Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

28 augusti 2017 | 22:30

Ed Skrein hoppar av "Hellboy" efter rollsättningskontrovers

Skådespelaren skulle ha spelat en japansk-amerikansk karaktär, vilket rörde upp känslor.
Sedan "whitewashing" som begrepp gjorde entré i filmvärlden har producenter och rollsättare fått allt högre krav på sig att rollsätta karaktärer med skådespelare som faktiskt matchar dem etniskt. Förra veckan släpptes nyheten att "Deadpool"-skådisen Ed Skrein fått rollen som Ben Daimio i rebooten av "Hellboy", vilket direkt rörde upp känslor hos många då karaktären i serietidningen har asiatiskt påbrå. Nu har Skrein valt att hoppa av filmen.
 
 
- Förra veckan utannonserades det att jag skulle spela Major Ben Daimio i den kommande "Hellboy"-rebooten. Jag accepterade rollen ovetandes om att karaktären i serietidningarna var av asiatisk härkomst. Det har förekommit intensiva ordväxlingar och många har förståeligt nog blivit upprörda sedan utannonserandet, och jag känner att jag nu måste göra det rätta.
 
Även studion bakom filmen, Lionsgate, har släppt ett uttalande:
 
- Ed kom till oss och kände väldigt starkt kring det här. Vi stödjer hans osjälviska beslut fullt ut. Det var aldrig vår mening att vara okänsliga kring ämnen som autenticitet och etnicitet, och vi kommer att gå vidare genom att rollsätta karaktären med en skådespelare som närmare återspeglar karaktären ur källmaterialet.
 
"Hellboy" ska börja spelas in inom några veckor, så räkna med att Skreins ersättare blir klar inom kort.
| 28 augusti 2017 22:30 |