SPONSRAT

Skribent

Annika Andersson

5 juni 2018 | 11:00

Eftersnack: Äntligen börjar vi få svar på våra frågor i ”Westworld”!

I det sjunde avsnittet av ”Westworld” får vi äntligen svar på vart Ford tagit vägen, och vart androiderna är på väg någonstans. Men som alltid i ”Westworld” väcker varje löst gåta nya frågor...
Andra säsongen av ”Westworld” har verkligen bjudit på hjärngympa, men äntligen börjar några av pusselbitarna falla på plats, och vi kan få någon sorts överblick av vad det är som händer egentligen.

Den största aha-upplevelsen är väl ändå vad konversationerna mellan Ford och Bernard har fått fram?

Bernard är inte Arnold i en robotkropp! När Arnold dog fanns inte den tekniken. Istället fokuserade Ford på att återskapa Arnold med hjälp av det han visste om honom, och den som visste mest var Dolores. Alla deras samtal har alltså syftat till att göra en trogen kopia av Arnold. Snyggt uppbyggt händelseförlopp!

Som experimentet med Delos visat finns alltså fortfarande inte tekniken att leva vidare i en robotkropp. Fords medvetande har levt vidare i datanätverket, kroppslöst, där det styrt och ställt och skapat oordning. Sen, helt plötsligt, får vi veta av programmerarna att systemet fungerar igen, och ”buggen” är borta.

Det är för att Ford flyttat i i Bernards huvud istället, där han nu styr honom med järnhand. För precis som Dolores såg att Teddy var för godhjärtad för att överleva dit de skulle, och justerade honom till att bli mer aggressiv, tvingar Ford Bernard till våld för deras överlevnad...

Den andra stora gåtan som (nästan) fått sin lösning är vart androiderna är på väg, vilket är platsen The Valley Beyond. Är det sjön med alla de döda androiderna, inklusive Teddy, vi fått framtidsglimtar av? Det känns dystert, eftersom uppbackningsminnena har förstörts när The Cradle exploderade, så att androiderna kan bli fria på riktigt. Vilket också betyder att de inte kan lagas när de förstörts, utan dör på riktigt liksom vi människor...

Samtidigt får vi reda på att parkens syfte inte är för androiderna att efterlikna oss människor, utan tvärtom... tidigare i serien har det tyckts som att parkens verkliga syfte var att samla in fakta om besökarna, för att ha som något sorts utpressningsmaterial? Nu verkar det istället som faktainsamlingen syftar till evigt liv som android, ja, om tekniken till slut kommer att tillåta det, vill säga. För ni har väl inte missat alla bibliska liknelser vid skapelseberättelsen? Här finns verkligen mycket att fundera över om man är filosofiskt lagd.

Fler trådar att klura på tills nästa avsnitt:

- Det ser ut som om vi äntligen kommer att få vet mer om Ghost Nation-karaktärerna! De har ju tvärt emot de övriga androiderna hjälpt människorna, och även erbjudit Maeve hjälp. Nu har de hennes dotter – vad kommer hända här?

- Kommer Sizemore kunna laga Maeve, och i sådana fall, vad blir hennes roll hädanefter?

- Mannen i Svart, aka William, som fått så många kulor i sig – hur ska det gå för honom? Kommer han hitta dörren? Nu vore det allt bra om hans dotter dök upp igen!

- Vad är The Valley Beyond?

Nästa veckas avsnitt visas på HBO Nordic måndagen den 11 juni, och vi fortsätter med vårt eftersnack som vanligt. Kommentera gärna era teorier nedan.
| 5 juni 2018 11:00 |