Film

Skribent

Kim Nilsson

26 september 2009 | 23:21

En mörkare historia med varulvrar

En ny måne innebär en nytt kapitel, nya blodådror och, med all säkerhet, ny masshysteri. Redan ett år efter "Twilight" kommer nu den hett efterlängtade uppföljaren "New Moon" som är del två i filmatiseringen av Stephenie Meyers omåttligt populära vampyrserie. Denna gång med varulvar medan historien blir mörkare.

En ny del betydde också en ny regissör för i "Twilight"-serien, nämligen Chris Weitz. Ett beslut som inte var helt uppskattat eftersom Twilights Catherine Hardwicke lyckades ro iland den inte helt okomplicerade adaptionen av den första boken. För MTV News förklarade hon sitt beslut att inte regissera "New Moon" så här:

- Jag är ledsen att säga att det är en fråga om timing som gör att jag inte har möjlighet att gör uppföljaren. Att regissera "Twilight" var en av de bästa upplevelserna i mitt liv och jag är så tacksam för all passionerad support som filmens fans visat mig. Jag önskar produktionsbolaget all lycka med uppföljaren, som är en riktigt bra historia.

Hennes ersättare blev Chris Weitz, Oscarsnominerad manusförfattare till "Om en pojke", som också regisserat "Guldkompassen" med Nicole Kidman och Daniel Craig. Det betyder att han knappast är främmande för att skildra storslagna fantasivärldar, även "Twilight"-serien till stor del utspelar sig i verkligheten. I ett pressmeddelande från produktionsbolaget Summit sa han:

- Jag är hedrad att ha fått uppdraget att överföra "New Moon" från bok till film. Stephenie har skapat en fantastisk värld som har miljoner fans världen över och nu blir det mitt uppdrag att ta hand om karaktärerna, teman och historien som de älskar. Jag tänker ta uppgiften på fullaste allvar och kommer göra allt för att skapa en vacker film som kan stå tillsammans med den underbara boken.

Nu är det säkert så att de flesta fansen, åtminstone av filmerna, mer hade i åtanke hur mycket Robert Pattinson, som spelar den goda vampyren Edward Cullen, skulle förekomma i filmen. Pattinsons karaktär lämnar nämligen huvudkaraktären Bella (spelad igen av stjärnskottet Kristen Stewart) tidigt i historien för att endast återkomma i hennes tankar. Anledningen är att skydda henne mot vampyrer som han.

- "New Moon" är min favoritbok i serien även om Edward är med mindre. Det blir spännande att göra scenen där han återskapar sig själv, sa Pattinson till MTV innan inspelningen började.

Istället kommer "New Moon" att rent hunkmässigt kretsa kring karaktären Jacob Black, spelad av Taylor Lautner, som också var med i den första filmen. Man kan lugnt säga att Black växer flera meter här, han förvandlas nämligen halvvägs in i historien till en varulv. Något som får många konsekvenser.

- Att säga att Jacob ändras mycket här är att underdriva rejält. I filmens första del är han Twlight-Jacob som var trevlig, klumpig och social. När han sedan blir en varulv blir han något väldigt annorlunda. Det känns som att spela någon som är schizofren. Under inspelningen kunde det blir lite klurigt eftersom jag kunde få spela in scener både före och efter hans förvandling under samma dag, berättar Lautner för Interview Magazine.

I samma intervju berättar han att filmen kommer att följa boken väl.

- Fansen förväntar sig att se det som är skrivet så varför inte göra så?

Den annars rätt spinkiga Lautner blev också tvungen att börja pumpa skrot rejält då han skulle porträttera den håriga karaktären.

- Så fort jag hade spelat in "Twilight" var det bara att börja med en gång. Jag är nästan 15 kilo större här än i förra filmen, men det var hårt jobb. Att gå till gymmet fem dagar i veckan, två timmar per dag var tufft. Ett tag var det till och med sju dagar i rad!

Resultatet har dock inte låtit vänta på sig och trailern som lanserades strax innan sommaren, har blivit flitigt nedladdad och visad på YouTube.

