SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

27 oktober 2015 | 20:00

Eftersnack: Western-känsla i veckans ”Fargo”

Hur bra är inte Patrick Wilson? Här är våra tankar om veckans avsnitt.
Det är en tuff dag på jobbet för Lou Solverson (Patrick Wilson) i veckans ”Fargo”. Det tredje avsnittet ”The Myth of Sisyphus” bjuder på western-känsla när jakten på Rye Gerhardt blir allt mer intensiv. Här är några tankar om avsnittet:

Hur bra är inte Patrick Wilson?


Inför säsong två av ”Fargo” var det inget snack om att det skulle bli svårt att toppa den briljanta casten från förra årets upplaga. Men frågan är om man inte har lyckats. Hela casten fungerar verkligen. Ted Danson, Kirsten Dunst, Jean Smart och Jesse Plemons i all ära, men i mina ögon sticker Patrick Wilson ut som säsongens starkast lysande stjärna.

Jag gillar verkligen Patrick Wilson. Jag fick upp ögonen för honom i ”Watchmen” (2009) och sedan dess har han gjort sig mest känd för skräckfilmsroller som i ”The Conjuring”, ”Insidious” och ”Insidious: Chapter 2”. Att följa hans karriär har medfört några sömnlösa nätter för en skräck-fegis som mig. Därför är det extra skönt att se honom briljera även ur den genren.

I det här avsnittet mer än tidigare är det Lou Solverson som driver handlingen framåt när han stöter på både familjen Gerhardt och Mike Milligan flankerad av bröderna Kitchen. Patrick Wilson i rollen är som handen i handsken, han är intressant att följa som drivande utredare, familjefar och nästintill korkat spydig i western-liknande standoffs. Väl castat säger jag!

Stackars Ed


I förra veckans eftersnack efterlyste jag mer screentime för paret Blomquist (Dunst och Plemons). Det blev nog snarare tvärtom. Trots Betsy Solversons otroligt träffsäkra teori på frisörsalongen och en krashad bil händer inte mycket spännande kring paret i veckans avsnitt. Tyvärr.

Det vi kan konstatera efter tre avsnitt är att Ed Blomquist inte har det lätt. Först tvingas han i självförsvar mörda en man som Peggy kört över och dragit med hem på vindrutan. Han får ansvara för att göra sig av med liket och i veckans avsnitt får han en whiplash-skada när han försöker dölja spåren ytterligare genom att köra in i ett träd – dölja en olycka med en olycka som Peggy lärt sig av sin far. Dessutom har hans något instabila fru bestämt sig för att åka på Lifespring-seminariet. Stackars Ed har det inte lätt... 

Ed och Peggy Blomqust får ta bussen ett tag tills bilen är lagad

Kände du igen Ben Schmidt?


Nej det var kanske inte allt för lätt. Men ”Fargo” fortsätter med sina kopplingar till första säsongen, den här veckan i form av polisen som hjälper (eller stjälper) Lou i jakten på Rye. I säsong ett är Ben Schmidt den osympatiska löjtnanten som Gus Grimly (Colin Hanks) får rapportera till. I veckans avsnitt får vi veta att hans personlighet och moral alltså inte var mycket bättre förr i tiden heller.

Bäst denna vecka var ganska svårt att välja. Varför? För att det fanns två scener som verkligen var underbara. Eftersom jag varit inne på western-liknande standoffs tidigare tror jag ni vet vilka två scener jag menar. Tvingas jag välja mellan de två är konfrontationen mellan Solverson och progg-rockbandet ”Mike Milligan and the Kitchen brothers” snäppet bättre. Jag hyllade Bokeem Woodbine förra veckan och Patrick Wilson denna vecka, inte förvånande blev mötet mellan de två väldigt intensivt men också väldigt roligt.Woodbines leende skurk mot Wilsons kompromisslösa polisman. En riktig ”High Noon”-arbetsdag som Lou själv beskriver det. Efter två påfrestande standoffs inom loppet av några timmar tycker jag Lou Solverson är värd två bitar tårta. 

”Fargo” fortsätter vara riktigt bra. Nästa vecka är det förmodligen dags för några av parterna att få reda på vad som hänt med Rye. Känslan är att det är vad som just nu kan få dominobrickorna att börja falla och när det väl händer, då tror jag att vi kommer få se hur Gerhardt-familjen står sig mot Kansas City.

Vad tyckte du om veckans avsnitt av ”Fargo” och hur står sig säsong två hittills mot första säsongen? Diskutera gärna i kommentarsfältet!

Säsong två av ”Fargo” går att följa via HBO Nordic där även hela säsong ett finns tillgänglig.
| 27 oktober 2015 20:00 |