EFTERSNACK

Skribent

Jonathan Enochsson

17 juni 2017 | 10:30

Eftersnack: "Fargo" har fortfarande många frågor att besvara

Det finns 58 kvadriljarder möjliga givar i bridge, kortspelet som varit framträdande under den tredje säsongen av "Fargo", men när spelet närmar sig sitt slut är valmöjligheterna betydligt färre.
Precis som i bridge började Fargo med flera spelare, alla med olika mål och strategier. När det endast återstår ett avsnitt av den tredje säsongen har flera spelare slagits ut, nya allianser och strategier har formats, och rörelseutrymmet är betydligt trängre.

Veckans avsnitt heter ”Aporia”, vilket betyder dödläge och är väldigt talande för hur säsongen har utvecklats. Det senaste avsnittet var inte lika actionfyllt och fullspäckat som förra veckans avsnitt, istället har vi fått se karaktärerna långsamt planera sina sista insatser inför säsongsfinalen, som förmodligen blir lika kraftfullt som tidigare säsongsavslutningar.

Det finns fortfarande många dueller att avsluta och lösa trådar att förklara, men kommer vi verkligen få svar på allt? I veckans eftersnack tittar vi närmre på alla frågor vi hoppas få svar på i det sista avsnittet.
 

Vad har Thaddeus Mobley för inverkan på historien?

 
Glorias styvfar Ennis Stussy blir av misstag mördad i säsongens första avsnitt. Efter lite detektivarbete får vi veta att han egentligen heter Thaddeus Mobley och är en välkänd sci-fi författare. I ett senare avsnitt följer vi Gloria när hon undersöker mordet på Ennis och får reda på anledningen till att han antagit namnet Stussy. Där slutar dock förklaringarna.

Kan det vara så enkelt att hela historien om Thaddeus endast syftar till att förklara varför han bytte namn till Stussy, och därmed blev offer för ett klumpigt och oplanerat mord? Serien innehåller i och för sig många osannolika tillfälligheter, men att introducera en hel bakgrundshistoria som egentligen inte har någon inverkan på händelseförloppet, skulle vara något av en besvikelse. Speciellt när man så ingående går igenom författarens särpräglade verk ”The Planet WYH”.
 
 

Vem är egentligen V.M. Varga?

 
V.M. Varga är historiens absoluta antagonist. Den onda, utomstående kraften som agerar katalysator för allt olycksaligt som händer huvudkaraktärerna. Men vem är han egentligen? Och vad står V.M. för? I avsnitt nio får vi veta att han inte arbetar på företaget Narwal, utan egentligen är den stora strategen bakom hela den olagliga verksamheten, ”The big boss”. Hans fullständiga bakgrund och verkliga namn är däremot fortfarande ett mysterium.

I det föregående avsnittet fick vi veta mer om Yuri Gurkas bakgrund som kosack och medlem av ”the Wolves’ Hundred”. Kan V.M. Varga även ha en koppling till denna grupp? Han har nämnt Östeuropa vid flera tillfällen och är Yuris chef i den nuvarande verksamheten. Även detta hoppas vi få svar på i nästa avsnitt.
 
 

Kommer Paul Marrane tillbaka?

 
Paul Marrane, den gåtfulla karaktären som dykt upp som en vakande ängel i två avsnitt, är även han ett mysterium. Under förra veckans eftersnack gick vi igenom hans möjliga bakgrund som den mytologiska figuren ”den vandrande juden”. Oavsett om han är en övernaturlig varelse, eller endast har tagit namnet för att inge skräck hos sina motståndare, blir det spännande att se om han återvänder i ytterligare ett avsnitt.

Marranes uttalade motivation är att hämnas kosackernas våld och han verkade veta en hel del om den ondska som Nikki stod inför. Om V.M. Varga faktiskt har en koppling till kosackerna, borde även han kunna vänta sig ett besök av denna hämndlystna karaktär. Oavsett Vargas bakgrund, skulle man vilja veta mer om vem Marrane är, vilket dessutom skulle kunna förklara säsongens första scen i Östtyskland i högre grad.
 
Sista avsnittet av "Fargo" släpps på torsdag på HBO Nordic.
 
Vilka frågor vill ni ha svar på i säsongsfinalen? Kommentera nedan.
| 17 juni 2017 10:30 |