Film

Skribent

Oskar Möller

7 september 2021 | 14:30

15 filmer som gör biohösten glödande het

Höstens bioskörd erbjuder en god skörd och MovieZine hjälper dig att plocka de bästa russinen ur kakan.
Efter det sällsynt magera filmåret som följde i pandemins fotspår är det inte mer än rätt att bioälskare kompenseras med ett digert utbud av biopremiärer i höst. I listan nedan hittar du läckra tips för alla smaker  - allt från smal indie till frodiga, glänsande mastodontrullar.
 
 

Dune - Premiär 15 september

 
Du lär knappast ha undgått den nya filmatiseringen av "Dune". Jag har nyligen varit på en exklusiv förhandstitt av Villeneuves mastodontfilm och blev pepp att se filmen på stor duk redan då. Skadar ju inte heller att MovieZines Jonna Vanhatalo satte en femma på den i Venedig häromdagen.
 
 

Lena – Premiär 17 september

 
Lena Nyman är efter sin död en odiskutabel kultfigur i svensk film – få kan trots allt ståta med att ha gett begreppet ”den svenska synden” ett ansikte i USA. Dokumentären om denna fascinerande kvinna och ikon invigde Bergmanveckan i somras och ger publiken chansen att lära känna hennes unika perspektiv på sitt liv och karriär.
 
 

Pig – Premiär 24 september

 
Nicolas Cage i en ömsint men ack så skruvad relation till ett prisbelönat tryffelsvin? Fucking givetvis! Ny månad, ny ögonbrynshöjande Nic Cage-roll. Men den som väntar sig fullt utslag på Cageometern bör stilla sina föväntningar. "Pig" verkar grovhugget bisarr och illavarsalande vid första anblick men något annat, lite mer subtilt gläntar till under filmens mylla. Kanske är den filmiska förlusten av en gris exakt det som behövs för att allas vår galne kultfavorit ska hitta de där fina nyanserna han upppvisade i bland annat "Leaving Las Vegas"?
 
 

No Time To Die – Premiär 30 september

 
Daniel Craigs sista tur som Bond verkar som en stabil actionröjare som ger fansen vad de vill ha: maffiga actionscener, häpnadsväckande stunts och miljöer & effekter värda att dö för. Dessutom en karismatisk Rami Malek i rollen som ärkefienden för dagen. Det är dags att säga farväl, men än är det inte riktigt tid att dö.
 
 

Bergman Island – Premiär 1 oktober

 
En kvinnlig fransk regissör med dansk-klingande efternamn gör en Bergmaninspirerad film. Att en svensk ondgör sig redan i trailern över att alla utländska kulturnissar alltid förknippar Sverige med Bergman (och retligt utbrister ”Fuck Bergman”) sätter tonen för resten. Verklighet och fiktion flyter snart ihop och allt ackompanjeras av den klassiska franska kombon naket och intellektuella samtal.  Och så Tim Roth på det. What’s not to like?
 
 

Pleasure - Biopremiär 8 oktober

 
Få saker skapar lika hätska debatter som pornografins vara eller icke vara. Regissören Ninja Thyberg räds inte att sticka ut hakan med denna svenskproducerade film som om den unga Linnea som drar till porrens huvudstad L.A för att bli en stjärna. Thyberg ska ha lyckats med att fixa påkostade miljöer trots begränsad budget. Debuterande Sofia Kappel dyker rakt ner i känslorna i en vågad rolltolkning i en film om branschens lockelser och falluckor.
 
 

The Sparks Brothers – Premiär 8 oktober

 
”En hyllning till ett av världens mest inflytesrika band som få känner till" utlovar promotionmaterialet och av trailern att döma är den en skön, sevärd och underhållande dokumentär om två musicerande bröder som inspirerat många av världens största band.
 
 

Titane - Premiär 8 oktober

 
På Youtube är folk stormförtjusta över det faktum att filmens trailer inte avslöjar handlingen. Själv lever jag för den stilfulla, skruvade och oroväckande atmosfären. Teasern visar på något eget och kompromisslöst och jag kan knappt bärga mig till att se den här Guldpalmsvinnaren - den andra någonsin av en kvinnlig regissör - denna vecka!
 
