Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 augusti 2015 | 16:00

Emmerichs ”Stonewall” får kritik redan innan premiär

Regissören anklagas för att förvrida historien.
Stonewall-upproret i New Yorks gaykvarter år 1969 ses som en av de viktigaste händelserna i HBTQ-rörelsens kamp mot fördomar. Ständigt trakasserade av polisens razzior slog en grupp homosexuella och transsexuella tillbaka, vilket blev startskottet för senare frigörelse-marscher och Pridefiranden världen över.

I verkligheten leddes kampen utanför The Stonewall Inn av transsexuella Marsha P. Johnson, tillsammans med Sylvia Rivera och Ray Castro.

I Hollywoods filmatisering står en vit ung snygging längst fram vid frontlinjen. 

Har man verkligen ersatt de mörkhyade, transsexuella hjältarna med Jeremy Irvine från "War Horse"? Den första trailern som släpptes i veckan fick kritikerna att ropa ”whitewashing” och uppmana till bojkott. En namninsamling som redan fått ihop 13.000 underskrifter skriver:

”Kasta inte pengar på en kapitalistisk industri som vägrar att hylla de sanna hjältarna. Stöd inte en film som suddar ut vår historia (...) Finns det ens några färgade med i filmen?” skriver initiativtagarna.

Filmens regissör Roland Emmerich tog till Facebook för att förklara sig:

- När jag först hörde talas om Stonewall-upploppen slogs jag av att lika många HBTQ-personer är hemlösa idag som för 45 år sedan. Modet hos alla dem som kämpade mot orättvisorna år 1969 inspirerade mig till att berätta en fiktiv, fängslande historia om en ung man från mellanvästern som sparkas ut hemifrån, flyttar till New York och blir vän med de här personerna under tiden som leder fram till upploppen.

- Jag förstår att vår trailer har skapat en viss oro för hur den här karaktären ska porträtteras. Men när filmen - som verkligen är mitt kärleksbarn - kommer på bio, får publiken se att den verkligen hedrar de sanna aktivisterna som var där, inklusive Johnson, Rivera, Castro och alla andra modiga människor.

Manusförfattaren till ”Stonewall”, Jon Baitz, är också frustrerad över hur filmen dömts på förhand. I ett Facebook-inlägg förklarar han att Roland Emmerich själv producerar, regisserar och betalar för en film som ingen studio ville ge pengar till.

- Jag ber er att döma filmen på dess egna meriter, och inte efter marknadsavdelningens behov.

Ohoja Abit, skådespelaren som porträtterar Marsha P. Johnson, skriver på Twitter:

- Hon kommer att få ett fantastiskt erkännande, det garanterar jag. Sprid det till dem som inte tror på det.


Vi lär få höra mer om fallet "Stonewall" kring filmens amerikanska biopremiär den 25 september. Låt den som sett filmen kasta första stenen.
| 7 augusti 2015 16:00 |