Serie

Skribent

Jonatan Blomberg

11 mars 2019 | 22:05

"Eagles" är en nostalgitripp för alla "One Tree Hill"-fans

Men för den egentliga målgruppen, är det väl snarare en försvenskad version av "Skam" som bäst beskriver den nya ungdomsserien på SVT Play.
Efter att ha givit de tre första avsnitten av SVT:s nya ungdomsserie "Eagles" en chans under helgen, råder det ingen tvekan om att jag personligen egentligen inte är den tänkta målgruppen. Jag känner ändå en viss sorg över att det inte fanns svenska serier av den här klassen när jag själv var i "rätt" ålder.
 
"Eagles" har i varje artikel jag har läst om serien hittills jämförts med den norska succéserien "Skam". Men för mig finns det ingen tydligare liknelse än min ungdoms solklara favoritserie, "One Tree Hill". Nu, i form av MovieZines främsta tv-nörd, ser jag på en nästan absurd mängd tv-serier. Men ingen serie, hur bra den än må ha varit, har kunnat mäta sig med den hängivenhet som "One Tree Hill" lyckades väcka under mina ungdomsår.
 
Ungdomsserien "One Tree Hill" som rullade på tv mellan 2003-2012 i USA. 
 
Lucas och Nathans rivalitet på basketplanen, Peyton Sawyers bottenlösa coolhet och alla de andra karaktärerna som Brooke, Haley, Skills och Mouth (som jag såg som min egen spegelbild i serien). Jag minns fortfarande alla intriger och hur stolt man var över karaktärerna när de växte upp, mognade och började gifta sig och skaffa barn.
 
Jag älskade idéen av att få gå på High School i USA, få vara en del av den skimrande tv-världen, så mycket att jag övertalade mina föräldrar att låta mig åka dit som utbytesstudent innan gymnasiet - 15 år gammal (eller ung). Verkligheten levde kanske inte riktigt upp till fiktionen, men under enstaka ögonblick var det exakt som jag hade föreställt mig. 
 
Edvard Olsson i "Eagles". Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Det är den typen av känslor, minnen och vibbar jag får av att titta på "Eagles". Det råder med andra ord ingen tvekan om att jag kommer att fortsätta titta, även om det sannolikt är av helt andra anledningar än vad seriens skapare hade i åtanke när idéen till "Eagles" kläcktes.
 
Nathans och Lucas rivalitet på basketplanen, har i "Eagles" bytts ut mot Ludvigs och Elias rivalitet i hockeyrinken. Triangeldramat mellan Nathan, Lucas och Peyton, som kunde få mig att ligga sömnlös om nätterna, kretsar nu istället kring Ludvig, Elias och influencersystern Felicia.
 
Alva Bratt och Adrian Öjvindsson i "Eagles". Foto: Janne Danielsson/SVT
 
Ludvig och Felicia är syskonen Kroon, nyligen "hemflyttade" från USA där deras pappa varit en NHL-stjärna. Ludvig hade en ljus hockeyframtid framför sig i staterna och Felicia var en influencer av rang, tack vare en (om jag fattat det rätt) "Kardashians"-liknande dokusåpa om familjen Kroon. Som av oklara anledningar, snabbt tvingades flytta hem till pappans (som kanske kan visa sig bli seriens motsvarighet till OTH:s Dan) gamla hemstad Oskarshamn.
 
 
De tre första avsnitten ligger och väntar i SVT Play-appen, men med den blygsamma speltiden på cirka 20 minuter per avsnitt går det att blåsa igenom dem kvickt. Nya avsnitt släpps varje lördag, direkt till SVT Play, i nuläget är det oklart om "Eagles" även kommer att visas på någon av SVT:s vanliga kanaler.
 
Kommer du att ge "Eagles" en chans - och inte är jag väl ensam i min kärlek till "One Tree Hills" fem första säsonger? Kommentera gärna nedan!
| 11 mars 2019 22:05 |