SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

9 maj 2018 | 15:00

Eftersnack: Ingen återvändo i ”Westworld” när världarna korsas

Vem är seriens nyintroducerade Grace? Hur ska det gå för den läckande Bernard? Hur mycket kan androiderna tänka själva och hur mycket är del av ännu ett inprogrammerat narrativ? Här är frågorna efter veckans avsnitt.
De olika tidslinjerna fortsätter att överlappa i säsongens tredje avsnitt, och lämnar fler frågor än svar. Vi introduceras inför nya karaktären Grace i en annan, ospecificerad värld med gammalt kolonialistiskt Indientema.

Det visar sig vara Park 6, hemvisten för den döda Bengaliska tigern som dök upp i Westworld i säsongens första avsnitt, och här får vi se hur det gick till; Grace, som vant navigerar runt omkring i parken, märker med en gång att någonting är fel redan innan hon ser de första döda människokropparna.

Snart står hon öga mot öga med tigern som anfaller, och tillsammans korsar de en elektroniska röd linje, som i normalfall tycks fungera som parkens gräns. Nu stoppar den varken Grace eller tigern, och tillsammans faller de ner i havet.
 
Uppenbarligen är hon väl utrustad i konsten att överleva, eftersom det är tigern som senare hittas död i Westworld. Så vem är då Grace, och hur kommer hennes berättelse flätas in i de övriga karaktärernas narrativ?
 
 
Seriens filosofiska aspekt fortsätter att fascinera. När programmeraren Sizemore vandrar runt som Maeves och Hectors fånge, blir han förfärad över att se dem hålla varandras händer. Han har ju programmerat Hector till att bara älska en annan android som heter Isabella! Men Hector säger att han förstått att kärleken till Isabella var en lögn, tomma ord i hans huvud.

Genom att förälska sig i Maeve har han utvecklats till en kännande varelse i egen rätt, men det intressanta är att när han beskriver vad han känner för Maeve, att hon är allt han någonsin kunnat drömma om, använder han Sizemores inprogrammerade ord. Så hur fritänkande är androiderna egentligen, och i förlängningen på tanken, hur fritänkande är vi själva som människor, när vi tar till oss andras fraser och filosofier och presenterar dem som våra egna?

Och ni minns väl Peter Abernathy, Dolores första pappa som blev utbytt när han hittat ett fotografi kvarlämnat av en turist, vilket fick hans programvara att svikta? Nu är den ännu mer i kaos eftersom olika programvaror installerats i honom, varav en såpass värdefull att Delos vägrar att rädda sina anställda om de ej kan få med sig honom ut ur parken. Men Bernard har ju ”öppnat upp” honom, och kanske även överfört programvaran till sin egen mjukvara...

Det tycks som Bernard har ett mål vi inte är medvetna om än, men kommer han att hålla? Han läcker ju hjärnsubstans, och hur länge kommer han klara att fylla på med ny, innan han blir upptäckt eller kapsejsar?
 
 
Ja, det finns mycket att fundera över tills nästa veckas avsnitt, som visas på HBO Nordic måndagen den 14 maj. Kommentera gärna era teorier nedan, så få vi se vart pusselbitarna leder någonstans.
| 9 maj 2018 15:00 |