Film

Skribent

MovieZine

17 juni 2023 | 20:00

Vad hände med Eric Stoltz i "Tillbaka till framtiden"?

Vi kikar in i ett alternativt universum där en helt annan skådis spelar rollen som Marty McFly.
80-talsklassikern "Tillbaka till framtiden" är än idag en älskad tidsresekomedi, och det är svårt att tänka sig någon annan än Michael J. Fox i huvudrollen.
 
Men, som bioaktuella "The Flash" fyndigt påminner oss om, det kunde ha blivit väldigt annorlunda. Eric Stoltz hade ju fått rollen och hann spela in en rejäl bit av filmen. Vad var det som hände egentligen?
 
Fox var alltid förstahandsvalet för att spela Marty McFly, tonårskillen som sätter sig i en DeLorean och färdas 30 år bakåt i tiden. Han var dock fullt upptagen med den framgångsrika komediserien "Fem i familjen" så filmskaparna gav rollen till Eric Stoltz - de hade sett och gillat honom i dramat "Mask" (1985).
 
 
Stoltz ska ha tagit sin roll lite väl seriöst. Han klädde sig som Marty McFly redan på väg till jobbet och krävde att kallas "Marty" även när kameran inte rullade. Den typen av method-acting gick inte hem hos alla, och motspelaren Tom Wilson ansåg Stoltz vara för seriös. I ett bråk mellan Marty och mobbaren Biff blev Wilson knuffad så hårt att han fick blåmärken.
 
Stoltz är en begåvad skådis, och uppenbarligen också en hängiven sådan. Men han saknade glimten i ögat, och såg på slutet i "Tillbaka till framtiden" som en dyster tragedi. Inte riktigt den lättsamma inställning som Robert Zemeckis hade hoppats på:
 
- Eric är en riktigt bra skådespelare och jag tog beslutet att sätta honom i filmen. Men det visade sig att hans instinkter och den typen av komedi vi ville göra inte riktigt klaffade, sa regissören i en intervju från 2015.
 
Sex veckor in i arbetet insåg både Zemeckis, producenten Bob Gale och skådespelaren själv att han inte var rätt för rollen. Och som tur är lyckades Michael J. Fox att komma loss, och schemalägga sitt arbete så att han hann både med sin tv-serie och filmen... som ju skulle bli hans stora genombrott på bioduken.
 
Large 44ec0ad220c58b79eaf5cfaa89a89000 msdbato ec110 h 2022
 
I den nysläppta dokumentären "Still: A Michael J. Fox Movie" berättar stjärnan om de hektiska veckorna då han fick bolla två jobb samtidigt:
 
- En förare plockade upp mig tidigt på morgonen och körde mig till Paramount. Där spenderade jag dagen med att filma "Family Ties". Klockan 18 kom en annan förare och körde iväg mig till filminspelningen. Jag jobbade på filmen fram till gryning. Sen fick jag sova bak i en van när man körde hem mig. Jag hann sova i 2-3 timmar innan förare nummer ett kom tillbaka. En kaffe, en dusch, och hela processen kunde börja om.
 
Samtliga scener med Eric Stoltz filmades om på nytt till en kostnad av 3 miljoner dollar. Några klipp har däremot överlevt och finns att hitta på Youtube.
 
 
Hade ni velat se den mer seriösa Stoltz-versionen av "Tillbaka till framtiden"?
| 17 juni 2023 20:00 |