SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

23 maj 2018 | 08:15

Eftersnack: Nu måste vi försöka förstå vidden av vad som (kanske) har hänt i ”Westworld”!

Det femte avsnittet av ”Westworld” slog verkligen till med storsläggan av överraskningar - vem hade kunna förutspå ett androiderna skulle stå öga mot öga med Shogun-versioner av sig själva? Och det var inte allt...
Det pirrar fortfarande i magen efter veckans avsnitt, där vi såg mer action a la första säsongen, och mindre huvudbry som i säsongens tidiga avsnitt. Men de vändningar som gjordes i det femte avsnittet överrumplade rejält, och nu måste vi försöka förstå vidden av vad som (kanske) har hänt! (Kanske, för man kan aldrig riktigt lita på det man ser i Westworld...)

Dubbelgångarna i Shogun World

Shogun World har ju skymtat förbi i tidigare avsnitt, och vi har också sett Maeve bära kimono i trailers. Nu blev det äntligen dags för världarna att mötas! 

Vilken överraskningarnas överraskningar när det visar sig att androiderna hade sina motsvarigheter i Shogun World, därför att Sizemore, vars komiska repliker för övrigt lättat upp det dova och dystra rejält de senaste avsnitten, erkände att han fuskat med narrativen och kopierat dem rakt av!

Maeve, Hector och Sizemore-gänget blev ju tillfångatagna och förda till Shogun World. Men medan Maeve och hennes motsvarighet Akane genast formade starka band, stirrade Hector och Musashi misstänksamt på varandra under hela teceremonin, i en lika dråplig som bisarr scen. Och ni såg väl hur Shogun Worlds Geishahus speglade Westworlds bordell i planlösningen?

Frågan är vad detta betyder? Finns dubbelgångare i alla parkerna, som vi vet är åtminstone sex till antalet? Finns det flera Dolores som leder revolter? 
 
Vem gillar fortfarande Dolores?

Vad är det Dolores ser i framtiden egentligen, som gör den så skrämmande och så fasansfull att hon själv blivit likadan? En framtid utan snälla androider som Teddy. Det finns verkligen ingenting mjukt och rart kvar hos henne längre, vilket gör henne svårare och tycka om, särskilt efter att vi sett vad hon gjort med honom. Eller?

Teddy, den gammaldags, stilige cowboy-hjälten, som är skapad för att sätta sig eget liv på spel i de otaliga försöken att rädda Dolores, bara för att bli skjuten om och om igen av parkbesökare som vill flexa sina muskler.

Dolores har redan visat sin besvikelse över Teddys godhjärtade natur i tidigare avsnitt, när hon sett hur Teddy låtit Major Craddock komma undan. Hon säger att hon älskar honom, och efter deras ömma robotsexscen tänker man kanske att det finns hopp för en framtid tillsammans, men Dolores framtidsvision ser alltså inte likadan ut somTeddys.

Teddys kropp hittas ju så småningom i den nya sjön, så vad vi vet med säkerhet är att det slutar illa för honom, även om hans kropp klarar av den stundande omprogrammeringen.

Maeve - avancerad datahacker eller häxa?

Det märkligaste avslöjandet som kan få största konsekvenserna måste väl ändå vara Maeves nya färdighet att mentalt koppla upp sig på det centrala nätverket som en sorts hacker, och därigenom kontrollera de andra androiderna. Lite Matrix-känsla faktiskt, som när Neo stoppar pistolkulorna och låter dem hänga i tomma luften, bortom tid, rum och gravitation... fast här kallas hon häxa.

Men hur kommer hennes enorma nyfunna makt nu att påverka narrativet? Det känns nästan lite som hon tar över Dolores ledarroll, eller hur? Vi få helt enkelt se nästa vecka vart de här vändningarna leder...

Evigt liv

Samtidigt pockar så många olösta mysterier från de tidigare avsnitten på svar, såsom frågan om evigt liv. Delos misslyckades att återskapas som robot men varför tycks då Bernard/Arnold fungera felfritt (ja, innan han fick sin huvudskada som gör att det läcker, och innan nån gick in och fibblade med hans minnesfunktion, och Ford fick honom att mörda alla människor och robotar i labbet vill säga). Är han den andra personen de menade, eller är finns någon ytterligare? Vem, vem, vem???
 
 
Trailern för nästa veckas avsnitt, som för övrigt regisserats av vår svenske Tarik Saleh, visar hur dataprogrammet improviserar, som om ett datavirus smugit sig in. Maeve? Det får vi se måndagen den 28 maj på HBO Nordic. Vad tror ni? Kommentera gärna nedan.
| 23 maj 2018 08:15 |