EFTERSNACK

Skribent

Fanny Degerfelt

21 november 2020 | 22:00

Eftersnack: Vad pågår ens i ”The Mandalorian”?

En gammal imperiebas är inte vad den verkar vara, chockerande vändningar, och hotet om återkomsten av något av det mest hatade i prequel-trilogin.
Mando återvänder än en gång till sina vänner på Navarro och där händer saker vi verkligen behöver prata om. Här är 35 tankar om avsnitt 12, "The Siege".
 
 
1. Bedårande Baby Yoda-mekaniker. Verkar dock ha tagit sig lite vatten över huvudet.
 
2. Ännu en bekant art gör entré, denna gång delande på ett byte. Dessa aliens med hakor som ser ut som att de borde vara censurerade heter Aqualish. Känns igen från Mos Eisleys cantina (seriöst, jag tror att ”The Mandalorian” jobbar på att alla arter där ska dyka upp i serien) där en vid namn Ponda Baba muckar med Luke.
 
3. En liten vässelliknande sak som ser ut som Timon från spelfilmsversionen av ”Lejonkungen” med rabies (crossover episode?) blir nästan halshuggen. Dockan rör sig lite stelt på ett sätt som inte känns helt realistiskt, men det är något rart och retro över det.
 
4. Cara Dune är tillbaka! Hon är inte jättebra på att ta sig in diskret. Jag uppskattar att den här handgemängen ser verklig ut, det vill säga inte är särskilt stiliserad, det ser ut som att slagen känns. Tydligen sparkade Gina Carano under ett annat avsnitt en stuntman så hårt att han flög iväg som om han hade en lina, enligt Bryce Dallas Howard. 
 
5. En vet att det är Disney för att alla inblandade får en gullig sidekick.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
6. Mando återvänder till Navarro igen. Det är som att en magnet som specifikt suger åt sig beskar drar honom dit. Förstår inte riktigt geografin i rymden, känns som att han borde varit rätt långt bort men ok.
 
7. Carl Weathers, som spelar Greef Karga, är även avsnittets regissör. Han har mest regisserat tv-serieavsnitt från serier du förmodligen aldrig hört talas om. Om du känner igen honom är det nog för att han var Apollo Creed i ”Rocky”.
 
8. Misstänkt röd alien ser misstänkt ut.
 
9. I bakgrunden när Mando, Cara och Greef går in i skolan som brukade vara baren där Mando fick sina jobb, syns en staty av den omprogrammerade droiden IG-11 som offrade sitt liv för att skydda Baby Yoda.
 
 
10.   Lärardroiden gör under lektionen två referenser till Han Solos äventyr när de pratar om hyperleder i galaxen. En är förstås Kesselmalströmmen som Han Solo klarade på 12 parsek vilket var hans främsta merit tills han började bistå med att spränga Dödsstjärnor och sånt. Minns ni att det fanns en enorm kosmisk bläckfisk där i Han Solo-filmen? Helt sjukt hur en kan glömma sånt vansinne. Den andra är Korellianska leden, Korellia är planeten där Han Solo växte upp.
 
11. Ett av barnen i skolklassen har Reys frisyr bestående av tre små knutar på huvudet. En annan flicka har snöre inbakat i en fläta runt huvudet som påminner om Leias hår när hon är hos ewokerna i ”Jedins återkomst”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
12. Mat i Star Wars måste vara blå, det är lagen. Förmodligen är det även denna gång banthamjölk (ni vet den blå mjölken Luke drack alldeles i början av ”Stjärnornas krig”) som ger dessa makroner sin färg.
 
13. Det börjar officiellt bli för många återseenden. Något av det första vi såg var hur Mando fångade Mythrol och frös ner honom i karbonit (någon annan som förväntat sig att karbonitfyrsen i skeppet skulle dyka upp i handlingen igen?) Precis som Han Solo uppger Mythrol att han fått problem med synen efter att ha varit inkapslad.
 
14. Oooooh, gammal Imperiebas. ”I princip övergiven.” Spännande.
 
15. Jag förstår inte varför de behöver ha med den blå snubben. Känns inte som att det här gänget haft särskilt mycket problem med att öppna dörrar tidigare? Det har lite känslan av att de behöver en comic relief.
 
16. Säkerheten är inte på topp direkt.
 
17. Star Wars har verkligen en kronisk brist på räcken. Jag vet att det ser coolare ut, men risken för arbetsplatsolyckor måste vara astronomisk.
 
18. Känns också som att ett aggressivt larm borde höras om hela byggnaden håller på att explodera inom 10 minuter.
 
19. Jag insåg precis att någonstans i galaxen finns det fabriker som tillverkar Imperiet-tech. Kontrollpanelerna i labbet är inte identiska med dem i en av Han Solos roligaste scener men ser definitivt ut att vara gjorda av samma tillverkare. Samma sak gäller skärmar, sikten och så vidare. Jag uppskattar den sortens koll på detaljer, att allt inte behöver vara exakt likadant, bara det har samma känsla.
 
