Film

Skribent

Alexander Kardelo

22 november 2023 | 14:30

Ett år kvar till "Gladiator 2"! Här är allt vi vet om 2024 års heta uppföljare

Ridley Scott återvänder till Romarriket med en stjärnspäckad rollista.
Man kan lugnt säga att Ridley Scott tänker på Romarriket varje dag. Just nu iallafall, då han är mitt uppe i arbetet med "Gladiator 2". Den hett efterlängtade uppföljaren till en av 2000 års mest episka filmer landar på bio om exakt ett år - den 22 november 2024.
 
Det är ett premiärdatum som regissören verkar gilla. Idag går ju hans senaste storfilm "Napoleon" upp på bio.
 
 

Vad handlar "Gladiator 2" om?

 
Men vad ska då uppföljaren handla om? Än så länge har inte Paramount släppt någon officiell synopsis för filmen. Men vi vet att "Gladiator 2" kommer att återbesöka flera karaktärer ur den första filmen, samt några nya. För manus står David Scarpa, känd för "All the Money in The World" och bioaktuella "Napoleon".
 
I huvudrollen ser vi Lucius, som var en pojke i den första filmen. Nu gestaltas han av Paul Mescal. Sannolikt såg Lucius en hjälte i Maximus och vill bli gladiator som han.
 
Både Maximus (Russell Crowe) och kejsare Commodus (Joaquin Phoenix) är ju döda, så räkna inte med att återse dem. Förutom kanske i flashbacks. Eller som spöken? Russell Crowe pratade för några år sedan om en idé att återuppliva Crowes rollfigur, men det verkar som tur är vara glömt nu.
 
 

Vilka är skådespelarna i "Gladiator 2"?

 
Som sagt: huvudrollen som Lucius har gått till den stekheta brittiska skådespelaren Paul Mescal, som hittills imponerat på oss i indie-filmer som "Aftersun" och "All Of Us Strangers". Ridley Scott upptäckte honom när han såg tv-serien "Normala människor" och kunde sedan dess inte släppa tanken på Paul.
 
Han får sällskap av flera välkända namn, inte minst Connie Nielsen som återvänder som hans mor, Lucilla. Derek Jacobis senator Gracchus och Djimon Hounsous gladiator Juba känns också igen från första filmen.
 
I ännu okända roller medverkar Denzel Washington, Pedro Pascal, Joseph Quinn ("Strange Things") och Matt Lucas ("Little Britain"). 
 
 

När kommer "Gladiator 2" ha premiär?

 
Det är bara att kryssa för 22 november 2024, då är det tänkt att "Gladiator 2" ska ha premiär. Gissningsvis under en annan titel, men det är inte känt ännu. Kanske får Ridley Scott nöja sig med romerska siffror: "Gladiator II"? Eller en tuff undertitel? Det återstår att se.
 
Filmen är fortfarande under inspelning så trailern kommer dröja, åtminstone till våren eller sommaren 2024. Den första trailern till "Napoleon" kom exempelvis i juli.
| 22 november 2023 14:30 |