SPONSRAT

Skribent

Jonathan Enochsson

12 juni 2017 | 09:00

Eftersnack: Har vi sett "Fargos" första övernaturliga händelse?

Avsnitt 8 av "Fargo" var ett av årets mest fullspäckade avsnitt. Action och ond, bråd död fyllde avsnittet och de tittare som klagat på säsongens osedvanligt långsamma tempo kan äntligen jubla av glädje. Mitt i avsnittets kaos, var det ett kort möte som lyckades fånga många tittares uppmärksamhet, Nikkis möte med den mystiska karaktären Paul Marrane.
När Nikki träffar Paul, har hon precis flytt ifrån Yuri Gurka och undkommit en säker död. Hon tar tillfälligt skydd i en bowlinghall, där Paul dyker upp från ingenstans. Han pratar i vaga och filosofiska termer och man får bilden av att han vet precis vad som hänt, med Ray, V.M. Varga och det mesta som skett under säsongen. Den uppmärksamma tittaren lär även känna igen honom från avsnitt tre, där han under liknande omständigheter dyker upp i Glorias liv.

Förutom att prata om Ray och Nikkis kniviga situation, ger Paul vissa ledtrådar som antyder att han kanske inte endast är en vanlig människa som har vägarna förbi. Paul frågar Nikki om hon vet var hon är. När Nikki svarar att hon är i en bowlinghall, insinuerar Paul att hon i realiteten är någon annan stans. I en vändpunkt av sitt liv, eller kanske för att stå till svars för sina handlingar? ”Vi hamnar alla här tillslut, för att vägas och dömas, som nu är fallet för dig och din vän”.

Vem är egentligen Paul? Och hur känner han till allt som hänt Nikki? Kan Paul i själva verket vara ett övernaturligt väsen, eller en symbol för det spirituella i Fargo? Till råga på karaktärens mystiska framtoning, delar han även namn med en mytologisk figur. Paul Marrane är namnet på ”den vandrande juden”, en karaktär som sägs ha nekat Jesus vila på sin väg till korsfästningen och därefter tvingats vandra jorden i all evighet för att sona sina brott. Namnet är knappast en tillfällighet, Cohen bröderna har använt sig av judisk mytologi i flera filmer. Kan vi alltså ha träffat vår första övernaturliga varelse i Fargo-universumet?

Det sista vi ser av Paul, är att han träffar Yuri i samma bowlinghall. Paul nämner kosackernas våld mot judar och mordet på Helga Albracht som Paul verkar ha någon koppling till. Kommer ni ihåg Helga Albracht? I öppningsscenen av säsongens första avsnitt anklagas en ung tysk för att ha mördat henne och får, trots sin påstådda oskyldighet, stå till svars för händelsen. Det verkar nu som att Yuri, den verkliga mördaren, äntligen får möta konsekvenserna av sina handlingar. Senare i avsnittet framgår det att Yuri inte har återvänt från detta möte och vi kan bara gissa att Paul slutligen löst ett av Nikkis många problem.

Det har tidigare förekommit flera dialoger som anspelar på V.M. Vargas koppling till Östeuropa och att han har någon form av antisemitisk bakgrund. Han har varit misstänksam mot ”juden” Sy och förklarat för Irv hur kossackerna brukade ”slakta, våldta och till och med äta ukrainska judar”, i ren glädje. Paul har en tydlig koppling till dessa judar och verkar vara ute efter någon form av hämnd. Om han inte är en mytologisk varelse, skulle han i så fall kunna vara en Mossad-agent, från Israeliska underrättelsetjänsten? Eller kan han ha mer personliga motiv, likt Nazistjägarna på 60-talet?

Oavsett vem Paul Marrane egentligen är, verkar det som om V.M. Varga och hans gäng äntligen mött en lika kapabel motståndare, som kanske lyckas vända på maktförhållandena i säsongens två sista avsnitt.
 

Följ "Fargo" varje vecka på HBO Nordic.

| 12 juni 2017 09:00 |