ANNONS

Skribent

Annons

27 juli 2018 | 21:00

En uppfriskande syn på vård i Netflix-succén "The Fundamentals of Caring"

Inte bara en komedi i mängden, menar skribenten Ben Jardine.
 När man kollade på rollistan för "The Fundamentals of Caring" var det lätt att tro att regissören Rob Burnett bara ville göra ännu en komedi i mängden där man försökte hantera ämnen som fysiska och mentala handikapp. För när det kommer till kritan; Hollywood-stjärnan Paul Rudd och sångerskan Selena Gomez är ju knappast de första namnen man skulle komma att tänka på för ett rörande drama som beskriver de dagliga emotionella och fysiska utmaningar som kommer med att växa upp med ett handikapp. Den handikappade pojken i fråga spelas med bravur av den walesiska skådespelaren Craig Roberts.
 
Det här är väldigt mycket en independentrulle som utspelar sig på vägarna, och den påminner om kultfilmer som "Little Miss Sunshine" och "Rain Man", eller kanske en mix av de båda. "The Fundamentals of Caring" är baserad på Jonathan Evisons populära bok och handlar om Ben (Paul Rudd), som gör allt för att undvika att behöva skriva på skilsmässopapper efter att han och hans ex-frus tre år gamla son gått bort två år tidigare.
 
Den tragiska förlusten gör att Ben känner sig manad att jobba för ett gott syfte, eller så har han kanske bara skuldkänslor. Han paras snart ihop med Trevor (Craig Roberts), en sarkastisk rullstolsbunden tonåring, med jobbet att se efter alla hans behov. Trevor själv är inbunden och spenderar största delen av sin tid hemma med att driva med andra människor, vilket Ben snart blir varse. Döden lurar runt hörnet för Trevor, vilket hans mor (spelad av Jennifer Ehle) förklarar för Ben. Han har nämligen bara runt tio år kvar att leva.
 
Nästan som att ta en chansning på Casino Wings så går Trevor tillslut med på att följa med Ben på en road trip för att besöka "världens djupaste hål". "världens största uppstoppade bovin", och hans biologiska far som bor i Salt Lake City. I slutändan får han ångra att han någonsin ens träffade sin pappa som lämnade honom som barn, så fort han insåg att hans nyfödde son hade ett handikapp.
 
Under resans gång uppmuntras Trevor av Ben att plocka upp en liftare, spelad av Selena Gomez. Snart börjar hon fatta tycke för Trevor. När jag såg den här filmen tyckte jag att Gomez var en av de stora överraskningarna med sin mogna och individualistiska rolltolkning. Knappast vad jag hade väntat mig av en sjungande världsstjärna som hon. Det kombinerat med Paul Rudds säkra komiska tajming gör Netflix "The Fundamentals of Caring" till en genuint ärlig och hjärtevärmande film för alla åldrar.
 
Ben Jardine
| 27 juli 2018 21:00 |