Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

25 september 2021 | 17:00

De 10 mest episka tv-serierna vi har att se fram emot närmaste åren

Tv-branschen blir allt mer påkostad, särskilt nu när streamingtjänsterna tycks göra allt för att bryta igenom bruset med nästa stora tv-succé.
Det är väl ingen som har missat att utbudet på våra allt fler streamingtjänster fortsätter att öka med fler nya titlar, varje vecka. Det blir samtidigt allt svårare för nya tv-serier att nå ut till den stora globala massan av potentiella tv-tittare, om det inte finns något särskilt som får ens nya titel att stå ut ur mängden.
 
HBO lyckades exempelvis bli en enorm del av den populärkulturella samtiden, när säsong efter säsong av "Game of Thrones" tycktes erövra världens sociala medier, skolor och arbetsplatser i samband med att nya avsnitt släpptes. Det ledde givetvis även i sin tur till att "Game of Thrones"-fansen passade på att ge andra HBO-titlar en chans, när man ändå prenumererade på streamingtjänsten.
 
För att inte tala om alla merchandise-prylar som på något sätt varit knutna till "Game of Thrones" och fortsatt att generera pengar även mellan säsongerna... precis som gamla storfilmer från Marvel och Star Wars gjort tidigare. Det visade sig helt enkelt att det gick att tjäna stora pengar, på att spendera gigantiska summor även på tv-serier. Så, nu sitter vi här med mängder av streamingtjänster... som alla tycks ha ett gäng riktigt påkostade projekt redo att släppas lösa under det kommande året.
 
Det bör kanske påpekas att de många summor som kommer nämnas här nedan är väldigt mycket "mellan tummen och pekfingret". Många av distributörerna är nämligen ganska hemlighetsfulla av sig, man vill ju inte att börsvärdet ska påverkas allt för negativt om en satsning inte blir så framgångsrik som man hoppats på. Det råder däremot ingen tvekan om att samtliga av titlarna här nedan, kommer att representera några av de allra mest påkostade tv-serierna som vi kommer att få ta del av innan 2022 är slut om lite drygt ett år. 
 

"Foundation" (Apple TV+) - 24 september 2021

 
 
Budgeten må vara hemlig, men skaparen David S. Goyer ska i alla fall ha påstått att budgeten för den första säsongen ligger på ungefär samma belopp som fem långfilmer. Manusförfattaren bakom Batman-trilogin och "Blade"-filmerna har ju däremot spelat in filmer av en ganska varierande budgetstorlek... oavsett vilket så har serien redan hyllats för det visuella och den påkostade känslan. Nu återstår det bara att se om handlingen i övrigt kan matcha de höga ambitionerna. De två första avsnitten har redan släppts. 
 

"The Wheel of Time" (Amazon Prime Video) - 19 november 2021.

 
 
Författaren Robert Jordans fantasysaga "The Wheel of Time", eller "Sagan om Drakens återkomst" som den heter här i Sverige, har underhållit folk sedan början av 90-talet. Minst 80 miljoner dollar sägs Amazon Prime ha spenderat på den första säsongen av sin tv-adaption, med en premiär bekräftad till 19 november 2021.
 

"The Book of Boba Fett" (Disney+) - december 2021

 
 
Den första säsongen av "The Book of Boba Fett", vilket alltså är den spinoff som avslöjades under eftertexterna till säsongsfinalen av "The Mandalorian", förväntas ha lagt åtminstone 100 miljoner dollar på serien.
 
Premiären av Boba Fetts egen tv-serie är satt redan till i december 2021, men för den som gillar vad Disney+ har lyckats få till med sina tv-serier så förväntas även "Obi-Wan Kenobi" och "Andor" att släppa sina första säsonger under 2022 också.
 

"The Sandman" (Netflix) - 2021/2022

 
 
David S. Goyer återvänder med ännu en titel på listan, den här gången i form av en adaption av Neil Gaimans hyllade grafiska romaner om "The Sandman". Till skillnad från i fallet med "Foundation", där för författaren är död sedan länge, så har Gaiman själv varit involverad i adaptionen av den kommande tv-serien.
 
Innan pandemin var planen att "The Sandman" skulle släppas redan under 2021, men det börjar nog mer och mer luta åt en premiär under 2022 istället. Budgeten då? Den sägs vara massiv och en av Netflix mer påkostade titlar hittills... men några exakta summor finns inte att ta del av ännu.
 

