Film

Skribent

Jakob Åsell

19 maj 2017 | 15:00

Kalla kårar hela lördagen på Bio Rio i Stockholm

Elmsta 3000 Horror Fest utlovar skräckfilm tills ögonen blöder.
Skräckfilms-fantaster och solhatare kan få sitt lystmäte i helgen då mini-skräckfilmfestivalen Elmsta 3000 Horror Fest går av stapeln på Bio Rio i Stockholm.
 
Arrangörerna utlovar en fullmatad dag till äran för “filmvärldens punk-genre” med blod, öl och skratt. I programmet hittas 10 kortfilmer och tre långfilmer - däribland kultfilmen "Haute Tension" och en skandinavisk premiär av "Found Footage 3D".

- En kanonläskig dag utlovas, oavsett om du är en inbiten skräckfilmsfantast eller bara vill hitta en ursäkt för att hålla någon i handen, säger Gustav Egerstedt som är med och anordnar festivalen till MovieZine.

Vad är Elmsta 3000 Horror Fest?

- Det är en filmfestival. Eller snarare en film-fest där vi tittar på film tillsammans under en heldag. Skräckfilm i kombination med mat och dryck med likasinnade är en oslagbar kombination. Festivalen startade för c:a 15 år sedan som en liten skräckfilmsklubb där vi sågs två gånger om året och tittade på film. Vi hade tidigare hängt på filmklubbar i Stockholm som Cosmopolitan/Hell Glazer på HG5 och tyckte det var synd att det inte fanns något alternativ längre där man i äkta grindhouse-stil drack öl, skrattade och kollade på film, så vi startade vår egen skräckfilmsklubb.

Varför behöver Stockholm mer skräckfilm?

- Skräckfilm är en genre som alltid är aktuell. Inte minst de senaste åren, då en våg av högkvalitativ skräckfilm sköljt över oss. Genren har väl aldrig riktigt passat in i det kulturella ”finrummet. Skräckfilm är på många sätt filmvärldens punk. Vi tror att Stockholm mår bra av fler punkigare evenemang. Det får staden att bli bättre kulturellt.

Vad är grejen med namnet?

- Platsen där festivalen startades och där det tittades på filmer var en gård i Älmsta utanför Norrtälje och box-adressen till gården var Elmsta 3000. Vi tänkte att om andra ställen i världen har sin festival, typ NYC Horror Fest, så skulle vi kunna ha vår. Lite skämtsamt från början.

(Elmsta är den gamla stavningen på Älmsta, vilken fortfarande används i bygden.)
 
 
Vad får man inte missa hos er under helgen?

- Först och främst att njuta av detta unika upplägg, det är trots allt det! Kolla skräckfilm, ta en öl i solen i pauserna, garva tillsammans. Titta mer skräck och så fortsätter det så hela dagen. Njut av tillfället! Sen självklart kortfilmerna. Vi vill att nya innovativa skräckfilmsmakare ska få uppmärksamhet, både svenska och utländska, och samtidigt visa långfilmer som drar folk.
 
- Sen vill jag tipsa om att vi har en skandinavisk premiär i år. "Found Footage 3D", hoppas och tror mycket på den filmen. Kan vara en sån där ”jag var där” grej. Lite som Hendrix på Grönan. Fast "Found Footage 3D" på Elmsta 3000 Horror Fest. Sen kommer Alena von Stroheim som medverkar i premiärfilmen att själv komma på festivalen, och det vill man ju verkligen inte missa.
| 19 maj 2017 15:00 |