20. Älskar att den enda snubben håller i vad som ser ut som en tv-spelskontroll anno tidigt 2000-tal.
 
 
21. Vid 18:54 kan du i till vänster, under Greefs arm, se en stackars filminspelningsarbetare som står och gömmer sig i jeans och t-shirt.
 
22. Vet inte vad jag föreställt mig skulle hända på den här gamla basen, men inte var det det här i alla fall. Hatten av för den rena förvirring jag just nu upplever. Är det där en Snoke-klon jag siktar? Sprickan i huvudet ser tveklöst likadan ut som antagonisten i de första filmerna i den senaste trilogin. En annan klon av honom siktades även i bakgrunden under ”Rise of Skywalker”. Det var ett klagomål hos många fans att vi aldrig riktigt fick veta vad Snoke var för en, så det kanske är något de jobbar på att förklara här?
 
Large 49e43af063c2e77728a4f95bd896d36b snoke
 
23. Fuck, de tänker dra in midi-chlorians igen.  Jag hoppas verkligen de menar något annat med m-värde, men det verkar inte troligt. Ingen gillade midi-chlorians, en mikroskopisk livsform som finns i allt levande. Ju högre ens midi-chlorianvärde var, desto starkare är Kraften. Anledningen varför ingen velat veta var egentligen att ingen frågade. Kraften var en cool grej som fanns, den hade en genetisk komponent, gott så. Men Lucas ville komma med en allt för specifik förklaring.

Det förklarar varför det är varför de är på jakt efter Baby Yoda. När Qui-Gon tar ett midi-chloriantest på unga Anakin Skywalker (blivande Darth Vader) i ”Det mörka hotet” visar det sig att unga Anakin har högre midi-chlorianvärde än Yoda, vilket verkar vara så osannolikt att Obi-Wan tror att testet har fel. Kanske har alla av arten ett högt midi-chlorianvärde?
 
24. Undrar vilka de testar på för övrigt? Fler Snokes? Andra med Kraften? Löst folk?
 
25. Borde de inte den här platsen ha fler vakter för övrigt. Är klonen inte värdefull?
 
26. Väldigt högljudda Stormtroopers i det här avsnittet.
 
27. Mando gör en superhjältelandning. Ni har väl inte glömt att Disney även äger Marvel? Är rätt säker på att de har patenterat superhjältelandningen vid det här laget.
 
28. Brist på säkerhetsbälten är en annan arbetsfara.
 
 Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
29. Off road-speedbikes är väldigt coola. Även om de ger lite känslan att här är platsen där dataspelen och serien smälte samman.
 
30. I några bilder där Greef sitter och skjuter längst bak i det nya pansarfordonet Trexler Marauder har lite känslan av den här scenen i ”Stjärnornas krig”.
 
31. Baby Yoda har säkerhetsbälte! Mando går från klarhet till klarhet som pappa. Känns också lite som att de gjorde det här klippet med Baby Yodas skrattande med händerna i luften för att kunna göra reklam för någon attraktion på Disneylands Star Wars-park.
 
32. Okej finns det någon sorts maxmängd på antalet skådespelare? Kapten Carson Teva som vi såg från två avsnitt sen där han stalkade Mando och sköt på spindlar är tillbaka han med. Tycker hur som helst att hans korta diskussion med Cara om Alderaan är väldigt fin och välspelad.
 
33. Något som är bra med Disney-erans Star Wars är att de så tydligt visar att allt inte löser sig för att du dödar chefen och spränger basen. Det är mycket mer komplext än så. Nya krafter reser sig likt hydrahuvuden ur maktvakuum. Vad som kommer att bli First Order håller på att bildas.
 
34. Jag tror det är Darktroopers i bakgrunden. Här är en video från någon med bättre koll på dem, då det är en del av expanded universe med mera.
 
 
35. Vadervibbarna på rustningen ändå. Hypen lever.
 

Sammanfattning

 
Jag vet inte riktigt vad jag händer, men gillar det verkligen. Det är en rätt bra plats att befinna sig på halvvägs genom en säsong.

Bra action också, den brådskande känslan, den tickande klockan. Det här avsnittet är vad fångskeppsavsnittet önskar att det var.
 
Det sätter dock höga krav på nästa avsnitt, vi närmar oss säsongsavslutningen så nu måste bitarna börja falla på plats, det måste finnas ett starkt driv framåt, Mando och Moff måste börja närma sig varandra, men med de nyligen utplacerade spårarna på Mandos skepp känns det oundvikligt. Och var är Ashoka egentligen?
 
Nya avsnitt av "The Mandalorian" släpps varje fredag på Disney+. Skaffa ditt abonnemang på disneyplus.com...
| 21 november 2020 22:00 |