SPONSRAT

Skribent

MovieZine

3 februari 2017 | 15:00

Eftersnack: Den överraskande säsongsfinalen i "Vikings"

Då har denna säsong av Vikings kommit till sitt slut, och det drar igång direkt där förra avsnittet slutade. (Innehåller tunga spoilers!)
Då har denna säsong av Vikings kommit till sitt slut, och det drar igång direkt där förra avsnittet slutade. Vikingarna kör över Aethelwulfs armé hur lätt som helst, och de tvingas att dra sig tillbaka mot Wessex. Medan Ivar, Sigurd, Ubbe och Vitsärk är överlyckliga över att de har segrat, så säger Björn till de att det inte är över än. Det stämmer för Egbert är fortfarande kvar, och vikingarna måste bege sig mot Wessex.

Borta i Wessex är bollen i rullning. Hela byn håller på att evakueras, och Egbert bestämmer sig för att stanna kvar, men även ge bort kronan till Aethelwulf. Med sitt långa hår och skägg, så ser Egbert ut som Jesus mer än någonsin. Egbert och Aethelwulf delar ett sista far-och son ögonblick, och sedan drar Aethelwulf iväg med Judith, Alfred, mm. Vikingarna stormar mot Wessex portar, och märker att staden har blivit evakuerad, fast Björn tror att det är en fälla. Egbert har dragit sig tillbaka nere i vinkällaren med den trogne biskopen Edmund.

Medan vikingarna plundrar och har sig, så försöker Helga leda sin tvångsadopterade dotter genom vraket, och lovar att hon ska skydda henne. Flickan svarar på detta genom att hugga Helga i bröstet, för att sedan ta livet av sig. Floke kommer precis i tid för att ta farväl av sin älskade Helga, och samtidigt höra hennes sista ord.

”The world is too small for you.”

Det är ett kraftfullt ögonblick som kulmineras i hennes begravning, och sedan när Floke tar farväl av Björn efter att han yttrar följande:

”I, too, am dead, Björn. A part of me died with my daughter, Angrboda. A second part with, Ragnar. The last part of what was Floki died with my sweet sad, Helga. What I am now, is nothing. And all of this nothing I give to the gods to do with as they please. I shall be an empty ship with no rudders, set to ponder endless sea. And where they take me, I shall go. Take care, Björn.”

Då är frågan vad vikingarna ska göra med Egbert som ger villigt upp. Han hålls fången i samma bur som Ragnar satt i innan han gavs till Aelle. För Ivar och Sigurd är det bara självklart vad som ska göras. Döda Egbert, och gör en blodsörn av honom. Egbert bestämmer sig att ingripa och erbjuder Ragnars söner chansen att bosätta sig i Östangeln. Det enda som Egbert vill ha i gengäld är att välja själv hur han ska dö. Björn går med på det. Egbert väljer att dö genom att klä av sig naken, och hoppa i sin varma och sköna pool. Omringad av minnen och röster av folk som han älskar, bl.a Athelstan, Lagerda, Alfred och Judith. Egbert skär upp sina handleder, och dör ensam med sina minnen. En minnesvärd och värdigt avslut till en av seriens absolut bästa karaktärer.

Vikingarna är i full gång med firandet av att ha tagit över både Wessex och Östangeln. Björn tänker återvända ut i Medelhavet, och fortsätta utforska andra länder. Halvdan bestämmer sig för att ge sig ut med Björn, vilket inte gör Harald något vidare glad. Fast bröderna börjar ju omedelbart gräla om deras fars arv. Ivar ser detta som sitt gyllene tillfälle, för vem vill sätta på sig ett förkläde och bosätta sig? De har en stor här, och de bör använda sig av den. Ivar vill ut och plundra hela England, och håller ett pampigt tal. De som följer Ivar kommer inte bara få uppleva stora slag, men även Odens kärlek.

Björn vet att detta innebär slutet för brödraskapet. Det enda som fick honom att hålla ihop med Ivar, Sigurd, Ubbe och Vitsärk var att hämnas Ragnars död. Detta leder till ett ännu större gräl mellan Ivar och Sigurd. De hånar varandra, och Sigurd säger till Ivar att han inte är en man - utan han är en orm och en mama’s boy. Det skulle han inte ha gjort, för Ivar svarar på detta genom att kasta sin yxa mot Sigurd, som i sin tur äntrar hans mellangärde. Alla reagerar i chock, och till och med Ivar verkar vara stum av vad han precis har gjort. Sigurd avlägsnar yxan, han tänker gå till Ivar och mörda honom. Fast han hinner inte långt innan döden tar honom. Det kommer som en stor överraskning, och jag undrar vad som kommer att hända mellan bröderna i kommande säsonger.

Precis innan avsnittet är över så introduceras vi till en ny karaktär, biskop Heahmund som närvarar vid en begravning. Heahmund utväxlar några ord med den avlidnes änka, och säger att Herren kommer att hitta sätt att trösta henne på. Tydligen så involverar det att ha passionerat sex i sängkammaren. Mitt i allt så får vi syn på Heahmunds svärd. Vad för funktion kommer han att ha i kommande säsong 5? Vi får se!

Då har ännu en säsong av Vikings kommit till sitt slut, och sammanlagt har säsong 4 varit en säsong med väldigt mycket dialoger, intriger och hyfsat med action. Vi har tagit farväl av en del centrala karaktärer, främst Ragnar och Egbert, och samtidigt har vi välkomnat nya. Jag vet inte hur ni känner, men jag ser fram emot en ny säsong med vikingarna.

Anton Svantesson

Vad tyckte ni om Vikings säsong 4b? Kommentera där nedan.
| 3 februari 2017 15:00 |