"House of the Dragon" (HBO) - 2022 

 
 
Med en handling som utspelar sig 300 år före händelserna i "Game of Thrones" så hoppas HBO att man ska lyckas få till ännu en megasuccé. Efter att ha lagt 15 miljoner dollar per avsnitt på den sista säsongen av "Game of Thrones" så sägs den första ha haft en budget på mellan 10-15 miljoner dollar per avsnitt, vilket i så fall skulle innebära att HBO kan ha spendera mellan 100-150 miljoner dollar på den första säsongen av den nya serien. Frågan är bara om "Game of Thrones"-fansen verkligen kommer komma tillbaka?
 

"The Last of Us" (HBO) - 2022

 
 
Tv-adaptionen av det hyllade postapokalyptiska tv-spelet "The Last of Us" kommer att introducera oss på nytt inför karaktärerna Joel och Ellie, med Pedro Pascal ("The Mandalorian") och Bella Ramsey ("Game of Thrones") i huvudrollerna.
 
"Chernobyl"-skaparen Craig Mazin fick uppenbarligen HBO:s förtroende efter fullträffen senast - och sägs nu ha haft minst 10 miljoner dollar per avsnitt att röra sig med. Med en första säsong på 10 avsnitt så innebär det att vi har ännu en serie på listan som lär hamna en bra bit över 100 miljoner dollar.
 

"Hawkeye" (Disney+) - 24 november 2021

 
 
Det har blivit dags att få följa Marvel-hjälten "Hawkeye", som många genom åren har hävdat att han är Avenger-gängets tråkigaste karaktär. Men med en uppenbart underhållande första trailer och hela 25 miljoner dollar i budget - per avsnitt (!) - så innebär det ändå att Marvel Studios har lagt ca 150 miljoner dollar på den sex avsnitt korta säsongen. Sen får vi givetvis inte glömma att Marvel dessutom har "Ms. Marvel", "She-Hulk" och "Moon Knight" på gång för premiärer under hela 2022.
 

"Halo" (Paramount+) - 2022

 
Large 46472987db6d6a9cbba408e5d4535d4b halo
 
Adaptionen av tv-spelet "Halo" kommer att ha Pablo Schreiber i huvudrollen som supersoldaten Master Chief Petty Officer John-117, en serie som utspelar sig 500 år in i framtiden - när utomjordingar hotar mänsklighetens existens.
 
Redan under 2019 spenderade "Halo"-produktionen hela 41 miljoner dollar i Ungern, på de delar av produktionen som skulle spelas in just i det landet. Sedan dess sägs den första säsongens budget ha vuxit och landat på drygt 200 miljoner dollar... vilket utan tvekan gör serien till den mest påkostade hittills från Paramount+. 
 

"Masters of the Air" (Apple TV+) - 2022

 
 
Steven Spielbergs och Tom Hanks tredje krigs-miniserie, efter redan megahyllade "Band of Brothers" och "The Pacific", kommer att följa de amerikanska bombflygarna "The Mighty Eight" under deras tjänstgöring i luften ovanför Tyskland under det andra världskriget. Med en budget på cirka 200 miljoner dollar så har Apple TV+ förhoppningsvis gjort att ännu fler kommer att vilja testa på deras avsevärt mindre (till antalet) men högkvalitativa utbud.
 

"The Lord of the Rings" (Amazon Prime Video) - 2 sep 2022

 
Large ee3f6f89c69ea883db828606faa57c69 amazon lord of the rings city 7680.0
 
Det har rapporterats åtskilliga gånger om att Amazon Prime Videos tv-adaption av "The Lord of the Rings" kommer att bli världens dyraste tv-serie som någon sin har skapats. De påstår själva att budgeten för produktionen av den första säsongen kommer att landa på 465 miljoner dollar. Om man dessutom räknar in att de var tvungna att betala 250 miljoner dollar bara för att få rättigheterna att använda sig av J.R.R. Tolkiens karaktärer, plus att man lär spendera en hel del på marknadsföring också... så kan den summan till och med komma att bli större än så.
 
Den 2 september 2022 har Amazon Prime Video bekräftat att det första avsnittet kommer att släppas på streamingtjänsten, då återstår det att se om investeringen har varit värd de astronomiska summorna.
 

Läs också: 15 filmer som gör biohösten glödande het

 
Vilka av det kommande årets största tv-satsningar ser du fram emot mest?
| 25 september 2021 17:00 |