Serie

Skribent

Tobias Andersson

28 december 2022 | 22:42

Endast ”nödvändigt våld” i HBO:s ”The Last of Us”-serie

Vi ska räkna med mindre våld än i spelupplagan, just för att obehagligheter då får större påverkan hos tittarna anser Neil Druckmann.
Joel och Ellies känslomässigt berörande resa mot Salt Lake City kantas av djupgående historieberättande om förlorat faderskap och ängslan för ensamhet. Samtidigt har våldet en central del i Naughty Dogs postapokalyptiska spelfranschise. Grafiska våldsskildringar där huvuden krossas mot väggar och hjärnsubstans som sprutar när patroner träffar skallar är vanligt förekommande i spelens gameplay.
 
Med bara lite mer än två veckor kvar tills ”The Last of Us”-serien har premiär på HBO Max så är det säkert många som funderar på hur mycket av tv-spelens våld som kommer att skildras i serien. I en färsk intervju med SFX magazine säger Neil Druckmann, spelupplagans regissör och seriens exekutive producent, att våldet tonats ner – men av förklarliga skäl.
 
– Vi behöver en viss mängd våld (i spelet reds.anm.) för att komma i rätt sinnestillstånd. Då kan du verkligen känna ett band till den där avataren på skärmen och att du ser världen genom hans ögon. Men det fungerar inte i ett passivt medium.
 
Druckmann fortsatte och förklarade varför han vill se mindre av det brutala våldet i tv-serien.
 
– ”Så låt oss ta bort allt våld förutom det mest nödvändiga”, var orden som jag älskade att höra från medskaparen Craig Mazin. För att när våldet väl visas får det ännu mera påverkan än i spelet.
 
I rollerna ser vi Pedro Pascal som Joel och Bella Ramsey som Ellie.
 
Tidigare har Neil Druckmann sagt till IGN att det kommer bli mer dramaserie än action.
 
– HBO har varit bra på att pusha oss att släppa all hardcore-action för att fokusera mer på ett karaktärsdrivet drama.
 
”The Last of Us” har premiär på HBO Max den 16 januari. Serien kommer att bestå av nio avsnitt (men räkna med fler säsonger) varav det första avsnittet närmar sig långfilmslängd med sina 81 minuter.
 
Peppa inför premiären genom att läsa vår spelredaktörs stora sammanfattning om vad du behöver veta om filmatiseringen av den unisont hyllade spelserien.
| 28 december 2022 22:42 |