din film (på engelska och, om engelska inte är ditt modersmål, även på något av Europeiska unionens officiella språk),
 
- en kort pitchvideo filmad med en smartphone (på engelska och, om engelska inte är ditt modersmål, även på något av Europeiska unionens officiella språk) samt
 
- en länk till en kortfilm du gjort de senaste fem åren (observera att inga särskilda språkkrav gäller för denna kortfilm).
 
Bidragen kan placeras i någon av fem kategorier:
 
- Rörlighet
- Hållbarhet
- Kompetens och företagande
- Digitalt
- Rättigheter

Läs igenom villkoren och bestämmelserna för tävlingen innan du skickar in ditt bidrag.
 
3. Juryn
Juryn, som består av fem europeiska filmregissörer, kommer att granska bidragen och välja ut tio bidrag – två per kategori.
 
4. Allmänhetens röster
Med början i januari 2019 och under fem veckor kommer vinnarna att röstas fram online av allmänheten. Resultatet av omröstningen kommer att tillkännages här på tävlingens webbplats och på Europeiska kommissionens konton i sociala medier. Varje vecka kommer att tillägnas en kategori. Vi tillkännager de två kandidaterna för respektive kategori och ber användarna att rösta på den filmidé de tycker ska vinna.
 
5. Gör din film
De fem vinnarna får ett bidrag på 7 500 euro var för att producera, filma och redigera sin film senast den 30 april 2019. Under filmnings- och redigeringsprocessen får vinnarna dessutom mentorstöd av någon av de professionella regissörerna i juryn.
 
6. Delta på premiären
De fem unga filmskaparna bjuds in att visa sina filmer vid ett lanseringsevenemang i juni.
 
Tänk på att anmälningstiden för tävlingen går ut 31 oktober 2018. Lycka till!
| 26 september 2018 20:00 |