SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

21 juni 2018 | 08:15

Eftersnack: Jag har en mörk föraning om nästa avsnitt av ”Westworld”

I veckans eftersnack tar vi ett djupt andetag för att samla ihop vad vi vet, och förbereda oss inför säsongens sista avsnitt på måndag!
Mörka gärningar styr mot en ännu mörkare framtid i ”Westworld”. Många av de trådar vi följt under lång tid får sin upplösning, och i andra fall för de fram historien i en alltmer olycksbådande riktning. Finns det något hopp alls för människor och androider på väg mot världen utanför?

Dolores och Mannen i Svart

Det nionde och nästa sista avsnittet av ”Westworld” kontrasterar verkligen starkt mot förra veckans vackra kärlekssaga mellan Akecheta och Kohana! Fokuset är nu tillbaka på Dolores och Mannen i Svart, men till skillnad mot de fridsamma indianerna är det knappast kärleken som styr här, inte längre åtminstone.

Den trevande romansen (om man kan kalla det så?) mellan de unga versionerna av Dolores och William cirka 30 år tillbaka i tiden har nu ersatts av hämnd och paranoia. Är det fler än jag som ser en kommande sammandrabbning dem emellan, kanske vid dörren till ”The Valley Beyond”?

De båda protagonisterna står nu ensamma i perfekt symmetri efter veckans avsnitt, där de båda förlorat sina närmaste, eller rättare sagt, förlorat de enda som bryr sig om dem överhuvud taget. Låt oss titta närmare på vad som hänt och vad det implicerar...
 
 
Teddy och den fria viljan

Teddys mjuka och beskyddande natur har som vi vet manipulerats av Dolores, som programmerade om honom för att uppnå maximal aggressionsnivå. Men han minns med saknad sitt gamla jag, och anklagar Dolores för att ha skapat ett monster. Om vi måste bli som dem (oss människor) för att överleva, menar han, är det inte värt att leva alls. Därefter tar Teddy sitt android-liv.

Nu kan man ju fråga sig om det fortfarande går att reparera honom efter att uppbackningsnätverket i ”The Cradle” förstörts? Det måste väl bero på hur den artificiella intelligensen lagras?

Man kan ju tänka sig att om ”kulorna” som tas ut ur androidernas huvuden med jämna mellanrum, och som tycks innehålla deras medvetanden, inte förstörts, måste ju informationen finnas kvar därinne. Clementine, till exempel, sköts ju till döds efter att ”The Cradle” förstörts, och hon har inte bara reparerats, utan även programmerats om till att få Maeves superkrafter för att kontrollera de andra androiderna.

Nu tog ju dessvärre Teddy livet av sig genom att skjuta sig i huvudet, och om ”kulan” förstörts kanske hans medvetande är förlorat för alltid? Det känns vemodigt, särskilt som han i en bitterljuv sekvens precis innan, berättar om hur han alltid velat beskydda Dolores.

Det är ju så han är programmerad, men intressant nog var det inte när han klev at tåget han för första gången blev förälskad i henne, i enlighet med det inprogrammerade narrativet. Nej, det var i underjorden (labbet), när han såg han henne stå naken tillsammans med de andra androiderna, och undrade om hon frös (androiderna kan alltså känna temperaturskillnader).

Frågan är om Dolores ångrar sig nu när Teddy inte längre finns, eller om det överhängande målet att nå ”The Valley Beyond” är viktigare än allt annat.

Och varför vill hon dit egentligen? Vad är det hon tänker göra?
 
 
Mannen i Svart - människa eller android?

Mannen i Svart, som lyckats överleva en ofattbar mängd kulor avfyrade på nära håll, är i avsnittets början infångad av sin dotter. Hennes motiv för att rädda honom sägs först vara att hon vill bli del av Delos specialprojekt; nämligen insamlingen av människornas medvetanden för att ge dem evigt liv.