Men den största stjärnan i "New Moon" kommer självklart bli Kristen Stewart i huvudrollen som Bella. Hennes bleka, men uttrycksfulla ansikte har nästan blivit en form av mode för unga tjejer nu och Bellas historia i "New Moon" är betydligt mörkare och mer komplex än i "Twilight". Förutom att hon blir deprimerad över att Edward lämnar henne i början av historien blir hennes vänskap med Jacob Black en hedersfråga då hon måste välja om ska ställa sig på varulvarnas eller vampyrernas sida. Enligt myter kommer ju knappast dessa speciellt bra överens.

- Det är mer action i den här filmen. Varulvarna spelar viktiga roller och Jacbos karaktär är intressant. När man ser hur historien utvecklar sig är det faktiskt rätt tragiskt, säger Kristen Stewart till Times Online angående "New Moon".

Stewart tror också att hennes Bella kommer att gå igenom mycket i den nya filmen.

- Hennes känslor för Edward ändrar ju nästan hennes kropps kemiska sammansättning, ungefär som heroin gör. Det gör att hon hellre vill dö än att inte få vara med honom. Det är nog något som händer för vissa - men jag vet inte. När det gäller mig själv så har jag inte lämnat min pojkvän för Robert Pattinson, sa Stewart syrligt till Times Online på frågan om de två kollegorna haft lite för trevligt under inspelningen. Då de mottog pris för bästa kyss på MTV Movie Awards för "Twilight" var det många som höjde på ögonbrynen när de två återskapade scenen som tack.

Filmen började spelas in redan i mars i år, bara ett par månader efter att "Twilight" fick sin urpremiär alltså. Denna gång spelades även scener in i Italien, förutom i Vancouver i Kanada. Manuset är även denna gång skrivet av Melissa Rosenberg och produktionen kommer knappast att sakna effekter. Taylor Lautner berättar bland annat för Intrerview Magazine att när hans karaktär blir varulv så är det enbart CGI. Premiär för "New Moon", som med all säkerhet kommer att slå det imponerande rekord som "Twilight" satte för inspelade pengar under en premiärhelg, blir den 14 november i USA medan vi i Sverige får hållas till tåls till den 20:e samma månad.

Räkna med en massiv promotionskampanj och trots att filmen ännu inte riktigt kan skryta med att den blir lika stor som "Twilight" så finns det redan planer på att filma uppföljaren "Eclipse". Det blir dock inte Chris Weitz som gör den utan det jobbet har gått till engelsmannen David Slade ("30 Days of Night" och "Hard Candy"). Vissa rykten sa dock att skådespelerskan Drew Barrymore var intresserad. Något som Kristen Stewart inte skulle haft något emot.

- Jag tror inte det spelar någon roll om regissören är man eller kvinna. Jag gillar Drew som skådis, men har aldrig pratat med henne. Jag beundrar henne som en aktris och hon har varit i Hollywood väldigt länge. Jag är säker på att hon är väldigt intelligent och intressant, men kan inte säga direkt vad jag tror om henne som regissör, sa hon till MTV News.

I samma intervju berättade hon också att den masshysteri från fansen som kom efter den första filmen inte direkt har ändrat hennes liv.

- Många känner faktiskt inte igen mig, jag måste nog se rätt annorlunda ut i vardagen. Jag tror inte heller att jag ser välkomnande ut eller så tänker folk kanske att jag ser läskig ut.

Taylor Lautner beskriver för Interview Magazine att fansen är väldigt hängivna, på gränsen till för mycket ibland.

- Men det är också coolt att de är så passionerade. De är ju anledningen till att vi gör "New Moon" så jag känner mest tacksamhet. Det kan vara kul att träffa dem på stan, men ibland kan det bli lite väl intensivt och överväldigande.

Kristen Stewart tycker inte heller att marknadsföringen alltid behöver vara så rolig.

- Det kan bli lite konstigt. Jag gillar att äta hamburgare, men vill knappast se mitt ansikte på kartongen den har legat i. Dockan, som är baserad på mig som Bella, har jag däremot inget emot. Den får jag leva med. Jag har nästan vant mig nu att jag har större hylla, skrattar hon för MTV News.

| 26 september 2009 23:21 |