Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

8 mars 2017 | 19:00

En stor logisk lucka i "Die Hard" har just förklarats

Efter 30 år har fansen fått svar.
Det går inte att förneka briljansen i John McTiernans "Die Hard", och vi på MovieZine har tidigare till och med frågat oss om det de facto inte rör sig om den perfekta actionfilmen.

Men även solen har ju som bekant sina fläckar, och det gäller också "Die Hard". En logisk lucka som fansen stört sig på i nära trettio år, nämligen; Varför misstänker John McClane Hans Gruber så pass mycket som han gör i scenen där den senare låtsas vara en av gisslan? Det borde det väl inte finnas någon anledning till?

Under en jubileumsvisning av "The Running Man" som nyligen gick av stapeln fick medförfattaren Steven De Souza just den här frågan av ett fan ur publiken, och han svarade:

- Från början går de av lastbilen, kameran flyter upp, och man ser dem stå i en cirkel. Alan Rickman säger då: "Synkronisera era klockor". Alla i cirkeln lyfter då sina armar och publiken får se att de alla har exakt likadana Tag Heuer-klockor. 

- När Bruce dödar den första killen kollar han igenom hans ID. Han stjäl cigaretterna, vilket framkallar garv, och sedan kollar han på snubbens klocka, vilket också framkallar skratt för man tror att han kanske tänker stjäla den. När han sedan dödar de andra killarna så noterar han hela tiden att de alla har likadana klockor. När han sedan snackar med Dwayne Robinson så säger han: "Jag tror att de här snubbarna är proffs. Deras ID är för bra. Det finns inga märken på deras kläder, och de har alla likadana klockor."Anledningen till att de här scenerna till sist klipptes bort ur filmen var dock för att dölja en ännu större logisk lucka. Terroristerna skulle nämligen fly med hjälp av en ambulans, som dessvärre inte fanns att se någonstans när de först gick av lastbilen:

- John McTiernan sa till klipparen: "In med saxen där. Klipp så fort de hoppar av lastbilen så att ingen märker att det inte står en ambulans därinne." Och utan hela "synkronisera era klockor"-sekvensen så blir det helt ologiskt varför Bruce tittar på allas klockor hela tiden. När Bruce sedan erbjuder en cigarett till Alan Rickman så ser han hans klocka, och man ser Bruces ögon kolla in klockan. Det är så han vet att Alan är en av terroristerna.

Är det här något du har tänkt på tidigare? Och förresten, om du vill läsa mer spännande anekdoter från "Die Hard", kolla in "12 hårdskjutande fakta om actionklassikern "Die Hard""!
| 8 mars 2017 19:00 |