SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

6 januari 2016 | 21:30

Eftersnack: ”The Shannara Chronicles” – visst flyger piloten?

Äntligen premiär för ”The Shannara Chronicles”! Vad tyckte vi och ni om veckans avsnitt? Det ska vi snacka om här, nu och tio veckor framöver, i MovieZines Shannara-eftersnack!
Spoilervarning, se pilotavsnittet av ”The Shannara Chronicles” innan du läser vidare.

Vi hoppar rakt in i historien i premiären av ”Shannara Chronicles”. Amberle lyckas bli en av The Chosen som ska skydda det magiska alvträdet Ellcrys. Efter att Amberle rör trädet börjar Ellcrys plötsligt dö och för varje löv som faller släpps en demon fri. Magi som övergått till skrönor i The Four Lands blir verklighet igen. Även den sista druiden Allanon som legat i dvala vaknar till liv när världen står inför ett nytt krig. Tillsammans med halv-alven Wil och Amberle bildar han den grupp som verkar vara världens hopp om överlevnad när Ellcrys tappar allt fler löv...Det får räcka som min korta recap av det långa pilotavsnittet, ni såg det ju också! Så vad tyckte vi om det? Jag måste säga att jag är positivt överraskad. Överlag var det väldigt underhållande TV. Visst, det finns höga toppar och ganska djupa dalar. Men jag tyckte framförallt att det känns befriande med en ny fantasy-värld som känns någorlunda originell och inte alls lökig. Mitt sammanfattande intryck, efter enbart piloten, är att det finns stor potential! Om det blir himmel eller pannkaka återstår att se men jag vill defenitivt se fortsättningen. 

Här kommer några fler specifika tankar om det dubbla pilotavsnittet ”Chosen – Part 1 & 2”:

Det visuella


Det visuella i serier är såklart alltid viktigt. I just fantasy-serier däremot vill jag påstå att det är helt avgörande. Köper jag inte utseende på världen jag kastas in i kan ingenting vinna tillbaka mig igen. Det är en fråga om trovärdighet i byggandet av ett nytt universum. Som tur är verkar MTV också insett vikten av detta och har inte sparat på krutet när det gäller det visuella. Serien är i långa stunder väldigt vacker att titta på.

De flesta miljöerna och karaktärerna är praktiska vilket är härligt. Jag blev positivt överraskad av utseendet på trollet framförallt. Även alvernas katakomber är ögongodis. Det som är skapat med hjälp av dator (demonerna till exempel) fungerar också förvånansvärt bra. Jag har ingen exakt budget för produktionen men vi kan utgå ifrån att den är skapligt hög.Jag hoppas den höga visuella nivån fortsätter även kommande avsnitt. Ska jag vara riktigt petig och klaga för klagandets skull fanns det dock en scen som jag inte gillade. Jag lade märke till den lite extra, gjorde du också det?Överblicksbilden i scenen ovan när Wil tvingas vända är inte kanon. För ett ögonblick kändes det som att jag satt och spelade ”Zelda: Ocarina of Time” på Nintendo 64. Nu är jag kanske för petig, på det stora hela märks det att MTV gjort allt för att få serien att se storslagen ut.

Manu Bennett


Min kunskap om Manu Bennett inför ”Shannara Chronicles” var minst sagt begränsad. Visst har han svept förbi som Deathstroke i ”Arrow” och lånat ut sin röst till Azog i Hobbit-trilogin. Trots det har han inte gjort något större intryck på mig, tills nu. Man får snabbt en känsla för att en castingansvarig verkligen slagit en homerun genom att ge rollen som druiden Allanon till Bennett. Jag kan såklart bara tala för mig själv (smaken är som... och så vidare) men han känns i nuläget som seriens starkast lysande stjärna. Allanon är rakt igenom cool. Smooth. Har Swag. Ja använd vilket häftigt amerikanskt uttryck ni vill!

Game of Thrones-jämförelsen


Jämförelserna med ”Game of Thrones” kommer komma. Det är oundvikligt. Jag har redan läst åtskilliga, svenska och utländska, kommentarer som ställer serierna mot varandra. Det är kanske inte konstigt. Vi lever i en tid där vi snart går in i säsong sex av den mest hyllade fantasy serien någonsin(?). Jag vill ändå ta tillfället i akt att säga: var försiktig med den ständiga jämförelsen. För även om ”Shannara Chronicles” inte är lika bra som ”Game of Thrones”, eller till och med är bättre än den, bedöm den för vad den är och inte i skenet av ”Game of Thrones”.

Jag inser också att ”Game of Thrones” lagt ribban för fantasy-serier framöver. Men måste första instinkten vara att ställa serierna mot varandra trots att de på många sätt är väldigt olika?

Vad tyckte du om premiären av ”The Shannara Chronicles”? Diskutera avsnittet i kommentarsfältet nedan!

| 6 januari 2016 21:30 |