Serie

Skribent

Alexander Svensson

28 oktober 2023 | 12:30

Emilia Clarkes comeback efter svåra sjukdomen: "Jag saknar delar av hjärnan"

"Game of Thrones"-stjärnan Emilia Clarke är frisk och dubbelt aktuell i år. Snart släpps hennes första film på fyra år.
Emilia Clarke är kanske mest känd för sin roll som Daenerys Targaryen i åtta säsonger av HBO:s monstersuccé “Game of Thrones”. Hon har också haft stora roller i bland annat “Terminator: Genysis” och “Solo: A Star Wars Story”.
 
Sedan 2019 har Clarke varit lite mindre synlig än under "GOT"-åren och istället ägnat sig åt teater i London. Men i år hon återvänder hon i två projekt. Dels med en av huvudrollerna i Marvel-serien “Secret Invasion” som släpptes i somras, och dels med sci-fi-romansen “The Pod Generation”, som visas i Sverige under Stockholms Filmfestival i november. Det är hennes första stora roller på fyra år.
 
Vad alla kanske inte vet är att Clarkes liv kunde ha sett helt annorlunda ut - hon har lidit av svåra skador i hjärnan, som hade kunnat orsaka men för livet, eller tillochmed döden.
 
 
Vid två tillfällen, år 2011 och år 2013, alltså under hennes första år som Daenerys Targaryen, drabbades Clarke av artärbråck i hjärnan, vilket hon vårdades för under seriens produktion. Hon berättar själv om den olycksbådande diagnosen i en New Yorker-artikel från 2019:
 
"Diagnosen var snabb och olycksbådande: en subaraknoidalblödning (SAB), en livshotande typ av stroke som orsakas av en blödning i det utrymme som omger hjärnan."
 
"Som jag senare fick veta dör ungefär en tredjedel av patienterna med SAB omedelbart eller kort därefter. För de patienter som överlever krävs omedelbar behandling för att täta aneurysmet, eftersom det finns en mycket hög risk för en andra, ofta dödlig blödning", skriver Clarke.
 
24 år gammal tvingades Emilia Clarke genomgå flera hjärnoperationer.
 
Emilia Clarke som G'iah i "Secret Invasion"
 

"Jag saknar en bit av min hjärna"

 
Hade det gått riktigt illa hade Clarke kunnat dö av artärbråcken, men de flesta överlevarna drabbas ändå av men för livet. Clarke tillhör en liten skara människor som haft tur nog att slippa det, enligt en intervju med BBC förra året.
 
- Det är otroligt att att jag kan prata, emellanåt välformulerat, och leva mitt liv helt normalt utan några som helst begränsningar. Jag hör till den väldigt, väldigt, väldigt lilla gruppen av människor som har överlevt det här.
 
- Det saknas en bit av min hjärna. Vilket alltid får mig att skratta... Det är saken med en stroke, så fort en del av hjärnan inte får blod så är den borta. Blodet får hitta en annan väg runt, men en bit av hjärnan är borta för alltid.
 
 
Emilia Clarkes erfarenhet från artärbrocken har lett till att hon grundat en välgörenhetsorganisation, SameYou, som arbetar med att hjälpa folk som överlevt hjärnskador, Bland annat arbetar SameYou med olika brittiska universitet för att utveckla nya sätt att hjälpa överlevare på.
 
Tack och lov är Emilia Clarke idag vid god hälsa, och är som sagt redo för comeback framför kameran med både en film och en tv-serie i år.
 
Hennes superhjälteroll som skrullen G’iah i “Sceret Invasion” går att se på Disney+, och hennes kommande romantiska sci-fi-komedi “The Pod Generation” om artificiella graviditeter visas på Stockholms filmfestival den 9 november. Se trailern nedan.
 
| 28 oktober 2023 12:30 |