SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

11 januari 2016 | 20:00

Eftersnack: Ett hot innanför murarna i "The Shannara Chronicles"

Avsnittet "Changeling" tar oss till alvernas vackra huvudstad. Nya häftiga element introduceras och resan för att rädda världen påbörjas.

Avsnittet inleds där det förra slutade. Amberles förmågor sätts på prov av alvträdet Ellcrys (översatt till Allman) för att se om hon är värdig att bära dess frö till blodselden. Men resan blir uppskjuten när ett hot i form av en demon med förmåga att byta skepnad upptäcks innanför Arborlons murar, därav avsnittsnamnet ”Changeling”. Med hjälp från siaren Bandon lyckas Wil och Allanon locka ut hotet och Wil, Amberle och Eritrea kan påbörja sin resa för att rädda världen.

Det här var seriens hittills bästa avsnitt enligt mig. Det var lite mer avskalat än tidigare och lyckades skapa en otrygghet inom stadens väggar som var spännande. Changelings och siare var nya element som överraskade mig positivt. Överlag helt klart en förbättring från tidigare avsnitt – här är några tankar om det tredje avsnittet:

Arborlon

Arborlon är det absolut bästa med detta avsnitt. Tur är det med tanke på att i princip hela avsnittet utspelar sig i alvstaden. Med relativt små medel lyckas serien skapa en härligt alvisk känsla i Arborlons gångar och salar. Ljussättningen, kläderna och designen på stadens innanmäte är överlag något av det bästa med serien hittills. Blandat med de storslagna Nya Zeeland-filmade utomhusmiljöerna jag nämnde i mitt senaste efternsack ger det en högklassig fantasy-känsla. 

Det enda som oroar mig är att vi än så länge fått se relativt få alver i Arborlon, som mest har vi väl sett ett tjugotal i gångarna, mycket med små medel som sagt. Det fungerar för tillfället men någon gång under serien vill jag se stadens fulla storlek och jag vill definitivt se en alvarmé.
 
Många är kanske inte övertygade av serien som helhet än men det visuella godiset i Arborlon kan väl ingen klaga på?

John Rhys-Davies
 

Det är många kommentarer som uttryckt att skådespeleriet i serien är svajigt. Det finns en viss poäng i det och kanske är det inte konstigt med tanke på att det är många unga och oerfarna skådespelare med. Just därför är det extra skönt att ha några riktigt stabila pjäser med i spelet, John Rhys-Davies tillför en påtaglig tyngd till casten.


Med tanke på att hela veckans avsnitt utspelar sig i Arborlon fick vi se mer av Rhys-Davies än tidigare. Det är ingen tvekan om att han lyckas bära rollen som ståtlig alvkonung med bravur. När vi nu är tre avsnitt in och det fortfarande finns en tvekan på vissa delar av casten (Poppy Drayton har inte övertygat mig än) är det skönt att kunna luta sig mot en rutinerad gubbe som John Rhys-Davies. Väl castat där!

Några korta punkter:

Kärlekstriangeln känns lite väl been there done that. Det finns inte mycket originellt med den och jag hoppas att den inte stjäl fokus från det jag gillar hittills.

Fighting-koreografin får tummen upp.

Ingen avancerad spaning men jag måste säga att ”The Dagda Mor” är ett riktigt jäkla awesome namn på en antagonist.

James Remar som outlaw vandrare? Funkar helt klart. Om du älskar ”Dexter” lika mycket som jag tycker du också att det är kul att se Harry Morgan igen!

Vad tycker du om "The Shannara Chronicles" hittills? Vad är bäst respektive sämst?

"The Shannara Chronicles" går att följa via HBO Nordic. Nästa avsnitt kommer den 27 januari.
| 11 januari 2016 20:00 |