Film

Skribent

Josefine Krischausky

12 mars 2022 | 13:15

Ett danskt krigsdrama är populärast på svenska Netflix just nu

"Skuggan i mitt öga" har fångat och berört många tittare genom sin skildring av en tragedi under andra världskriget, där en skola i Köpenhamn blev bombad av misstag.
För tre dagar sedan anlände en ny, dansk film till Netflix, och den har redan blivit veckans populäraste titel bland svenska användare. Dramat "Skuggan i mitt öga", som skildrar en verklig händelse från andra världskriget, har lyckats gripa tag i ett stort antal tittare, och berört lite extra genom att relatera till aktuella händelser. 
 
"Skuggan i mitt öga" filmatiserar en tragedi som inträffade den 21 mars 1945, när brittiska Royal Air Force skulle attackera Shellhuset i Köpenhamn, som tyska Gestapo beslagtagit som sitt högkvarter. Det ursprungliga uppdraget lyckades, men av misstag träffades även en närliggande skola av bomberna, med hemska konsekvenser.
 
Filmen, som är regisserad av Ole Bornedal ("Nattvakten"), berättar historien genom att sammanfläta flera perspektiv och människoöden. Tittarna får följa både brittiska stridspiloter och de danskar som hölls fångna hos Gestapo, men också de nunnor och elever som befann sig på skolan under den ödesdigra marsdagen. 
 
 
"Skuggan i mitt öga", som är producerad av SF Studios, gick upp på danska biografer i höstas. Filmen var även en av toppkandidaterna till att bli Danmarks Oscarsbidrag inför årets gala, men slogs ut av den starka konkurrenten "Flykt".
 
Svenska tittare har dock fått upptäcka dramat genom dess streamingpremiär i dagarna, och ordet har spridits mycket snabbt. Den känslostarka skildringen har bland annat diskuterats i MovieZines Facebookgrupp Bäst på Netflix, med många positiva omdömen.
 
"Det var en riktigt bra och stark film. Bra foto, bra story och bra karaktärer", skriver användaren Örjan. "Bra film. Bäst var barnen. Riktigt bra och berörande", kommenterar Gudrun. Några var däremot inte lika övertygade, däribland Christian, som beskriver filmen som "halvbra". 
 
Vad som enligt vissa gjorde filmen extra berörande, är faktumet att liknande händelser fortsätter att inträffa i världen i dag. Inte minst har filmen fört tankar till alla de civilpersoner, varav många barn, som just nu drabbas av Rysslands pågående invasion av Ukraina.
 
"En händelse utav flera tusen liknande [...] Det är en bra film som är aktuell genom sin tragiska händelse", skriver Peter. "Blev riktigt obehagligt berörd just för situationen i Ukraina just nu", instämmer tittaren Mollie. 
 
Har du hunnit kolla in "Skuggan i mitt öga" ännu? Vilka känslor väckte filmen hos dig?
| 12 mars 2022 13:15 |