Skribent

Alexander Kardelo

6 juni 2016 | 13:00

En del kan inte hantera att Hermione är svart

"Harry Potter"-författaren J.K. Rowling svarar på rasistiska kommentarer.
När Harry Potter och hans vänner gör debut på teaterscenen i London, spelas Hermione Granger av skådespelerskan Noma Dumezweni. 

Författaren J.K. Rowling hyllar henne som ”den bästa skådespelerskan för jobbet”, men medger också att hon har fått möta idiotiska kommentarer på nätet. 

- Med min erfarenhet av sociala medier visste jag att idioter kommer vara idioter. Vad ska man säga? Sådan är vår värld. Noma blev vald för att hon var den bästa för jobbet, säger hon till The Guardian.


J.K. Rowling med Emma Watson.

Rowlings böcker nämner aldrig Hermiones hudfärg, och författaren har tidigare sagt hon älskade tanken på en icke-vit skådespelare i rollen. 

- Jag hade en bunt med rasister som sa till mig att Hermione måste vara vit - eftersom hon ”blev vit i ansiktet” efter en chock. Men det hade jag mycket svårt med. Jag bestämde mig att inte bli alltför upprörd, och göra det tydligt att Hermione kan vara en svart kvinna med min fulla välsignelse.

Emma Watson spelade Hermione i åtta filmer mellan åren 2001-2011. 

I den tvådelade pjäsen ”Harry Potter and the Cursed Child” har det gått nitton år sedan ”Harry Potter och Dödsrelikerna” och Harry, Hermione och Ron är vuxna med egna familjer. Intresset är rekordhögt: 175.000 teaterbiljetter sålde slut på 24 timmar.
| 6 juni 2016 13:00 |