EFTERSNACK

Skribent

Charlotte Brange

11 oktober 2022 | 06:00

Eftersnack: Döden knackar (äntligen) på i “House of the Dragon”

I vårt åttonde avsnittet bjuder vår kung in till sin variant av den sista måltiden - en trevlig, lugn tillställning som ganska snart följs av smutskastning, barntjafs, och ett förödande dröm-svammel.
Förra veckans intensiva avsnitt “Driftmark” blev en favorit hos tittarna och har hittills det högsta betyget av alla avsnitt på IMDb. Trots det drog avsnittet blandade reaktioner från publiken på grund av sin exceptionellt mörka ljussättning.
 
Tycka vad man vill om det stilistiska valet, men förkrossande nattsvart var det definitivt - speciellt den panikartade stunden där en närmare hysterisk Alicent krävde ett av Rhaenyras barns ögon som hämnd för sin egen sons förlust. Ett utspel som påminde om när Cersei krävde en av familjens Starks jättevargars huvuden när hennes älskade Joffrey fick ett skärsår på sin arm i “Game of Thrones”.
 
Rätt ska vara rätt, verkade både en frustrerad Cersei och Alicent tycka.
 
Så, är Alicent på väg att “go full Cersei”? Och hur står det egentligen till med kung Viserys? Slå på HBO Max, njut av ännu en runda familjebråk och häng med i diskussionen nedan om avsnitt åtta, “The Lord of the Tides”.
 
OBS! Spoilers förekommer.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Prinsessan som aldrig fick bli drottning

 
Det har varit tuffa år för många, men få har lidit så många förluster som Rhaenys Velaryon. Hon som aldrig fick bli drottning har förlorat (på låtsas, på riktigt, eller bara troligtvis) sin son, sin dotter, och nu även sin man. Ett dödsfall är sällan bara en vila, utan den här världen leder det högst sannolikt till en nagelbitande maktstrid. Det är också lätt att glömma att Rhaenys också lever sitt liv med känslan att vara evigt bortvald, då hon ansågs olämplig att leda endast på grund av det kön hon föddes i.
 
Men varför väljer Rhaenys att stötta Rhaenyra? Deras något kyliga diskussion de två snarlikt namngiva karaktärerna sinsemellan lämnade oss med ett tvetydligt svar. Men faktum är att Rhaenys till slut gjorde det som många andra kvinnor också skulle ha valt - hon sätter sin familj och barn allra främst.
 
Visserligen står Rhaenyra inför att få grepp om den där makten som Rhaenys alltid önskade sig; men hennes överlevande barnbarn går först. Genom att lova bort en av sina egna barnbarn till den potentiella tronarvingen till Driftmark, Lucerys, säkrar hon upp att Driftmarks styre stannar kvar inom den närmsta familjen.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Snorungarna Targaryen, nu ännu värre

 
Att vara ung och dum är vanligt, och närapå mänskligt. Nu när Rhaenyras barn har växt till sig har det definitivt blivit uppenbart hur mycket med Harwin Strong vi kan se i dem. För att jämföra med en annan populär fantasyserie så påminner Jacaerys och Lucerys Velaryons lockiga hår och långa mantlar betydligt mer om små hobbits än de långa, ståtliga (och det uppenbara, blonda) alverna.
 
Även om äldsta brodern Jaces självförtroende tycks sprudla så känns det som att båda bröderna (hoppas vi snart får se mer av den yngsta, Joffrey!) innerst inne är godhjärtade.
 
Det är däremot svårt att säga detsamma om barnen Targaryen. Tronföljaren Aegon är, förutom en alkoholiserad dagdrivare, tydligen även kapabel till rena sexuella övergrepp. Enögda lillebrorsan Aemon ser läskigare ut än någonsin, och det beror inte ens på ögonlappen utan hela hans aura känns, för att säga det snällt, obehaglig. Vad är det för planer han smider, genom alla sina illavarslande iakttaganden?
 
Sist kvar är den stackars Helaena, som tyvärr verkar vara alldeles för snäll för sitt bästa. Är någon av dem lämpliga att leda dee sju kungadömen? Jag tror inte riktigt på det.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Får Viserys äntligen sin vila?

