SPONSRAT

Skribent

Jonathan Enochsson

3 juni 2017 | 21:00

Eftersnack: Ett kärt återseende kan rädda Nikki i "Fargo"

I avsnitt sju av "Fargo" får vi se en nerslagen och näst intill besegrad Nikki. Efter att ha blivit huvudmisstänkt till Rays mord och nästan mördad vid två tillfällen, befinner hon sig i en knepig situation. I slutminuterna får vi dock en ledtråd till hur säsongens vassaste karaktär kan räddas.
De mest inbitna "Fargo"-följarna har säkert lagt märke till kopplingarna som förekommit mellan seriens tre säsonger. Den andra säsongen av serien var en direkt föregångare till den första säsongen och gav oss bakgrunden till flera av händelserna i denna. Den tredje säsongen har hittills inte visat lika tydliga kopplingar till övriga upplagor, men i det senaste avsnittet fick vi en teaser till vad vi kan vänta oss av slutet på säsongen.

När Nikki sitter på bussen på väg till fängelset, hör man plötsligt en bekant melodi. Denna melodi kan vara svår att placera, den jazziga trumslingan har nämligen inte spelats sedan säsong ett, som visades för två år sedan. När kameran sakta skiftar fokus till Nikkis bussgranne borde dock polletten trilla ner för de flesta. Bredvid Nikki sitter nämligen Mr. Wrench, den enda karaktär som hittills förekommit i alla tre säsonger av "Fargo".
 
 
För er som inte kommer ihåg Mr. Wrench, eller som mot förmodan inte sett de tidigare säsongerna, är han en av den första säsongens mest ikoniska antagonister. Tillsammans med Mr. Numbers utgjorde han en av Fargo-maffians torpeder, tills organisationens undergång i slutet av säsongen. Vi har under åren fått veta att Mr. Wrench är döv, blev räddad av maffians grundare och rekryterad till organisationen som barn, samt att han heter Wes i förnamn (en detalj som endast avslöjades i eftertexterna under säsong 2).

Senast vi såg Mr. Wrench besegrades han av Lorne Malvo (Billy Bob Thornton) och överlevde knappt mötet som krävde Mr. Numbers liv. Mer än så vet vi inte, förutom att den döve torpeden inte verkat klara sig så bra utan sin vapendragare. Vad har egentligen hänt med Mr. Wrench efter Fargo maffians fall?

Det som är mest spännande är emellertid inte det förflutna, utan hur Mr. Wrench kan påverka händelseförloppet i de sista episoderna av Fargo. Är återseendet bara en enkel ”cameo”, eller kan vi förvänta oss mer av Mr. Wrench?
 
Mina pengar ligger på det senare alternativet, eftersom denna karaktär är allt som direkt binder ihop alla tre säsongerna. Seriens skapare, Noah Hawley, har tidigare förklarat att säsongerna tydligt kommer kopplas ihop, trots seriens antologi-liknande struktur. Han har även nämnt att en bekant karaktär kommer återvända till den tredje säsongen, och det måste väl betyda mer än ett gästspel på två minuter?

Min teori (och förhoppning) är att Mr. Wrench kommer att rädda Nikki. Kanske inte för den goda gärningens skull, utan snarare för att han troligen är förbannad över den plötsliga attacken på fängelsetransporten. Han kommer troligen rycka på axlarna, borsta av dammet från sin läderjacka och utmana Yuri Gurka, som utfört attacken. Ett möte han säkerligen vinner, för vilken skrämmande anekdot (Yuris signum) biter på en hårdnackad, döv torped?
 

Se nya avsnitt av "Fargo" varje torsdag på HBO Nordic.

 
Alltså, Mr. Wrench gör slut på Yuri Gurka, räddar Nikki och V.M. Varga får äntligen en värdig motståndare. Du hörde det här först.
| 3 juni 2017 21:00 |