(I förbigående nämns dessutom hur insamlingen gått till. Scanners har placerats in i Cowboyhattarna som besökarna har på sig i parken, och som alltså ”läser av” deras personligheter. Och visst, kan man skapa människoliknande robotar med samma medvetanden som vi, och överleva döden genom att ladda upp sitt väsen på ett datanätverk, är nog scanning av hjärnaktivitet det lättaste teknologiska problemet att lösa.)

Men sen tar dialogen en oväntad vändning, och år av bitterhet kommer upp till ytan. Varför tog hennes mamma livet av sig egentligen? Det är helt klart Mannen i Svarts fel, men hur? Hon kräver att få veta hur det gått till.

Via tillbakablickar får vi reda på det mörka, svarta inom honom, och som ingen kunnat se igenom, utom den alkoholiserade mamman. Innan självmordet ger Ford honom ett kreditkortsliknande dataminne med all information om hans eskapader i ”Westworld”, som en varning för att hålla sig borta från Fords arbetsområde.

Samma kväll beslutar sig William för att, tillsammans med sin dotter, tvinga in mamman på rehabilitering igen, vilket hon bönar och ber om att få slippa. Därefter får hon tag på dataminnet och ser hur sin man beter sig i den andra världen, ”Westworld”, platsen han säger sig höra hemma i mer än den verkliga världen.
 
Large c845ffece637b264989488477647f5d5 ww1
 
Skelett eller USB-portal

Okej, dags att stanna upp och fundera igen. Människor har ju alltid haft behov av att få utlopp för sina aggressioner! Man går till gymet och låtsaskickboxar på någon stackars luftfigur. Man spelar dataspel och dödar allt som rör sig. Man går i terapi och slår på en kudde som man låtsas är olika personer man är arg på. Man ser splatterfilmer. Man kan göra dessa saker för att de inte skadar någon. Man är ingen ond person med något mörkt inom sig, eftersom det är på låtsas.

Så om William dödar androider som alltså inte är levande varelser (inte till en början i alla fall, som han vet om), men behandlar sina medmänniskor väl, är han verkligen en värre person med mer mörkt inom sig än någon annan? Mnjaaa... enligt Dolores och Teddys är alla onda, men då har de ju bara sett människorna som de beter sig när de tror det är på låtsas, som i ett dataspel.

Williams problem är att han inte kan hålla isär världarna. Han är paranoid och litar inte på någon, och Fords hjärntrick gör inte situationen bättre. Det får fasansfulla konsekvenser när han dödar de tekniker som kommer för att rädda dem, samt sin egen dotter, som han tror är en android.

Är hon det, eller är det han som är en android?
 
 
Vad händer nästa vecka?

I det tidigare avsnittet där Delos återskapats, nämns ju ännu ett experiment. Kanske kommer någon förklaring i sådana fall framöver till varför Williams återskapande i androidform lyckats, och inte Delos? Men teknikerna scannade ju William och fick klartecken på att han var människa. Däremot hann de inte scanna av Emily innan William dödade dem...

Vi borde få svaret på detta i nästa vecka, eftersom William skär upp sin underarm. Antingen kommer han finna sitt skelett därunder, eller en USB-portal.

Androiderna, och människorna som jagar dem, är alltså på väg till ”The Valley Beyond”, för där finns ”The Forge” med alla Cowboyhattarnas insamlade data. Tänk om det visar sig att alla androider egentligen är människor, som fått evigt liv som karaktärer i ”Westworld”? Möjligheterna är oändliga!

Tidslinjerna borde åtminstone klarna upp så vi förstår hur säsongens olika tidpunkter hör ihop. Men framför allt ser vi att Dolores och William äntligen kommer mötas igen i säsongens sista avsnitt, och jag har en mörk föraning om att det kommer sluta riktigt, riktigt illa...

Nästa avsnitt visas på HBO måndagen den 25 juni, och då rundar vi av vårt eftersnack. Har ni teorier att dela med er, så passa på att kommentera här nedan nu.
| 21 juni 2018 08:15 |