SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

13 juni 2018 | 07:30

Eftersnack: Nu avslöjas Ghost Nations hemligheter i ”Westworld”

Andra säsongens åttonde avsnitt heter "Kiksuya", vilket är Lakota-indianernas ord för ”att minnas”. Akecheta tänker tillbaka på sin livshistoria i parken, och återberättar den för för Maeves dotter.
Efter att ha hoppat runt så mycket i tid och rum mellan berättelserna den här säsongen, växlar veckans avsnitt över till en enkel, klassisk och faktiskt också en något sorgsen romantisk berättarton, när Ghost Nation-indianen Akecheta berättar sin livshistoria för Maeves dotter.
 
Mysteriet med "The Maze"

Akecheta är en av de tidigaste androiderna, en så kallad Alpha 2, och hans första narrativ är ett lyckligt liv tillsammans med sin fru Kohana hos en fridsam indianstam i en vacker, avlägsen del av parken.

Så en dag beger sig Akecheta till byn, och finner alla innevånarna döda på marken, inklusive Arnold Weber och Dolores. I saloonen hittar han pusselleksaken ”The Maze” och blir besatt av symbolen. Han karvar in den överallt. Det är alltså Akecheta som ligger bakom alla dessa ledtrådar vi fått men inte förstått vart de kom ifrån i förra säsongen. Nu äntligen fick vi svaret på den frågan.

Men skaparna är inte nöjda med de passiva indianerna. Besökarna mår bättre av att döda mer aggressiva indianer, som liksom förtjänar att dödas, antar man, än de fridsamma Akecheta och Kohana. (Detta kan för övrigt ses som en liten kommentar till Hollywoodfilmens historiska skildring av indianer.)
 
Ghost Nation

Akecheta blir omprogrammerad till en Ghost Nation-indian och aggressionsnivån, precis som senare hos Teddy, skruvas upp. Ensam vandrar han runt i parken, eller skalperar androider tillsammans med sin nya stam, enligt det nya narrativet.

Akechetas uppvaknande börjar när han stöter på Logan i öknen. Detta tycks vara efterdyningarna av förra säsongens avsnitt, där William sände iväg Logan fastbunden på en häst. Logan har fått solsting och yrar om att han är i fel värld, och vill hitta dörren ut.

Akecheta ger Logan sin mantel och tröstar honom med att ”hans likar” kommer finna honom och ta honom därifrån. Men Logans ord fastnar i minnet och Akecheta börjar målmedvetet leta efter dörren till den andra världen. Istället finner han det massiva byggprojekt som William en gång visade Dolores, och där tycks mycket riktigt finnas en dörr.

Är detta alltså "The Valley Beyond" dit alla androiderna nu är på väg, och så småningom kommer hittas döda flytande i en sjö som inte finns på kartan?
 
Allt för kärleken

Men Akechetas berättelse har bara börjat. När han besöker indianstammen från sitt tidigare narrativ, känner han inte bara igen sin fru, utan han lyckas även få henne att minnas honom. Tillsammans ger de sig av för att återigen hitta dörren ut.

Tyvärr blir hon tillfångatagen av Delos tekniker, och liksom Dolores pappa och alla andra androider som inte följer sina narrativ, ersatt. Nästa gång Akecheta besöker indianstammen ser han ett främmande ansikte istället för sin älskade Kohana. Hans uppvaknande liknar Maeves, och här kan man ju fundera på om det är kärleken som får androiderna att minnas och gå utanför sina narrativ?

Jag tycker historien har ett par intressanta analogier. Precis som Maeve inser Akecheta till sist att för att finna sin fru måste han ner i den mytomspunna underjorden, och det finns bara ett sätt att ta sig dit. I litteraturen, framför allt inom den grekiska mytologin, finns ju flera hjältesagor där protagonisten besöker dödsriket. Orfeus berättelse är kanske mest känd, då han begav sig ner för att hämta hem sin älskade Eurydike. Akecheta måste dock bryta sitt narrativ och se till att bli dödad för att komma dit.

När Akecheta vaknar upp i underjorden, d.v.s. i Delos labb, har vi precis fått veta att hans mjukvara inte uppdaterats på ett helt decennium. Trots att han gjorts mer skrämmande och aggressiv för att lätta parkbesökarnas samveten när de dödar honom, verkar det som han undkommit detta genom sitt spöklika uppdykande och försvinnande i parkens utkanter, som förmodligen har färre besökare, och kanske även genom sitt ökande medvetande?

Märkligt enkelt navigerar han sig fram i underjorden (labbet) och lyckas faktiskt hitta sin fru, vilket leder till nästa eftertanke om kropp och själ. Han finner ju bara hennes tomma skal!

När ”hjärnan” tas ur androiderna, eller avaktiveras, finns minnesfunktionen då kvar någonstans i nätverket? Använder de samma mjukvara till ersättaren, som då borde överta originalets uppvaknande, eller programmerar bara in samma narrativ på nytt, och skapar en ny ”själ”? Dolores fick en ju ny pappa med samma narrativ, men första pappan hade dock kvar sin mjukvara och kom ihåg henne till sist. Därför borde väl inte Kohana vara förlorad för all framtid heller, eller?
 
Att klura på inför nästa avsnitt

Fler trådar som lagts ut i detta avsnitt, och som det ska bli spännande att se vart de leder, är:

- Fords förkunnelse till Akecheta, att när Deathbringer (Dolores) kommer efter Ford, ska Akecheta samla ihop sitt folk och leda dem till den nya världen.

- Maeve, vår hjältinna med superkrafter som kan kontrollera de andra värdarna, inklusive Akecheta när han förklarar för hennes dotter hur han/hon alltid kommer skydda henne... hur ska det gå för Maeve i händerna på Charlotte?

- Mannen i svart omhändertas av sin dotter, och trailern inför nästa veckas avsnitt utlovar mer av deras historia att nystas upp.

Vi ses igen efter att det nionde avsnittet av ”Westworld” visats på HBO Nordic den 18 juni!
| 13 juni 2018 07:30 |