SPONSRAT

Skribent

MovieZine

25 januari 2016 | 21:30

Eftersnack: Vem ska man tycka om i ”Billions”?

Vad tyckte ni om veckans avsnitt?
Nu är ”Billions” igång ordentligt och verkar ha hittat sin publik där majoriteten är mycket positiva. Avsnitt två är ännu självsäkrare och skarpare än piloten och innehåller några riktigt vassa scener. 

En stor del av avsnittet går ut på den falska övning som Bobby fabricerar för att testa sina anställda. Det var inte Finansinspektionen som anlände oanmälda utan i själva verket deras förstärka kontrollavdelning som ska se till att Bobbys folk är så förberedda som möjligt på påtryckningar utifrån. Det visar hur hänsynslös och oberäknelig Bobby är och hur hans får snällt får finna sig i hans metoder.

Favoritscenen - Wendys iskalla övertalning


Avsnittets absolut bästa scen är när Wendy, på uppmaning av Bobby, åker hem till den sparkade Axe Capital-kollegan för damage control, hon ska reka att han inte kommer smutskasta företaget. Mannen säger att han vet allt om det fula spelet och tradingteknikerna och skulle kunna ge ut allt insidematerial som han sitter på. Wendys får honom att mjukna för att sen linda in ett hot ”Fråga dig först om du är rik nog att aldrig jobba igen”. Och berättar att mannen som baktalade Bobby inte kunde få nytt arbete igen, ”han har en blogg”. När han säger att han har mutat finansdirektörer hyschar hon honom. Wendy gömmer sig (och sitt eventuellt dåliga samvete) bakom sin tystnadsplikt som hon har tack vare sitt jobb som psykolog. Några andra scener som sticker ut


När Chuck är i parken med sina barn och ska köpa donuts möter han mannen som han har satt dit för bedrägeri. Han visar ingen medkänsla mot mannen men erkänner senare för Wendy att han önskar att han var mer mänsklig och samtidigt kunna göra sitt jobb. Wendy replikerar ”om du hittar lösningen säger vi upp oss och skriver en bok”. Han visar tydligt att han har tvivel att på grund av ett misstag sätta en desperat man, som nyligen blivit änkeman till sina småbarn, i fängelse. 

Andra avsnittet går djupare in på huvudpersonerna och vad som har format dem till att vara som de är idag. Som mot slutet när Bobby kommer in i T-shirt med Metallica-tryck och möter släkten Ellis Eads efter att ha köpt byggnaden de har gett namn åt. Hans caddie-historia visar på hans klassresa och att han aldrig glömmer och låter något förbises utan en hämnd. 

Tankar och frågor


Liksom jag var inne på i förra eftersnacket är det svårt att hitta en enda sympatisk karaktär som man vill heja på bland alla antihjältar. Detta förstärks i andra avsnittet där verkligen alla har dolda agendor och är bufflar och narcissister. Det kanske inte kommer vara ett direkt problem för serien längre fram men just nu vill man bara känna för någon och dess öde. Ser ni detta som ett problem eller snarare en tillgång för serien? Eller känner ni, till skillnad från mig, sympati för någon? 

En annan sak som jag var inne på i förra texten och som jag såg som något negativt känns inte längre som ett vidare problem, det vill säga den homogena gruppen. Även om skådespelarensemblen till största del består av vita, medelålders män så gör Maggie Siffs Wendy (seriens kanske hittills bästa karaktär) att allt är förlåtet. Shit, vilken nyanserad och intressant person! 

Stråken av såpopera som jag kunde skönja i piloten finns inte längre kvar, istället är tonen råare och mörkare utan att göra avkall på humorn och den ogenerade underhållningen. Serien är som en blandning av snäll underhållning i stil med ”Suits” blandat med en rå och mörk ton i både ord och handling som i ”The Wolf of Wall Street” respektive ”House of Cards”. Och så påminner den ju förstås om bio- och Oscars-aktuella ”The Big Short” med dess handling som kretsar kring finanskrisen och den syrliga, vassa tonen. Jag gillar blandningen, gör ni? 

Jag håller fast vid att Bobby, i konkurrens med Wendy, är seriens hittills bästa karaktär. Chuck har dock inte fått lika mycket speltid än så länge och jag tror att han med hjälp av Paul Giamattis fanatiska skådespeleri kan bli minst lika intressant i framtiden. Det som är fascinerande med Bobby är att han till skillnad från många andra hedgefondförvaltare har folket på sin sida. Inte minst för att han har en enkel bakgrund som många kan identifiera sig med men också för att han ägnar sig mycket åt välgörenhet. Problemen skapas först om han sprätter pengar omkring sig på överdådiga saker som dessutom hamnar i media (som ett hus på 83 miljoner…) för då kan opinionen snabbt vända. Detta är något Chuck och åklagarsidan hoppas på för då blir han lättare att ge sig på och försöka fälla om ”folket” inte längre är på hans sida. Nu när Birch (Jerry O’Connell) gick med på en förlikning läggs allt fokus på Bobby och han kommer garanterat få det desto svettigare framöver. Vem är er favoritkaraktär? 

I fortsättningen vill jag se Malin Åkerman och hennes Lara få mer att jobba med ju längre serien fortskrider (än så länge är hon seriens svagaste kort) och även få ännu mer fördjupning kring Chuck och Wendy (de verkar av pilotens öppningsscen att döma ha ett minst sagt udda förhållande och sexliv). Och självklart eftersöks mer öga mot öga-möten mellan Chuck och Bobby! Vad blir nästa steg för Chuck i sin plan att sätta dit Bobby?

| 25 januari 2016 21:30 |