Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

5 december 2016 | 18:00

12 hårdskjutande fakta om actionklassikern "Die Hard"

Visste du till exempel att Bruce Willis är mer tysk än självaste Hans Gruber?
"Die Hard" är en av filmhistoriens allra mest inflytelserika actionfilmer och räknas idag som en riktig klassiker. Väldigt få personer trodde dock på filmen på förhand, och en hel drös skådisar tackade nej till huvudrollen som den motvillige hjälten John McClane. Vad som följde var en monumental succé som till dags dato fått hela fyra uppföljare. 

Här nedan tänkte jag dyka ner i 12 roliga fakta om originalfilmen!

1. Ett år innan filmens premiär gick producenten Joel Silver och regissören John McTiernan av en slump på en uppsättning av pjäsen "Dangerous Liasions", där Alan Rickman spelade Vicomte de Valmont. De insåg direkt där och då att de hade hittat sin skurk till "Die Hard". Detta innebar att Rickman lyckades landa sin allra första filmroll i Hollywood, och att han fick den när han hade hunnit fylla 41 år. Det är aldrig för sent att lyckas!
 


2. John McTiernan ville ha så stora mynningsflammor som möjligt i filmen, vilket fick till följd att ljudnivån på själva smällarna också ökade. En som inte riktigt kunde hantera detta faktum var Alan Rickman, som ryckte till betänkligt varje gång han skulle avfyra ett vapen. McTiernan försökte dölja det genom att ofta klippa bort från hans ansikte i sista sekund, men när Rickman skjuter Takagi kan man ändå se honom rycka till.

3. De tyska skurkarna hånar vid ett tillfälle John McClane för att han är en helylle-amerikansk hjälte, men Bruce Willis är ironiskt nog mest tysk av dem alla. Han föddes nämligen i Västtyskland år 1955 till en tysk mor och en amerikansk far. Ingen av skurkarna spelades av en tysk.

4. Det kan vara svårt att tänka sig nu, men under 80-talet var Bruce Willis främst känd som en komiker (genom sitt arbete med serien "Moonlighting", och inte en actionhjälte. De allra första affischerna speglade detta genom att bara visa själva skyskrapan, och inte Bruces ansikte, för att inte skrämma bort potentiella biobesökare. När filmen sedan började gå bra lade man till Bruce Willis ansikte bredvid byggnaden på efterföljande affischer.

5. Många stora namn tackade nej till rollen som John McClane, däribland Robert DeNiro, Al Pacino, och Nick Nolte.

6. Regissören John McTiernan hade också tackat nej till att göra filmen flera gånger då han tyckte att den var för hård. När han tillslut lät sig övertalas påbörjade han genast ett arbete med att mjuka upp filmen och göra den mer lättsam.

7. Bruce Willis och Demi Moore gifte sig på ett hotell i Las Vegas under inspelningarna av "Die Hard", kort efter att Moore brutit sin förlovning med Emilio Estevez.

8. Den första filmen i "Die Hard"-serien är också den längsta med sina två timmar och elva minuter.

9. Scenen där Hans Gruber dör genom att falla ned för byggnaden var den sista som Alan Rickman spelade in, vilket berodde på att man ville ha hans scener klara om det visade sig att Rickman skadade sig i stuntet. Skådespelaren var nämligen tvungen att falla nästan 10 meter ner på en stor matta (med lina såklart). Stuntmänniskorna som arbetade på scenen använde också ett annat knep för att få honom att se så skrämd ut som möjligt; de släppte honom på "2" istället för på "3". Jätteschysst.10. Nakatomi Plaza, som byggnaden heter i filmen, är egentligen filmstudion Fox's huvudkontor, och om man kollar noggrant går det att se exakt samma byggnad explodera i slutscenen av "Fight Club".

Large 1e3ed492d5a6fb1bbf2b88e2d671895d 1 202

11. I de första versionerna av manuset skulle handlingen utspelas över en period på tre dagar, men McTiernan inspirerades av Shakespeares "En midsommarnattsdröm" och ville istället att allt skulle utspela sig under en enda natt.

12. I kommentarsspåret till filmen visar McTiernan tydligt att han besitter en stor dos självdistans kring filmen då han utbrister:

- Det är okej att tycka att det här är lite fånigt, för det tycker jag också!
| 5 december 2016 18:00 |