SPONSRAT

Skribent

Hampus Haglund

28 mars 2016 | 21:00

Eftersnack: Axelrods ondska når nya höjder när ”Billions” närmar sig säsongsavslutning

"Billions" puttrar på i stabil takt. Veckans avsnitt är något mer lågmält än tidigare men ack så bra ändå.
”Quality of life” heter avsnittet. Det är också frågeställningen Axe har till läkaren i slutet. Axelrods egoism och ondskefullhet helt naket för första gången. Han är redo att ta på sig rollen som Gud och låta sin ”vän” dö i förtid, allt för att det ska passa hans tidtabell. ”Billions” får en något mörkare ton och ser på människans överlevnadsinstinkt, förutom att det är intressant blev det också en förbannat underhållande timme TV. Här är några tankar efter avsnittet.

Twisten


Händelserna i veckans avsnitt inträffar på och runt Donnie Caans (David Cromer) begravning. I denna sorgens stund visar nästan alla karaktärer sitt sanna ansikte. Att Donnie bara var ett slagträ i matchen mellan Axe och Chuck har stått klart sedan länge, att han var det samtidigt som han var döende kom som en överraskning. Tidigare har jag undrat vad Axe slutmål var när det kom till mullvaden Donnie, det visade sig (som vanligt) att han hade ett tydligt sådant. Axe vet mer, planerar bättre och är mer hänsynslös är Rhodes avdelning kan vara, det gör honom hal som en ål.


Bilden visar en av veckans starkaste scener. Bobby Axelrod ser in i Donnies ögon och ser en chans att utnyttja hans sista veckor i livet för att, om vi använder schacktermer, ställa Rhodes i schack. Iskall, kalkylerad och precis lagom obehagligt för att få min pendel att svänga över helt. Från att hålla en tumme för vår karismatiske anti-hjälte, till att se fram emot när Rhodes äntligen fångar in ålen.


Veckans bästa


Många bra scener att välja mellan den här veckan . Med tanke på att avsnittet i övrigt höll en ganska lågmäld ton är det kanske inte konstigt att jag dras till den scen som stack ut. Dollar Bill och Axelrods låtsasbråk fungerade som utmärkt comic relief. 


Kanske något överspelad men att se två vuxna män putta på varandra och försöka hålla sina arga miner är väldigt underhållande. Axe säger ”I love you like a brother” och strax efter slår Bill igen dörren, väl spelat än en gång av Axelrod.

Plus och minus


+ Åkerman och Siffs konfrontationer, alltid bra.

+ Dan Soder, ingen välmeriterad skådespelare utan egentligen stand-up komiker. Imponerar i det lilla som Axe sliskiga underhuggare.

- Connerty och Kates kärleksaffär. Äntligen hände det något men den känns överlag rätt ointressant.

Bara två avsnitt kvar


Rhodes avdelning är fråntaget fallet. Det lär knappast vara slutet ändå. Efter lite grävarbete har han fått den smutsige domaren Whit Wilcox arresterad, men vad händer härnäst? Med bara två avsnitt kvar nu får vi anta att Axelrod-fallet knappast är stängt och klart när säsongen är över men några offer lär det skörda. 

Vi ser väl fram emot avslutningen med spänning? Här är en lite preview inför nästa veckas avsnitt!


Vad tyckte du om veckans avsnitt? Berätta i kommentarsfältet nedan!

"Billions" går att följa via HBO Nordic, två avsnitt återstår denna säsong.
| 28 mars 2016 21:00 |