Film

Skribent

Viktor Eriksson

12 februari 2024 | 22:30

Eric Idle: "Monty Python är en katastrof"

Den brittiske komikern säger att inkomsterna från den legendariska humorgruppen sinat och att han är glad över att han inte träffat John Cleese på sju år.
Monty Python-grundaren Eric Idle, 80, hade ett och annat säga under helgen på X (Twitter). Bland annat skrev den brittiska komikern att han inte förstår varför folk tror att han är rik.
 
“Python är en katastrof. Musikalen Spamalot drog inte pengar för 20 år sedan. Jag måste arbeta för min inkomst. Inte helt lätt vid min ålder”, skriver Eric Idle och lägger skulden på Monthy Python-medlemmen Terry Gilliam och hans dotter Holly Gilliam.
 
“Vi äger allt vi någonsin gjort i Python så jag hade aldrig trott att inkomstströmmarna skulle gå åt skogen vid det här laget. Men jag antar att om du gör ett av (Terry) Gilliams barn till din chef så borde du inte vara så överraskad. En Gilliam är illa nog. Två kan störta ett helt företag."
 
Varken Terry eller Holly Gilliam har kommenterat påståendena. Deadline var först med att rapportera det hela. 
 
Eric Idle fortsatte därefter svara på frågor från sina följare och sa att han inte hade träffat John Cleese på sju år, varpå ett fan svarade att det gjorde dem ledsna att höra.
 
“Varför. Det gör mig glad”, svarade Eric Idle. Han beskrev också den gamla tiden med Python.
 
“Jag älskar fortfarande och är stolt över vad vi gjorde som Python. Det var en väldigt unik grupp. Jag tänker på oss som ett tidigare Liverpool-lag. Vi spelade bra ihop. En gång för länge sedan. Men gruppen var aldrig vidare stöttande gällande folks känslor. Vi var inte bröder. Vi var kollegor.”
 
Eric Idles dotter tog tillfället i akt och hyllade honom på X för att han stod upp för sig själv. 
 
“Jag är så stolt över att min pappa äntligen säger sanningen.”
 
På uppmaningen från en följare att Monty Python behöver en Netflix-dokumentär om gruppens uppgång och fall hade Eric Idle följande att säga.
 
“Fuck Netflix och fuck dokumentärer.”
 
Eric Idle grundade Monthy Python 1969 tillsammans med Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Terry Jones och Michael Palin.
 
| 12 februari 2024 22:30 |