Film

Skribent

Alexander Kardelo

23 april 2024 | 16:00

En ny ”Sagan om ringen”-film släpps i år. Varför så tyst om den?

Mindre än åtta månader kvar till biopremiären av "The Lord of the Rings: The War of the Rohirrim"... och oroväckande lite buzz.
Häromveckan bjöds USA:s biografägare in till den årliga CinemaCon-mässan i Las Vegas. Där brukar filmbranschen passa på att spänna musklerna och skryta med allt häftigt de har på väg det kommande året.
 
Warner Bros presentation fick inleda veckan med stil. De skapade rubriker med bland annat en första titt på ”Joker 2”-trailern och gott snack kring Tim Burtons ”Beetlejuice”-uppföljare.
 
Vad ingen märkte dock var att något stort saknades. ”The Lord of the Rings: The War of The Rohirrim” läs med sin frånvaro. Warner Bros ska ha bekräftat i förbifarten att filmen släpps ”i jul”, men gav oss varken ett premiärdatum eller ens en ynka stillbild från filmen. Vilket förvånar mig en aning.
 
 
Premiären är bara åtta månader bort, och en ”Sagan om ringen”-film - anime eller ej - borde räknas till en av vinterns allra mest episka biopremiärer.
 
Men det enda vi har fått se hittills är en logotyp och några bilder, snarare konceptskisser än riktiga stillbilder ur filmen. Det får mig att undra om Warner Bros verkligen blir klara med filmen i vinter som utlovat? Eller är de så pass säkra på succé att de vill spara på godbitarna?
 
Visst - studion har andra storfilmer som behöver stå i rampljuset just nu. Kanske är det dags för ”The War of the Rohirrim” att skina under Comic Con i San Diego i juli? Då är det iallafall hög tid för en första trailer.
 
 

När släpps den första trailern?

 
Ingenting är bekräftat ännu. Men för skojs skull kollade jag upp när andra stora vinterfilmer fick sina första trailers.
 
”Hobbit: Smaugs ödemark” (2013) visade upp sig i juni och ”Hobbit: Femhäraslaget” (2014) fick en teaser i juli. "Star Wars: The Rise of Skywalker" (2019) gav oss en första titt redan i april. ”Spider-Man No Way Home” (2021) dröjde till augusti. ”Avatar: The Way of Water” (2022) bjöd på en första teaser redan i maj.
 
Det finns alltså inget facit, utan filmbolagen kan vänta så länge som fram till 4 månader innan premiär med att släppa de första rörliga bilderna.
 
 

Dags att börja skapa buzz inför ”The War of The Rohirrim”

 
”The Lord of the Rings: The War of The Rohirrim” lär hur som helst behöva en mäktig kampanj och en riktigt knockout till trailer för att väcka buzz bland fans.
 
För oavsett hur älskad Peter Jacksons ”Sagan om ringen”-trilogi är har vi märkt att inte alla Tolkien-adaptioner går hem. "Hobbit"-trilogin? Framgångsrik men inte lika bra. "Maktens ringar"-serien från Amazon? En tittarsuccé men också bespottad på sina håll.
 
Här finns en etablerad fanskara som kan ”The War of The Rohirrim” till en ny kassasuccé. Men om de första bilderna inte imponerar lär det också bli ett jäkla liv i kommentarsfälten online.
 
Just nu känns det framför allt som att hajpen och snacket kring filmen är lika med noll. Vi har sett mer av musikalen ”Wicked” och Disneys ”Lejonkungen”-prequel, som utmanar om julens biopublik.
 
Kom igen, Warner Bros! Det är dags att börja slå på stora trumman. Spänn pilbågen, slipa svärdet och svinga yxan - övertyga världen att biovintern tillhör ”one movie to rule them all”. Jag vill känna peppen!
 
 

Det här vet vi om "Lord of the Rings: The War of the Rohirrim"

 
● En prequel som utspelar sig 200 år innan händelserna i "Hobbit"-trilogin

● Handlingen följer Rohans nionde kung Helm Hammerhand och historien om Helms klyfta

● Hobbitar, alver och dvärgar får stå åt sidan - här ska det för första gången handla mer om människorna i Tolkiens Midgård

● Anime-filmen i regi av rutinerade Kenji Kamiyama är inspirerad av Peter Jacksos filmer och utspelar sig i samma universum. Den har däremot ingen koppling till Amazons tv-serie

● Brian Cox lånar ut sin röst till Hammerhand. Miranda Otto återvänder också som Eowyn
 
● Många av de personer som arbetat med "Sagan om ringen"-trilogin är ombord
 
| 23 april 2024 16:00 |