 

The Last Duel - Premiär 15 oktober

 
Det vilar något stramt och nästan andaktsfullt över trailern till "The Last Duel" – men så är även filmens handling baserad på Frankrikes sista duell på liv och död. Med en handling satt i slutet av 1300-talet får  Ridley Scott återigen chansen att ge sig på en episk kostymfilm - men räkna inte med samma publikfriande grepp som "the Gladiator". Scott är i storform på senare tid med två formidabla storsläpp 2021 (se den andra längre ner i listan). Jodie Comer, Adam Driver och Matt Damon äger scenen i en film som möjligen blir en framtida klassiker.
 
 

Halloween Kills - Premiär 15 oktober

 
Den mordiske Mikael Myers har undgått döden x antal gånger och utsatt den traumatiserade Laurie Strode för decennier av terror och skräck. ”Halloween Kills” fortsätter direkt där den röjiga ”Halloween” slutade. En till synes odödlig Myers tornar  upp sig ur flammorna och börjar slakta folk till omgivningens fasa - och vår illa dolda förtjusning. Det är ingen högoddsare att satsa stålar på att Laurie och hennes familj inte kan räkna med att få ner sin puls riktigt än.
 
 

The French Dispatch – Premiär 22 oktober

 
Senaste gången man såg en fullängdare av Wes Anderson (som inte var animerad) var stilfulla ”The Grand Budapest Hotel” från 2014. Jag tillhör inte regissörens mer besatta fans men nu är jag redo att mysa till det med lite stilfull vitsighet på biografen.
 
 
 

Eternals – Premiär 3 november

 
Oscarsgalans välförtjänta vinnare och americana-indiens mästare Chloe Zhao ("Nomadland") tar sig an Marvel och det ilar lite i maggropen. Kan en indieregissör med en närmast romantisk inställning till realism göra en lyckad Marvelrulle?  Tar studion en engångschansning med en relativt okänd franchise för att slippa riskera större titlar om filmen inte blir en framgång? Det och mer återstår att se. Man hoppas dessutom att Marvelfansen ger Zhao en chans att köra sin egen spinn på grejer utan att www-bråka.
 
 

Last Night in Soho - Premiär 12 november

 
Edgar Wrights psykologiska skräck om den unga modestudenten Eloise som via mystiska krafter sugs in i ett lockande 60-tal ter sig som en uppfriskande take på skräckgenren. Här finns motiv som berömmelse och idoldyrkan och sökande efter sin identitet. Men ju mer Eloise sugs in i det förflutna desto mer isande blir saker och ting. Samspelet mellan Ana Taylor-Joy och Thomasin McKenzie - två av de starkast lysande unga stjärnskotten blir definitivt sevärt.
 
Large eb781ce14d0684ca4dedc9822671a5dc encanto 202
 

Encanto - Premiär 26 november

 
Disneys "Encanto" ter sig som en riktig charmerande historia satt i Sydamerika. Här möter vi den 15-åriga Mirabel som är den enda i sin by som inte besitter några magiska förmågor - något omgivningen älskar att påpeka. Med en tjusigt färgprunkande omgivning och en syrlig vuxenhumor som bryter igenom snällheten är "Encanto" en film som lyser upp tristessen under årets tråkigaste årstid.
 
 

House of Gucci – Premiär 26 november

 
Ridley Scott har som sagt återfått vind i seglen.  I den verklighetsbaserade och dramatiska "House of Gucci" skriker allt kvalitet och Oscarhype –  här finns en galen story om en extravagant familj med fabulös och ljusskygga livsstil med potential att locka såväl publik som kritiker. Med kul casting och repliker och säker art direction är de bara att luta sig bak och njuta. Den italienskättade Lady Gaga glänser syndigt i trailern som ger mersmak likt en läcker och lockande tiramisu.
 

Fler biopremiärer i höst: 

 
Det finns mer att se fram emot, som: "Malignant" (10 september), "Hotell Transylvanien 4" (8 oktober), "The Many Saints of Newark" (15 oktober), "Venom: Let There be Carnage" (20 oktober), "Bröllop, begravning och dop - filmen" (22 oktober), "Ghostbusters: Afterlife" (10 november), "Sagan om Karl- Beril Jonssons julafton" (12 november), och "King Richard" (19 november). Kolla in alla premiärdatum i MovieZines kalender...
| 7 september 2021 14:30 |