SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

1 december 2015 | 22:00

Eftersnack: Gisslandrama i ”Fargo”

Spoliervarning – se avsnitt åtta av ”Fargo” säsong två innan du läser vidare.
Veckans avsnitt av ”Fargo” handlar som väntat om det vi inte fick se mycket av förra veckan, nämligen Ed och Peggy Blomquist! Historien rör sig mot Sioux Falls och antalet döda fortsätter öka stadigt. ”Fargo” fortsätter vara en av de bästa serierna på tv just nu. Här är några tankar efter ”Loplop”, det åttonde avsnittet:

Fyller i lyckorna


Förra veckans avsnitt lät Ed och Peggys del i historien vila. Den här veckan fokuserar på att förklara vad Blomquists hade för sig samtidigt som gängkriget pågick. Det fyller alltså i luckorna från förra veckan, på gott och ont.
 


Problemet med veckans avsnitt, som jag ser det, är att det inte riktigt brinner till förren vi passerat händelsen vi fick se i slutet av förra veckan. Det är såklart en smaksak men jag kände inte att jag behövde se allt som ledde fram till den punkten. När Ed ringer Mike Milligan och erbjuder honom Dodd Gerhardt vet vi på ett ungefär vad som måste försigåtts. Jag kände att vi kunde fått fylla i några luckor själva.

R.I.P Dodd Gerhardt


Efter det sjätte avsnittet ställde jag frågan; ”vem ryker först?” Jag kände att tiden var kommen för en huvudkaraktär att få sätta livet till. Det här är trots allt ”Fargo” och ingen går säker. I förra veckans avsnitt var det Simone, den här veckan var det dags för pappa Dodd.

Burn Notice-kände Jeffrey Donovan har varit en av säsongens stora behållningar. Jag har skrivit relativt lite om just Donovans skådespelarinsats tidigare. Han har hamnat lite i skymundan av Patrick Wilson och Bokeem Woodbine för min del. Deras briljans ska dock inte på något sätt kasta en skugga över Donovan, jäklar vad bra han har varit som Dodd!

Under åtta avsnitt har han varit den mest hårdnackade karaktären på tv. Lätt att hata när han behandlade sin dotter som han gjorde. Lätt att älska för sitt gudskomplex och vissa väldigt roliga repliker. Jag kommer sakna Dodd och Jeffrey Donovan lite men det var dags för honom att ryka.

Vi måste prata om Hanzee


Det kanske säger något om mig men jag trodde inte att Hanzee (Zahn McClarnon) skulle spela en så stor roll som han gjort i årets säsong. Han kändes från början som en typisk ”henchman” som är där för att göra en sak. Hanzee har hela säsongen varit den skickligaste på Gerhardts sida. Den här veckan gick han från att vara Dodds högra hand till hans baneman. Karaktärsutveckling när den är som bäst.

Hanzees missnöje har sipprat ut lite allt eftersom under säsongen. Han är bara en del av familjen när han behövs. Precis som han bara är en del av landet i krig, inte annars.

Det sista vi ser av Hanzee i veckan är att han flyr från Blomquists och polisen. Frågan är vad hans roll framöver kommer vara, kommer han tillbaka? Han har ingenting att slåss för längre och som han antyder när han ber Peggy klippa honom är han trött på det här livet. Kommer han tillbaka blir det spännande att se på vilket sätt, om inte - bon voyage Hanzee!

Några korta punkter:


Bara två avsnitt kvar! 

Nästa vecka är det näst sista avsnittet. ”The penultimate episode” i tv-serier brukar vara fruktansvärt bra. Det brukar hända oerhört mycket och framförallt i en serie som ”Fargo” kan vi vänta oss en hel del galenskap som kommer sätta tonen inför slutet. Jag hoppas och tror på stora saker nästa vecka!

Denna jäkla split screen

Är på många sätt säsongens stora snackis. Ett medvetet kretivt beslut från Noah Hawley och grabbarna. Lika mycket som jag älskade hur det användes för två veckor sedan när man fick se Hanzee smyga sig runt Blomquist hus för att sedan sänka Hank. Lika mycket ogillade jag hur det användes den här veckan när Peggy och Ed satt i bilen. Dem har olika syn på situationen – vi fattar det utan att ni delar på bilden.

”Brother I like your style”

Mike Milligan verkar gilla Eds stil! Frågan är om han gillar den lika mycket efter nästa vecka? Det är en vild gissning men det känns som att Lou kan använda paret Blomquist för att sätta en Mike-fälla.

Veckans bästa


Var helt klart scenerna mellan Dodd och Peggy! 

Kirsten Dunst får verkligen utrymme att briljera i veckans avsnitt. Att Peggy är instabil visste vi sedan tidigare men när hon sticker Dodd två gånger för att lära honom lite hyfs gick det ett steg längre. Trots att det är en obehaglig scen, en man sitter fastbunden och blir knivhuggen, lyckas det bli roligt. ”Fargo” har sin storhet i den mörka humorn och det här är ett riktigt bra exempel på när det lyckas som bäst.Vi får av förklarliga skäl inga fler scener mellan Dodd och Peggy. Däremot kommer vi få mycket mer Peggy. En Peggy som försöker förverkliga sig själv och som numera verkar gränsa till helt galen. Blomquists lämnar ett spår med lik efter sig, det kommer knappast gå att förklara bort allt för Lou och Hank!
 
Vad tyckte du om veckans avsnitt och vilken är din favoritkaraktär den här säsongen? Diskutera det och allt annat i kommentarsfältet nedan!

| 1 december 2015 22:00 |