Serie

Skribent

MovieZine

1 februari 2022 | 11:52

"Estonia" blir höstens stora dramaserie på C More

Finlands största dramasatsning någonsin spelas in i vår.
I april startar inspelningen av C Mores nya stora dramasatsning "Estonia". Färjekatastrofen är en av de värsta olyckorna i modern tid, som än idag saknar många svar. TV-serien beskriver ur flera personers perspektiv hur utredarna försökte hitta en heltäckande förklaring till olyckan, och varför en sådan förklaring inte kunde hittas.
 

852 omkom i Estonia-katastrofen

 
Under natten den 28 september 1994 förliste MS Estonia i en storm på Östersjön. Utan att officerarna på bryggan visste om det, slets fartygets bogvisir av. Bildäcket började fyllas med vatten tills fartyget plötsligt kantrade.
 
Under de 35 minuter som det tog för fartyget att sjunka fördes en hård kamp för överlevnad. Av de 989 passagerarna ombord dog 852 personer, de flesta var svenskar och estländare. Förlisningen av MS Estonia är den näst dödligaste sjökatastrofen i fredstid efter Titanic.

– Vår tids mest traumatiska händelse behandlas med respekt av seriens huvudförfattare Miikko Oikkonen. Det känns både relevant och nödvändigt att dramatisera händelserna kring Estonias förlisning. Det ska bli spännande att få följa dramatiken kring hur de tre länderna försöker förstå och hantera den fruktansvärda katastrofen. Att vi dessutom lyckats få ihop en stark samproduktion mellan de inblandade länderna, Finland, Sverige och Estland, är en styrka, säger Piodor Gustafsson, nordisk dramadirektör för TV4 Media och C More samt exekutiv producent för "Estonia" i ett pressmeddelande.
 

Finlands största dramasatsning

 
"Estonia" är ett karaktärsdrivet händelsedrama om MS Estonias förlisning i september 1994 och utredningen som följde. I serien får man följa händelseutvecklingen och den efterföljande utredningen ur flera olika karaktärers perspektiv. Från räddningsarbetet till hur fartygets besättning och passagerare upplevde katastrofen och slutligen utredningskommissionens slutrapport och de reaktioner den orsakade bland offrens vänner och familjer.

Finlands största dramasatsning hittills, enligt Variety, kommer att regisseras av svenske Måns Månsson ("Yarden", "Snabba Cash"-serien) och finske Juuso Syrjä ("Sorjonen").

– Jag är väldigt ödmjuk och stolt över att vara en del av den kommande serien "Estonia". Vi har verkligen ett spännande och fängslande manus om utredningen av, och orsakerna bakom, olyckan. Jag ser fram emot ett nära samarbete med det finska, estniska och svenska teamet om en tragedi som fortfarande påverkar våra länder djupt, kommenterar Månsson.

Inspelningen av serien startar i vår, och premiär beräknas till hösten 2022 på C More.
| 1 februari 2022 11:52 |