SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

10 februari 2016 | 23:00

Eftersnack: Veckans "Shannara Chronicles" är ett fall framåt trots många frågetecken

Avsnitt sex, ”Breakline”, var ett fall framåt för serien som etablerat sig som ett av mina stora guilty pleasures.
Spoilervarning – se avsnitt sex av ”Shannara Chronicles” innan du läser.

Otippat nog överlevde hela trion (men till synes inte demonen) det klart dödliga fallet förra veckan. Utspridda vaknar hjältarna till liv och dessutom i ett område med alvjägare. När Amberle och Eritrea väl möts upp ramlar de efter en jakt ner i en hålighet med (alldeles för välbehållna) rester från den gamla världen. Wil å sin sida hjälper den enörade alven Perk frita sin rockfågel. Under tiden allt detta händer har Arborlon just skickat iväg båda sina tronarvingar på ett omöjligt uppdrag där bara en återvänder...

FULLT med plot holes, därav benämningen "guilty pleasure" för min del. Jag måste delvis slå av hjärnan för att njuta när serien lämnar mig med för många frågetecken. Men faktum är att det i alla fall hände saker i veckans avsnitt. Serien hade tappat tempo men återfick lite momentum, därför var veckans avsnitt det hittills bästa. Här är några fler tankar:

Dagda Mor


Att ”Shannara Chornicles” lyckats skapa en så bra antagonist som Dagda Mor är rätt otippat. När serien som helhet senaste avsnitten börjat tippa allt mer åt det barnsliga hållet har Dagda Mor varit den tydligaste motvikten. Coolt namn. Coolt utseende. Bra skurkröst. Stor armé med skräckinjagande monster. Allt man kan önska sig av en bad guy!
 

Även om jag verkligen gillar karaktären fick vi denna vecka se honom leverera en av de mest tröttsamma skurk-klyschorna någonsin, jag talar förstås om – ”du ska ändå dö så jag kan lika gärna berätta hela min ondskefulla plan för dig”-klyschan. Inte ok manusförfattare!

Tjenare kungen 


Det kommer vi kunna säga till Ander i fortsättningen. Den hittills så krystade syskonrelationen visade sig till slut ha viss mening. Det var nämligen det bästa med avsnittet. För visst fanns det viss emotionell vikt i scenen mellan bröderna och Dagda Mor? När Arion inser sitt misstag innan sina sista andetag och Ander hjälplöst får se på blev i alla fall jag lite berörd.


Aaron Jakubenko är dessutom en av seriens bättre skådespelare hittills, att han får lite mer utrymme är bara positivt. 

Plus och minus


+ Svärdet är nice. Svärdet är cool. Svärdet är awesome. Ni vet vilket jag pratar om.

+ Allanon tillbaka! Även om det förminskar hela konceptet med död inom seriens universum inför kommande avsnitt med tanke på att folk återupplivas hela tiden var Allanons comeback helt nödvändig.

- Vissa frågor behöver svar manusförfattare! Hur överlevde alla fallet från förra veckan? Hur teleporterade sig Allanon till druidgrottan? Vart tog Dagda Mors armé vägen? Hur kan alverna passa så bra i skinnjackor när jag bara ser fånig ut i en sådan? Ok, den sista kanske inte behöver besvaras men ni fattar min poäng.

- Inte en räddningsaktion till! Eritrea är tillfångatagen men jag börjar bli trött på dessa återkommande räddningsuppdrag. Jag bävar inför ett potentiellt fritagningsavsnitt nästa vecka.

Det är för lite Shannara-snack här, vad älskade du? Vad hatade du? Gör din röst hörd i kommentarsfältet nedan!


| 10 februari 2016 23:00 |