SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

23 juni 2018 | 09:00

Eftersnack: Vad döljs bakom maskerna i ”Six”?

Hur ska det går för Michael och Gina? Kommer Anabel klara sig från Marissa? Kan Alex bli återställd, både mentalt och kroppsligt? Detta är några av de oroväckande trådarna som lämnas hängande lösa i säsongens femte avsnitt av ”Six”.
Det femte avsnittet av ”Six” är till stor del förlagd till det rehabiliteringscenter för skadade soldater, där Alex nu återhämtar sig. Han har fortfarande svårt att röra handen och får veta att de eventuellt måste operera igen för att sätta in titan eller en bit kadaver, det vill säga ben från en avliden. Alex är måttligt förtjust över den nyheten.

Under ett träningspass lägger han märke till en vacker kvinna med ett amputerat ben. De börjar prata och blir snart vänner, och här anar man något som skulle kunna bli en spirande romans.

Men ”Six” är ingen romantisk serie! Världen här är hård och våldsam, och de tuffa soldaterna stöter på ständiga besvikelser. Både Alex och Dawn, som kvinnan heter, måste lära sig att leva med sina nya kroppar, och det är inte lätt för någon av dem.

För Alex är kanske skadan mest inombords, då den har har triggat många funderingar kring mortalitet och rädsla. Tidigare har han gått in i strid med känslan av att vara oövervinnerlig, får vi veta, men skadan har gjort honom ängslig, och det är så man slutar som död, konstaterar han krasst.

Dawn berättar att benet var det lättaste att förlora. Hon var nedsövd och märkte inte ens av det. Det svåra kom efteråt, när hon förlorade det hon höll mest kärt - sin man och sin motorcykel.

Serien lyfter ju fram baksidan av krig och våldsamheter, och visar det höga pris som inte bara soldaterna, utan öven deras familjer och människorna runt dem får betala. Veckans avsnitt ”The Mask” syftar på en av de övningar soldaterna tvingas göra i gruppterapin på rehabiliteringshemmet.

Alla får som som uppgift att måla varsin mask, som ska symbolisera det nya versus det gamla i deras personligheter. De coola macho-soldaterna är inte imponerade, men terapiledaren förklarar att han också skrattade en gång i tiden, men att övningen sedan verkligen hjälpte honom att gå vidare.

För Dawn och Alex får uppgiften med masken en livsavgörande betydelse, men kanske inte på det läkande sätt som var meningen, eller vad tycker ni?

Mörka orosmoln drar även in över Gina och Michael när The Prince kräver Michael i utbyte mot den kidnappade Andrew Hall – och han vill att Gina ska sköta utbytet! ”Han kommer döda oss båda” konstaterar Michael.

Så här halvvägs in i andra säsongen har ”Six” skapat tydliga trådar som alla är lika oroväckande och där enormt mycket står på spel. Jag tyckte nog att den otäckaste föraningen kommer från scenen med Marissa, när hon fotografer Jackies aningslösa dotter Anabel, och presenterar sig som Chloe.

Vi har ju sett henne kallblodigt mörda en vänlig man med ett askfat, bara för att han sett lite för mycket, så vad har hon inte för planer med Anabel som hon förföljt sedan förra avsnittet? Kanske får vi svar på den frågan i nästa avsnitt, som sänds på HBO Nordic torsdagen den 28 juni. Kommentera gärna nedan, så fortsätter vi vårt eftersnack i nästa vecka.
| 23 juni 2018 09:00 |