SPONSRAT

Skribent

MovieZine

2 maj 2016 | 18:30

Eftersnack: Veckans "Game of Thrones"-avsnitt är på många sätt explosivt

Det är ett karaktärs-bonanza den här veckan, där samtliga stora karaktärer utom Daenerys och Sandormarna får plats på skärmen. Nu när så många karaktärer är splittrade har det nog aldrig skildrats lika många resor i ett och samma avsnitt. Ändå märks det knappt att de flesta tillägnas lite speltid, då avsnittet är explosivt i övrigt.
Arya erbjuds att återvända till det svartvita huset och få tillbaka synen efter att återigen ha blivit slagen av The Waif, med villkoret att hon nämner sitt namn. När hon envisas med att hon fortfarande inte är någon särskild går det att undra om hon äntligen är beredd att överge sin gamla identitet, eller om Jaqen H'ghar bara bestämde sig för att vara snäll när han låter henne följa med.
 
Vidare får Tyrion insikten att ha drakarna i fångenskap inte är någon bra idé och frigör dem från sina kedjor. Det är en minst sagt intressant och smått humoristisk scen där han gör sitt bästa för att kommunicera med dem utan att bli ihjälbränd på kuppen, mycket tack vare att han är en liten man som konfronterar stora bestar, som blir ännu större i proportion till honom. Som om de inte är stora nog vid här laget. Huruvida drakarna till slut lämnar hålan eller inte fick vi inte se, men det avslöjas säkert nästa vecka.
 
Det ser dessutom ut som att ätten Greyjoy får ta ännu mer plats än vad de har gjort tidigare år. Mycket händer samtidigt och hittills vet vi knappt någonting om deras kommande betydelse för serien, annat än att Euron Greyjoy, som mördade sin bror Balon på hängbron – och där nådde äntligen Melisandres förbannelse sitt slut, som hon kastade över Robb Stark, Joffrey Baratheon och Balon i slutet av tredje säsongen – inte är någon att leka med och att Theons syster Yara tänker konkurrera om den lediga tronen på järnöarna.
 
 

Bran Stark är tillbaka!

 
Efter sin frånvaro förra året är pojken tillbaka, nu två år äldre än när vi såg honom senast. Den lille grabben börjar bli vuxen nu. Det är förvisso ingen lika dramatisk återkomst som det kunde ha varit, men hans scener ger en bra fingervisning om vilken roll han spelar i säsongen när han ser en glimt ur det förflutna. Vi kan alltså räkna med att han står för alla tillbakablickar med Ned Stark, samt att vi fick ännu en hint om att teorin R+L=J stämmer (obs! är du inte bekant med teorin, googla endast på eget bevåg). Det är såklart intressant för oss att se, men på vilket sätt det skulle vara en viktig del av hans utbildning är otydligt. Fast det är klart, vi vet fortfarande lite om vilken roll han spelar i slutuppgörelsen. Förhoppningsvis finns det ett annat värde i tillbakablickarna annat än att vi ska få svar på några fan-teorier.
 

Ramsays förräderi

 
Egentligen var inte det här någon chockerande händelse. Efter alla gånger som Roose har påmint honom om att han i grunden är en oäkta son var det väntat att Ramsay skulle göra något. Det enda jag inte räknade med var att det skulle hända så snart. Jag har inget minne av att någon tidigare har nämnt att Walda var höggravid. När det är klargjort att Ramsay har fått en lillebror bestämmer han sig för att säkra sin plats som lord över Winterfell. Med tanke på att Roose var seriens mest beräknande karaktär efter Tywin Lannister och Littlefinger är det dock lite förvånande att han inte såg det komma. Samtidigt har Ramsay aldrig varit särskilt klyftig utan fadern vid sin sida. Det kan innebära hans undergång nästa gång någon försöker belägra fästet.
 

Jon Snows öde – del 2

 
Säsongens sämst bevarade hemlighet har bekräftats. I några minuter blandat av hopp och förtvivlan tillsammans med ett rusande hjärta och musiken som fick spänningen att stiga, hände det som jag inte ville skulle hända, men av någon anledning ändå hoppades skulle ske. Melisandre gjorde vad hon trodde låg bortom hennes makt. Jon Snow lever igen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Det var ett genidrag att dra ut på scenen så pass mycket, med tanke på att det är "Game of Thrones" vi pratar om hade vad som helst kunnat hända. När både Davos och Melisandre tysta lämnade rummet i besvikelse och det fortfarande inte hände något började jag också tvivla. Först när skräckvargen reagerade insåg jag att nu händer det verkligen, och hjärtat slog ännu snabbare.
 
 
Vad innebär då det här för framtiden? En trasig Melisandre får förnyat förtroende över sig själv och lär bli ett liknande stöd för Jon som hon var för Stannis. Minns väl att hon förra veckan sa att det var Jon hon såg i sina eldar, inte Stannis. 
 
Angående Jon Snow är det mer oklart vad som kommer att hända härnäst. Tormund hjälpte till att fängsla förrädarna, så det går att utesluta ett inbördeskrig inom nattens väktare, såvida de inte bryter sig ut om några avsnitt. Jon kan stanna kvar som befälhavare vid Castle Black, men myteriet kan ha knäckt honom till den grad att han väljer att lämna väktarna och sträva efter att återta Winterfell. Jag tror knappast att någon skulle få för sig att klaga. Dessutom har nästa avsnitt fått titeln "Oathbreaker", vilket kan tyda på att han lämnar över plikten till någon annan.
 
Vad tror du att Jon Snow kommer att göra härnäst? Kommentera gärna nedan!
| 2 maj 2016 18:30 |