SPONSRAT

Skribent

Henrik Lindqvist

14 februari 2017 | 14:00

Eftersnack: ”Billions” är tillbaka med full styrka

Förra årets bästa drama i klassen "ekonomi" är äntligen tillbaka med en andra säsong. Trots den relativa bristen på mord och biljakter till förmån för torra, lagliga (och olagliga) trading-termer är ”Billions” en spännande produktion med högt tempo.
Dynamiken mellan huvudrollerna är fantastisk; Den vidriga men på ytan trevliga affärsmannen Bobby Axelrod (spelad av Damian Lewis) gör allt han kan för att komma undan den trevliga men på ytan vidriga åklagaren Chuck Rhoades (perfekt spelad av Paul Giamatti). Här finns också Maggie Siff, känd från ”Mad Men” och ”Sons of Anarchy”, samt vår egna Malin Åkerman.

Ohälsosamt besatta


Den första säsongen slutade med att Bobby och Chuck, båda märkbart påverkade av säsongens händelser, äntligen träffas på egen hand. Bobby har rivit all interiör på sin kontorsbyggnad i tron om att Chuck installerat dolda mikrofoner och Chuck har förlorat sin fru.

Chuck hotar Bobby: "The only enemy more dangerous than a man with unlimited resources is one with nothing to lose."Bobby och Chuck är båda ohälsosamt besatta av varandra och är beredda att offra mycket för att få omkull den andre. Deras förhållande påminner om Al Pacino och Robert De Niro i filmen "Heat" från 1995, där båda lovar varandra att aldrig ge upp i jakten på den andre.

Förbereder sig för rond två


Säsong två tar vid strax efter förra säsongen och båda sidorna slickar sina sår och förbereder sig för nästa rond. Avsnittet inleds med att alla anställda på Axe Capitals ivrigt väntar på att få komma tillbaka till jobbet efter "renoveringen" i sviterna av ett systemfel. Ingen verkar köpa förklaringen men diskussionen dör med en enda mening: "Säger Axe att det var ett systemfel, så var det det."Bagaget börjar väga tungt


Den andra säsongen verkar inte avvika från sitt framgångsrecept utan fortsätter i samma anda, även om bagaget från förra säsongen börjar väga tungt för Chuck. Inte nog med att Bobby kommit på ett nytt, effektivt sätt att få bort Bobby på.

En statlig kontrollant (självklart utsänd på uppdrag av Bobby) upptäcker att bonusen på fem miljoner dollar som Chucks fru Wendy fick från Bobby (i ett försök att få henne att stanna på företaget) betalades ut samma dag som Chuck tvingades stänga utredningen kring Axe Capital, något som lätt kan tolkas som en muta.

Hur Chuck, numera ensam både privat och professionellt, ska klara sig undan stämningar och mut-anklagelser ska bli intressant att se.

Snustorrt men rafflande ändå


”Billions” är på många sätt ett syskon till ”House of Cards”, en annan torr men spännande serie. Faktum är att båda serierna på papper kan låta som riktiga sömnpiller, men som tack vare välskrivet manus, bra skådespelare och valet av musik stundvis innebär mer nagelbitande än andra, rena actionserier.

Gillar man ”House of Cards” kommer man sannolikt att uppskatta också ”Billions”. Speciellt med tanke på att man redan ikväll kan sträckkolla hela första säsongen på HBO Nordic.
| 14 februari 2017 14:00 |