Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

8 juni 2017 | 17:01

Eftersnack: Lyckades "The Leftovers"-finalen leva upp till förväntningarna?

Få serier har fått en så hängiven skara fans som "The Leftovers". Vi må vara få i antalet men enorma i vår kärlek. Men, nu är slutet här på riktigt - det blir inget mer av vår dyrgrip.
Den tredje, och sista, säsongen av "The Leftovers" rundades av med sitt finalavsnitt tidigare under veckan. För oss fans är det såklart med väldigt blandade känslor som vi tar farväl. Men att vi ens fick en tredje säsong, med tanke på de låga tittarsiffrorna, har däremot känts som en vacker gåva från HBO - som ändå verkar ha förstått att det funnits mer att vinna på "The Leftovers" än fler prenumeranter.
 
Sedan den omdebatterade seriefinalen av "Lost" 2010 har det blivit extra svårt för seriers skapare att runda av sina verk, nästan omöjligt, med både sina egna och fansens förhoppningar besvarade.
 
Med fansens ilska i minnet fick Damon Lindelof (som låg bakom "Lost") en ny chans att avsluta en fantastisk serie - och med "The Leftovers" finalavsnitt garanterade han en plats som en av serievärldens allra största skapare någonsin.
 
 
Bilden här ovanför är egentligen den jag hade velat använda som omslagsbild... men jag vill såklart inte spoila Kevins ålderssmink för de som inte hunnit se avsnittet ännu! Alltså, titta på dem - Nora och Kevins leenden är som honung för själen efter allt vi har gått igenom tillsammans.
 
Carrie Coon (Nora) fick äran att avsluta allt med sin historia. En historia så perfekt upplagd att den fungerar lika bra oavsett om vi väljer att tro på den - eller inte.
 
Med den gamla titelmelodin "Let the Mystery Be", i början av avsnittet, blev vi tittare varnade om att "The Leftovers" minsann tänker hålla det vagt in i det sista. För seriens skapare har hela tiden poängterat att "The Leftovers" inte är en serie vars mysterium ska kunna lösas - det är en serie som utforskar hur människor rent psykiskt skulle hantera något som inte kan förklaras.
 
Den karaktär som genom hela serien varit mest skeptisk, till och med genom sitt arbete fått betalt för att vara det, är utan tvekan Nora. Den tredje säsongen har däremot sakta brutit ned hennes krassa väggar och precis innan hon tog farväl av Laurie (badbolls-minnet), så verkade det inte längre som att hon ville vara en skeptiker mer.
 
Precis innan sitt sista möte med Kevin, där hon berättar sin historia, får vi se henne träffa nunnan som uppenbarligen haft sex med en man i sitt rum. Nunnan svär till Gud, att hon inte hade haft sex med någon man - även fast Nora vet om hur det egentligen ligger till.
 
Kevin ljuger för Nora under nästan hela avsnittet, i ett försök att låta dem börja om på nytt i varandras sällskap. Duvornas (på bröllopet) förmåga att lämna kärleksmeddelanden världen över är en lögn för gästerna - papperslapparna hamnar i en sophink hemma i Noras stuga.
 
 
Lögner är lite som ett genomgående tema under finalavsnittets gång... och sen är det dags för Noras historia där hon beskriver hur hon genom maskinen rest till de två procenten som försvann. De hade inte alls försvunnit - utan på något sätt hade världen delats i två dimensioner ovanpå varandra, en med 98 procent av jordens befolkning och en annan med de sista två.
 
Vi har alltså fått följa den dimension som "knappt" drabbades av det plötsliga försvinnandet. Tänk hur den andra dimensionens befolkning måste ha drabbats när 98 procent försvann och lämnade åtskilliga barn föräldralösa. Läkare, lärare, rörmokare, piloter och alla andra yrken blev urholkade på en sekund.
 
Ändå, enligt Nora, hade de två procenten lyckats gå vidare och skapa nya liv i sin verklighet. En verklighet i vilken hennes barn hade haft tur, syskonen hade haft varandra - och sin pappa. De 98 procenten levde vidare i rädsla för att det skulle hända igen, att världen skulle gå under eller att någon man älskade kunde försvinna när som helst. De två procenten som drabbats så fruktansvärt hårt kunde gå vidare och vara glada över att fortfarande vara vid liv.
 
Eller så var allt bara en lögn, i så fall får vi helt enkelt låta mysteriet vara. Att skaparna bakom "The Leftovers" lyckades avsluta serien på ett lika öppet och tankeväckande sätt som avsnitten innan utlåvat - men ändå ge oss ett möjligt svar på den fråga de flesta av oss ställt både en och två gånger är pricken över i:et på en redan perfekt serie.
 
Tack för allt "The Leftovers", vi kommer att sakna dig för evigt.
 
Hela "The Leftovers" finns tillgängligt hos HBO nu!
 
Vad tyckte du om säsongsfinalen av "The Leftovers"?
| 8 juni 2017 17:01 |