Sponsrat

Skribent

Jonatan Blomberg

31 maj 2017 | 23:30

Eftersnack: Slutet av "The Leftovers" är så skrämmande nära nu

Slutet är nära. Det näst sista avsnittet av "The Leftovers" bjuder på ett av seriens mest underhållande avsnitt hittills. För alla oss som har följt den tredje säsongen vecka efter vecka, så har ett "Kevin-är-död"-avsnitt stått högt upp på våra önskelistor. Tack och lov hann seriens skapare ta oss tillbaka till den andra sidan, en sista gång.
När vi fick ta del av "International Assassin" under säsong två så skrevs någon form av tv-historia. "The Leftovers" introducerade sin version av ett efterlivs-Black Lodge-aktigt hotell där Kevin bemästrade rollen som lönnmördare. Ribban för kvalitets-tv nådde nya höjder.
 
Under den tredje säsongen har vi fått ta del av flera fullpoängare, avsnitt som verkligen inte kunde ha gjorts på ett bättre sätt. Vi har fått samtala med Gud, som satt fastsurrad i en rullstol och sedan åts upp av ett lejon. Men under det mötet hade manusförfattarna inte möjlighet att göra precis vad som helst, även om det kanske kändes så. När Kevin dör däremot, försvinner alla lagar och regler och avsnittet kan ta oss precis var som helst - det enda som håller oss tillbaka då är manusförfattarnas fantasi.
 
 

"Jag är en lönnmördare"

 
När Kevin dör den här gången så gör han det med ett uppdrag, hitta Sunday och lära sig dansen, hitta Evie och berätta att hon var älskad samt hitta barnen och fråga var deras skor tog vägen.
 
Efter att ha spolats upp på stranden och räddats av hundkonspirations-Dean, tror sig Kevin förstå vad han behöver göra för att ta sig vidare i den drömska världen. Välj vem du vill vara - "jag är en lönnmördare". Såklart du är, vem är målet? Den amerikanske presidenten, såklart. En känga mot Trump? Nej, inte riktigt i alla fall.
 
 
Presidenten är ingen mindre än Kevins enäggstvilling, Kevin. Vi kan se skillnad på dem med hjälp av skägget, den skägglöse lönnmördaren har också ett bleknat ärr över hjärtat som skiljer honom åt från sin bror.
 
Genom en öronsnäcka får lönnmördaren instruktioner från Gud, som är tillbaka "på andra sidan" efter sitt möte med lejonet.
 
Det visar sig att blanka föremål, som är möjliga att spegla sig i, gör att Kevin kan hoppa mellan att vara lönnmördaren och presidenten. Första gången han hoppar in i presidentens kropp är mitt under ett tal till det australiensiska folket.
 
Helt klädd i vitt, visar det sig att den amerikanske presidenten är en del av (en mer utvecklad version av) kulten GR. På den första raden sitter de skolösa barnen, de svarar inte på var deras skor tagit vägen. I publiken dyker en demonstrerande Evie upp, hon blir arg när Kevin börjar prata om att hennes familj älskar henne - i eftervärlden de nu befinner sig i är det hon som ensam lever kvar medan de andra dog i ett dronanfall.
 
Varken barnen eller Evie verkar vara medvetna om var de är. Det nämns inte i veckans avsnitt men minns ni hur Kevin fick undvika att dricka vattnet i "International Assassin"? Om man drack vattnet blev man en del av "berättelsen"... kan det kanske vara därför Christopher Sunday fortfarande minns sitt liv innan Kevin Sr. föll på honom? Han har inte druckit vattnet?
 

Slutet är nära nu

 
 
När Kevin slutligen, efter vad som kommer att bli två legendariska kukmätar-scener, får prata med Sunday så berättar Australiens premiärminister att det inte finns någon sång och dans som kan hjälpa Kevin. Han frågar också om Kevin faktiskt tror på det själv, vilket han inser att han inte gör.
 
Efter att ha försökt uträtta de "uppdrag" han haft med sig från den vanliga världen återstod slutligen det oundvikliga mötet mellan president-Kevin och lönnmördar-Kevin. Slutet är nära nu, men ännu en gång höjer "The Leftovers" ribban med fantastiska scener, som de gjort så många gånger tidigare under den här säsongen. Studsmattascenen med Carrie Coon och Regina King, scenen när Grace berättar för Kevin Sr. om hennes barn, mötet med Gud och Noras farväl till Laurie.
 
Nu kan vi lägga till hur Kevinarna gråter över sin kärlekt till Nora - för att sen se hur president-Kevin för in sin hand i lönnmördar-Kevins hjärta. Allt för att kunna sätta igång ett kärnvapenkrig och förgöra "den andra sidan". Betyder det att han kan dö på riktigt nu? 
 
 
Medan Kevin Jr. låg död hann 7 årsdagen passera och floden som skulle skölja bort våra synder kom aldrig. Säsongsöppningen som utspelade sig under året 1844 gör sig påmind. Kevin Sr. sitter på taket, fortfarande vid liv medan hans döde son ligger en bit bort vid resterna av en gammal kyrka. Allt han hade trott på var fel.
 

Vad tusan kommer att hända nu?

 
Kevin Jr. vaknar lyckligtvis upp igen, vi vet inte om det han ser och upplever i dödens väntrum faktiskt händer eller om det bara är något hans (döda?) hjärna kokar ihop. Egentligen har han aldrig lärt sig något där, som han inte innerst inne visste innan han kom dit. Kanske kunde Sunday prata om utsidan för att det var det som Kevin behövde bearbeta just då - att han egentligen inte trodde på sin far. Att barnen inte kunde berätta var skorna var kanske berodde på att Kevin inte visste var de var, innan han dog - hänger ni med?
 
Det vi däremot vet är; Kevin har kunnat dö genom gift, genom att bli skjuten och genom att drunkna två gånger (samma dag) - för att återuppstå varje gång. Han försökte dessutom ta livet av sig genom att dränka sig (när Evie och hennes kompisar iscensatte sin flykt i säsong 2) men att en jordbävning gjorde att allt vatten försvann och räddade hans liv.
 
Vi vet också att 2% av jordens befolkning kunde försvinna - spårlöst. De lever med andra ord i en värld som är annorlunda än vår egen, där oförklarliga saker faktiskt händer. Om vi utgår från att Kevins möten med döden är riktiga betyder det nu att han är dödlig igen, eftersom han som president körde igång ett kärnvapenkrig som utrotade den världen. Vi såg aldrig skymten av vare sig Nora eller Laurie "på andra sidan" - jag skulle därför bli förvånad om inte en eller båda av dem dyker upp under finalavsnittet. Speciellt Nora (eller Sara som hon kallades) som vi under det första avsnittet för säsongen såg i vad som verkade vara henne som gammal.
 

Se avslutningen av "The Leftovers" på HBO Nordic.

 
Det sista avsnittet av en av världens mest tankeväckande tv-serier någonsin dyker upp på måndag, nästa vecka. Om vi har lärt oss en sak under de tidigare avsnitten, så är det att vi är i väldigt goda händer. Jag har fullt förtroende för skaparna och manusförfattarna bakom "The Leftovers" har åstadkommit. 
 
Vad tror du - kommer seriefinalen av "The Leftovers" att leva upp till dina förhoppningar?
 
| 31 maj 2017 23:30 |