Film

Skribent

Andreas Samuelson

3 maj 2020 | 12:00

11 skruvade historier ur verkligheten som blivit film

Att dikt överträffar verkligheten är inte alltid fallet. Bland de oräkneliga filmer baserade på verkliga historier eller personer finns de som nästan låter för bra för att vara sanna. Här är elva filmer baserade på skruvade – men sanna – historier.
Filmer som lånar sina berättelser och karaktärer från verkliga livet är knappast något nytt. På senare år har vi sett allt från strippor som rånar sina kunder i ”Hustlers” till en svart polis som infiltrerar Ku Kux Klan i ”BlacKkKlansman” – bägge filmerna inspirerade av sanna historier.
 
Men det är inte bara sensationella löpsedelvänliga händelser som når filmduken. Ibland är de mest skruvade filmerna faktiskt baserade på sanna händelser med vanliga människor i diverse situationer. Flera har av naturliga skäl dramatiserats för att höja underhållningsvärdet men följande filmer bygger, tro det eller ej, på verkliga livet.
 
 

1. Alive (1993)

 
Frank Marshalls drama om den ökända incidenten där ett uruguayanskt rugbylag kraschade i Anderna 1972 varpå överlevarna tvingades äta sin döda kamrater för att inte svälta. Bygger på boken ” Alive: The Story of the Andes Survivors” och kom samtidigt som dokumentären ”Alive: 20 Years Later”. Den riktige Nando Parrado (Ethan Hawkes karaktär) agerade teknisk rådgivare på filmen.
 
 

2. All Good Things (2010)

 
Kanske det bisarraste fallet på listan. Robert Durst – son till mäktig fastighetsmagnat - anklagades för flera mord (inklusive sin egen fru) och låtsades ett tag vara en stum, äldre kvinna i Florida innan ett av hans offer hittades upphackade i påsar. Durst kontaktade filmens regissör Andrew Jarecki efter att ha sett filmen och gav sin version i en dokumentär som slutligen ledde till att han arresterades!
 
 

3. American Made (2017)

 
Barry Seal var en pilot som värvades av CIA för att hjälpa dem i kampen mot den växande kommunismen i Sydamerika – men han började så småningom även smuggla knark och vapen åt Pablo Escobar. Regissören Doug Liman har angående flera skillnader från verkligheten (den gravt överviktige Seal spelas av Tom Cruise, etc.) beskrivit filmen som en ”kul lögn baserad på en sann historia”.
 
 

4. Compliance (2012)

 
Obehaglig film baserad på en desto mer obehaglig händelse. Chefen på en snabbmatsrestaurang mottar telefonsamtal från påstådd polis som manipulerar henne att trakassera en anställd han anklagar för stöld. ”The Hunt”-regissören Craig Zobels drama fokuserar på maktspel men att den faktiskt är väldigt trogen det som hände i verkligheten gör den desto mer skrämmande.
 
 

5. En satans eftermiddag (1975)

 
Sidney Lumets klassiska, Oscarbelönade drama där John Wojtowicz (Al Pacino) försöker råna en bank med syftet att betala sin transsexuella frus könsoperation. Rånet går sådär med flera gisslan och en mediacirkus utanför som resultat. Den verklige Wojtowicz klagade på att endast 30% av filmen stämde överens med de riktiga händelserna men han fick en summa pengar från filmintäkterna som gick till hustruns operation.
 
 

6. Fjärilen i glaskupan (2007)

 
Jean-Dominique Bauby var en höjdare inom franska tidningsvärlden och bland annat redaktör på Elle innan han drabbades av en stroke. Han blev förlamad och kunde enbart kommunicera genom att blinka med sitt vänstra öga. Trots detta lyckades han skriva sina memoarer som filmen film bygger på. Dramat överöstes med filmpriser (inklusive fyra Oscarsnomineringar) och toppade flera Årets bästa-listor.
 
 

7. I Love You Phillip Morris (2009)

 
Den otroliga kärlekshistorien om hur Steven Russell (Jim Carrey) rymmer från fängelset flera gånger för att återförenas med sin titelälskare är baserad på en riktig romans. Tidslinjen är aningen ändrad då Russell rymde redan innan han träffade Morris men fejkade faktiskt att ha AIDS för att komma ut. Russell avtjänar nu ett 144 år långt straff under hård bevakning. Den riktige Morris har en cameo som Russells advokat i filmen.
 
Large e32542535486eb2e3fc804be1ea59330 jag 20alskar4
 

8. Jag älskar dig till döds (1990)

 
1983 försökte Frances Toto mörda sin otrogna man Anthony med hjälp av flera vänner men misslyckades – fem gånger. Vad som följde var en sensationell nyhet i USA med framträdanden i flera kända TV-program. Men även en svart komedi av Lawrence Kasdan med Kevin Kline och Tracey Ullman i huvudrollerna gjordes löst baserad på händelserna med en otrolig men sann upplösning.
 
 

9. Lion (2016)

 
Det hyllade dramat blev inte bara en av de mest inkomstbringande austrelsnak filmerna någonsin och nominerad till sex Oscars utan byggde även huvudpersonen Saroo Brierleys självbiografiska bok. Han föddes i Indien men gick vilse som femåring och adopterades så småningom av ett australienskt par innan han flera år som vuxen bestämde sig för att hitta sin biologiska familj.
 
 

10. Macabre (1980)

 
Skräckmästaren Mario Bavas son Lamberto inledde sin egen regikarriär med den här psykologiska om än aningen motbjudande italienska skräckfilmen. I filmen behåller en emotionellt instabil kvinna (Bernice Stegers) sin halshuggna älskares huvud för att ha sex med det. Historien inspirerades av ett tidningsklipp om en kvinna i New Orleans som hade sin mans huvud i kylskåpet.
 
 

11. Psycho (1960)

 
Ed Gein var en USA:s mest ökända mördare som skinnflådde sina offer, grävde upp lik, dekorerade sitt hem med likdelar samt gjorde möbler och kläder av människohud. Många filmer har inspirerats av hans historia (kändaste exempel ”Motorsågsmassakern” och ”När lammen tystnar”) men Hitchcocks klassiker fångade främst Geins komplicerade relation med sin mamma.
 
 
Vilka är de mest skruvade verklighetsbaserade filmer du sett?
| 3 maj 2020 12:00 |