 
Åtta avsnitt tog det innan kung Viserys tog (vad jag antar) sitt sista andetag. Med tanke på att han varit närmare död än levande i de senaste avsnitten är det ett rent under att han har hållit ut så här länge. I dagens avsnitt var han tyvärr mer av ett skelett än en människa, speciellt när han tog av sig sin mask.
 
Kudos till specialeffekts- och sminkteamet för att göra något så enkelt som död helt och hållet skräckinjagande. Ärligt talat trodde jag att han skulle kola av redan när han föll ihop under Rhaenyras första bröllop - redan då var han skröplig, åtminstone till utseendet.
 
Viserys kanske inte känns som den typiskt hetlevrade Targaryen-typen, men hans eld brinner starkt för det han bryr sig allra mest om. Rhaenyra är hans enda dotter, och en dotter han har i åratal försökt förbereda för den ofantliga börda han har placerat på hennes axlar. Tilltron till Rhaenyras lämplighet att leda har han alltid hållit hårt fast vid - något som gör honom till en av de bästa fadersfigurerna alltigenom "Game of Thrones"-världen.
 
Förutom fina moment med Rhaenyra fick vi i avsnittet även en känslosam stund mellan de två bröderna Targaryen, som trots allt som inträffat hyser en enorm syskonkärlek till varandra. Tack för allt du har kämpat för Viserys, du kommer vara saknad - nu får du äntligen vila.
 
In i sin sista vila ville den mer Two-Face-liknande Viserys det bästa “for the realm”. Hans tid som regent har definitivt personligen varit prövande, men riket under hans styre har ändå inte utsatts för ett fullskaligt krig. På sin dödsbädd mumlar Viserys, medvetet eller omedvetet, tankar kring den dröm som Aegon (The Conquerer, ej att förknippas med någon av Viserys eller Rhaenyras söner) hade, som även hela boken som serier vilar på är döpt efter; “Eld & blod”.
 
Viserys måste ha trott att hans monolog hölls inför sin dotter, men den som blev den riktiga mottagaren av orden kommer högst troligen att tolka och använda dessa för sin egen vinning.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 

Vad händer härnäst?

 
Alicent och Rhaenyras splitting blir allt mörkare för var dag som går, och vi är miltals från den fina vänskap som de båda två en gång i tiden var så uppslukade i. Detaljen att Rhaenyra även hon har döpt sin son till Aegon landar hamnar definitivt inte i favör hos Alicent; det kommer i hennes värld anses vara en direkt krigsförklaring mot hennes egna (knappast favorit dock) Aegon. En parantes är ju också att det för oss som tittare vore lättare ifall de slutade döpa karaktärer till samma sak, nu måste vi till exempel benämna dem med “Rhaenyras son Aegon”.
 
Men hur som haver - Viserys sista ord kommer att skaka om världen mer än vad han antagligen menade. Hans sista ord var svamlande, tvetydliga och ärligt talat lätt att missuppfatta. Aegons dröm "A Song of Ice and Fire" var dystopisk och olycksbådande; vi kan förvänta oss att en lång vinter kommer att komma. Detta vet vi ju kommer att hända - det var ju hela premissen från start till den avslutande delen av “Game of Thrones” (ja, jag skippar medvetet de sista avsnitten då de var, låt oss säga, av tvetydlig kvalitet).
 
I Aegons dröm, eller profetia, var det också väsentligt att hela riket förenas under ett Targaryskt styre. När Viserys på dödsbädden plötsligt blir sentimental förenas Aegons vaga med Alicents hoppfulla drömmar.  Enligt Aegon måste det ju sitta en Targaryen på tronen, och vem gör det då bättre än hennes egen son Aegon?
 
Svaret i mitt tycke är ja, vem som helst egentligen - men det finns tyvärr ingen demokrati i det här spelet. Med sluga Larys Strong vid sin sida och med Viserys ur bilden ser det nu ut som att “the greens” har fri väg hela vägen fram till den, om än bokstavligen obekväma, mäktiga Järntronen.
 
Vad tyckte du om avsnitt åtta, “The Lord of the Tides”? Kommentera gärna nedan.
| 11 oktober 2022 06:00 |