SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

2 mars 2016 | 21:00

Eftersnack: Säsongsfinalen av ”The Shannara Chronicles” är tyvärr ganska intetsägande

Säsongens sista avsnitt ”Ellcrys” var inte dåligt. Det var inte bra. Det var ok. Tyvärr räcker inte det i dagens tv-landskap.
Säsongsavslutningen av ”Shannara Chronicles” var ok. Men vi lever i ”The Golden Age of Television” och om en säsongsfinal bara är ok bör det ses som ett misslyckande. Serien som helhet har varit en berochdalbana kvalitetsmässigt. Därför krävdes en stark avslutning för att knyta ihop vårens säck och få oss att vilja ha en andra säsong. Det blev inte så. 

Konkurrensen om vår blick har aldrig varit större och trots en lovande pilot och vissa höjdpunkter finns ingenting unikt med ”Shannara Chronicles”. Jag hade hoppats få skriva ett mer positivt eftersnack som avslutning men avsnittet blev för mycket ”meh” för min del och säkerligen många med mig. Här är några tankar om avsnittet och serien som helhet:

Säsongens MVP:s


Plural! För i min bok finns det faktiskt mer än en stjärna trots serien varierande kvalité. Manu Bennet som spelar druiden Allanon är tydligt en nivå över casten i övrigt. Det hjälper såklart att karaktären överlag är starkare än samtliga andra, Allanon var redan från start det som fick mig att hänga kvar vid serien. Brister i ”Shannara Chronicles” som helhet ska inte kasta någon skugga över Manu Bennett i mina ögon.
 
Min andra MVP är ingen mindre än Dagda Mor själv Jed Brophy... eller framförallt teamet som står för sminket. För att få karaktären att komma till liv och bli så skräckinjagande som han faktiskt blev krävde en riktig laginsats. Jed Brophy är den som syns i bild och han gör det kanon, men en står eloge från min sida går även till hantverket som ligger bakom.


”Shannara Chronicles” vågade inte


Jag försöker jämföra serier så lite som möjligt. Däremot kan jag konstatera att vi lever i en TV-era där man inte är rädd för att ta död på en bärande karaktär för att driva handlingen framåt. ”The Walking Dead”, ”Game of Thrones”, ”Breaking Bad” och så vidare har alla lyckats få till emotionella stunder genom karaktärsdöd. ”Shannara Chronicles” faller platt i en sådan jämförelse. Exempel:

Eritrea offrade sig förra veckan, ett värdigt slut. Synd bara att hon återupplivades tre minuter in i veckans avslut. Bara för att fem minuter senare offra sig ännu en gång, ett värdigt slut... nej, blodtörstiga troll tog henne till fånga istället för att slita henne i stycken. Det kan möjligtvis förklaras när cliffhangern besvaras men det är ändå förbryllande att man till varje pris vill hålla hela sin karaktärsbas intakt. Speciellt när de mest framgångsrika serierna gör precis tvärtom. ”Shannara Chronicles” vågade inte göra det som krävdes för att få till de riktigt emotionella ögonblicken.

Plus och minus från veckans avsnitt


+++ Äntligen fick vi en fight mellan Allanon och Dagda Mor. Effekterna bidrog till att det nästan såg ut som en ljussabel-duell vilket var häftigt. Överlag ett ganska tillfredställande ögonblick!

+ Striden överlag var bra. Att den blev förlagd till skogen ser jag inte som något negativt. Det blev snarare ganska mäktigt. Jag är bara glad att vi fick ett slag trots att den var alldeles för kort.

- Hur trovärdigt är det att Catania fullkomligt litar på Bandon igen bara något dygn efter att han försökt mörda henne?

- ”We can’t get there by horse”. Var det bara jag som var säker på att Wil äntligen skulle få nyttja visselpipan och kalla på sin draktränar-kompis och lösa situationen? Vad var annars meningen med det scenen där draktränaren säger att Wil får kalla på honom när han än må behöva det? Jag fattar inte...

- En läsare förra veckan kommenterade klokt att han var rädd för att finalen skulle bli fylld med klyschor. Det smärtar mig att säga att han hade rätt. Amberles val mellan kärleken och hennes öde, att våra hjältar tar sig tid för lite grott-sex när hela världens framtid står på spel, listan kan tyvärr göras lång.

- Poppy Drayton hade huvudrollen men var förmodligen det svagaste kortet i hela casten. Jag hoppades in i slutet att hon skulle vinna över mig men det hände aldrig.
 


To be continued?


Det återstår att se om ”To be continued” är ett löfte som MTV kommer hålla. Tittarsiffrorna har legat runt en miljon i USA men trenden mot slutet har inte varit att serien lyft utan snarare tvärtom. MTV har inte ännu gett besked om ”Shannara Chronicles” framtid vilket knappast är ett positivt tecken. 
Trots ovissheten står det klart att en andra säsong krävs för att ge serien ett värdigt avslut. Veckans avsnitt lämnade dessutom en hel del frågor obesvarade.

Vi får helt enkelt se om det kommer en andra säsong. Då kanske även vårt eftersnack återkommer, tills dess tackar jag för mig.


Vad tyckte du om första säsongen av ”The Shannara Chronicles”? Kommentera nedan!
| 2 mars 2016 21:00 |