SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

11 april 2016 | 22:00

Eftersnack: Lämnade säsongsfinalen av "Billions" för mycket obesvarat?

Säsongsfinalen var som väntat en solid TV-timme. Men för att vara en säsongsavslutning fick förvånansvärt lite avslut.
Låt oss börja med att koka ned säsongsfinalen och säsongen som helhet lite:

Det är kanon att det ska bli en andra säsong av ”Billions”, verkligen. Men när jag följt en serie i tolv avsnitt och kommer fram till säsongsfinalen vill jag trots det känna att vissa delar av historien får ett avslut. Min känsla är att ”Billions” kanske lämnat lite väl mycket till nästa säsong och att det drar ner mitt helhetsintryck av säsong ett. Det hade blivit lite mer tryck i säsongen som helhet om vi lämnats en riktig smäll. Det går att göra både och, avsluta denna säsong med stil och samtidigt bygga inför nästa.

Med det sagt är ”Billions” fortfarande en av de bättre serierna på TV just nu, den innehåller bra skådespeleri, ett ganska välskrivet manus och är dessutom jäkligt tillande visuellt. Paul Giamatti kanse flyger lite under radarn men är bra i princip i alla projekt han tar på sig nu för tiden. Damian Lewis har jag gillat sedan piloten, han har lite mer lekfullt material att jobba med och gör det förbaskat bra.

Det är egentligen inte mitt jobb att betygsätta säsongen men hade det varit det hade den fått högt betyg. Här är några fler tankar efter veckans avsnitt ”The Conversation”:

Är Wendy huvudkaraktären i ”Billions”?


Det är en hel del karkatärer som delar på skärmtiden i ”Billions”. Känslan har väl ändå varit att Chuck och Axe är tyligt utkristaliserade huvudkaraktärer, Chuck vs Axe är fighten vi följt sedan start. Frågan är dock om det inte går att lägga fram argument för att Wendy till slut får ses som första säsongens huvudperson?Det är trots allt bara Wendys historia som får ett slags avslut i säsongsfinalen. Hon har hela säsongen dragits mellan två män med helt olika syn på rätt och fel. Till slut användes hon som en bricka i deras spel vilket fick henne att inse att hon nog inte kan stå på någons sida. En ganska fet bil och fem miljoner dollar senare är hon den enda karaktären som slagit sig fri från den tärande kampen mellan Axe och Chuck. Med det sagt hoppas jag att vi återser Maggie Siffs karaktär i säsong två på ett eller annat sätt, för hon var en av säsongens starkast lysande stjärnor.

Veckans bästa scen


Veckans bästa scen är kanske lite otippat den där Axe först konfronterar Wendy. Axe har alltid ett äss i rockärmen, lite som en lightversion av Bruce Wayne i det att han har stenkoll på sina fienders och hjälpredors svagheter. Man vet aldrig när det kommer behövas, den här veckan var ett sådant tillfälle. När Axe lägger dokumenten som avslöjar Wendys sökhistorik på bordet sätter han hårt mot hårt, en underbart härlig scen och enligt mig säsongsfinalens bästa trots stor konkurrens.

Vad tyckte du?

Säsongens MVP


Det går att välja i princip vem som helst, enligt mig har alla varit på topp. En som sticker ut lite i mina ögon är Toby Leonard Moore. Den tidigare ”Daredevil”-skådisen har en närvaro som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Precis som i Marvel-serien gör han sig dessutom jävligt bra i en kostym, med en hållning som utstrålar pondus ger han ett respektingivande intryck.


Årets MVP - Toby Leonard Moore.


Inför säsong två


För ja, det blir som sagt en sådan! Alltid lika skönt när ännu en säsong av en bra serie bekräftas tidigt och vi inte behöver sväva i osäkerhet.

Frågan är bara hur nästa säsong kommer se ut? Vissa dominobrickor är redan uppställda. Brian Connertys (Toby Leonard Moore) kamp för att stå vid sina principer lär blir ett stort fokus med tanke på hur hans historia lämnades. Utöver det kommer kampen mellan Chuck och Axe fortsätta, nu med en man som ”inte har någonting att förlora” vilket lär bli underhållande. Att Chuck och Wendys BDSM-hemligheter inte läckte ut denna säsong förvånade mig, det måste komma nästa säsong. ”Billions” har mycket kvar att ge.

Det återstår att se hur bra säsong två blir. Återstår också att se om avsnitten följs av fortsatt eftersnack här på Moviezine. I så fall hörs vi då, nu tackar jag för visat intresse den här gången.

Vad tyckte du om den första säsongen av Showtime-serien "Billions"? Ser du fram emot ännu en säsong? Snacka av dig i kommentarsfältet nedanför!

Hela första säsongen av "Billions" finns nu tillgänglig på HBO Nordic.
| 11 april 2016 22:00 |