INTERVJU

Skribent

Ninna Bengtsson

23 november 2023 | 22:00

Premiär för ”En helt vanlig familj” - om en förälders värsta mardröm

En familjs värld rämnar när dottern plötsligt anklagas för mord –  men det är bara toppen av ett isberg. Nya svenska Netflix-thrillern ”En helt vanlig familj” behandlar ämnen som övergrepp, trauman och hur långt en människa egentligen är beredd att gå.
– Mordet är inte det centrala. Det är ett psykologiskt drama, en familjetragedi och en historia om övergrepp och våldskultur. Jag tror att många kan relatera till det, säger Alex Karlsson Tyrefors, som spelar huvudrollen Stella.


 
Hur långt är man beredd att gå för att skydda sitt barn? Vad händer med människor som är med om ett trauma som man inte pratar om?

 
Handlingen i dramaserien ”En helt vanlig familj” som har premiär i veckan, bygger på författaren Mattias Edvardssons succéroman. I centrum står familjen Sandell – dottern Stella, Adam och Ulrika. När Stella plötsligt grips av polis och anklagas för mord, kommer slitningar inom familjen och en mörk hemlighet upp till ytan.
 
Fyra år tidigare utsattes Stella som 15-åring för ett övergrepp på ett handbollsläger av en äldre kille. En händelse familjen valde att inte anmäla men som satt djupa spår.

 
 
Lo Kauppi spelar mamman och åklagaren Ulrika, den som avråder från anmälan. Hon vet inte själv hur hon skulle göra om hon hade ett barn som utsattes för samma sak, säger hon. 
 
– Ulrika råder sin dotter att inte polisanmäla. Inte för att hon tycker att det inte har hänt eller att det inte är fruktansvärt, utan för att hon vet att verkligheten ser ut så att det kommer skada henne mer. Jag tror att många som ser den här serien som förälder tänker att ”det är klart man ska anmäla”. Men när man går igenom alla sexualbrott, rättegångar och polisförhör så är inte jag säker på att jag skulle vilja utsätta mitt barn för det. Speciellt med så liten chans att få en fällande dom, säger Lo Kauppi och tillägger:

 
– Det som händer efter att man har förlorat en rättegång är att hela samhället tror att man har ljugit. En vanlig människa tänker ju att ”blev han inte dömd, men då blev hon inte våldtagen”. Då kommer det att bli ett helvete för den som blivit utsatt. 
 
 
Björn Bengtsson spelar Stellas pappa Adam som är präst. Han vill först anmäla övergreppet, men övertalas av Ulrika att låta bli. Långsamt förgiftar händelsen hela familjen.  
 
– Familjelivet går sönder. De är ett klassiskt fungerande par som lever ett välorganiserat, övre medelklassliv, men efter den här händelsen går de fullständigt isär. Speciellt eftersom de inte pratar med varandra om det trauma de varit med om eller validerar varandras känslor. Ulrika blir mer utagerande medan Adam sluter sig mer och mer som en tryckkokare som till slut måste explodera, säger Björn Bengtsson. 
 
När Stella några år senare anklagas för mord på den äldre killen Chris, bubblar allt upp till ytan. Hur långt är föräldrarna beredda att gå för att skydda sin dotter och kan hon verkligen vara skyldig till det hon anklagas för? Hur mycket skuld har de själva? 
 
– De gör bägge två avkall på sina personligheter och existentiella riktningar i livet. De ”go rogue” för att söka förlåtelse från sin dotter och ger någonstans båda två upp sina kall. Adam ger upp hela sin gudstro och Ulrika hela sin linje på det juridiska och moraliska planet, för att försöka tvätta bort skulden av att inte ha lyckats stötta sin dotter tillräckligt, säger Björn Bengtsson. 
 
 
Christian Fandango Sundgren spelar 31-årige Chris som Stella har en relation med och som hon så småningom anklagas för mord på.  
 
– Jag har försökt göra honom så mycket som möjligt till en person man skulle kunna känna igen. Någon du skulle kunna känna eller träffa på gatan. Jag ville göra honom så mänsklig som möjligt, säger Christian Fandango Sundgren.

 
En anledning att Stella dras till Chris är att han bekräftar henne, menar Alex Karlsson Tyrefors.
 
– En orsak till varför Stella blir så upp över öronen betuttad i honom är att hon upplever att han faktiskt ser henne. Det kanske är i princip den första i hennes liv som har gjort det och som inte kritiserar henne för att hon inte valt att plugga vidare. 
 
 
Även om dramat behandlar tunga ämnen hade skådespelarteamet kul när de spelade in.

 
Finns det någon lite annorlunda anekdot från inspelningarna du skulle kunna berätta om?


 
Björn Bengtsson: Jag fick faktiskt döpa min egen brorson i serien, det var roligt.


 
Lo Kauppi: I manuset är min rollfigur otrogen med en kollega och har sex bakifrån mot ett kontorsbord. Jag tänkte att det handlar om en 50-årig kvinna och ska hon vara otrogen, då ska hon också få orgasm, och då måste hon ta på sig själv. Det är viktigt att man ser hennes hand röra sig. Det kan låta banalt men jag tyckte det var viktigt för att det skulle vara trovärdigt. Vi hade en bra intimitetskoordinator och jätteroligt när vi spelade in scenen.

 

”En helt vanlig familj” handlar om en förälders värsta mardröm. Men både Björn Bengtsson och Lo Kauppi tror att många kan känna igen sig i hur en hemlighet växer och sedan får oanade konsekvenser. Att människor pressas till sitt yttersta och går över alla gränser för att skydda sitt barn.


 
– Är det någonting som de här människorna inte gör som jag hoppas kan väcka tankar hos publiken, är det hur viktigt det är att kommunicera och validera varandra. Att människor som har problem pratar med varandra. Det är det de slutar att göra, både med varandra och med sin dotter och till slut är i en position där de aldrig trodde att de skulle hamna i från början, säger Björn Bengtsson. 
 
Miniserien på sex avsnitt släpps på Netflix den 24 november.
 
| 23 november 2023 22:00 |